Neschopnost a nezájem

Několikrát denně sledujeme v přímém přenosu zmatené pokusy vlády předstírat řízení země. Příkladem naprosté nehospodárnosti a nezájmu může být promeškání nákupu ropy do našich nouzových zásob.

Divadlo, které ANO předvádí, a které připomíná poslední měsíce fungování komunistů před více než třiceti lety, by bylo vtipné, kdyby nešlo o naší bezpečnost a prosperitu.

Česká republika má v současnosti nouzový stav zásob ropy a ropných produktů na 84 dní, zatímco zákonem stanovená povinnost je 90 dní. Ptám se proč? Zvláště v dnešní době, kdy mezinárodní situace je nepřehledná, se jedná o mimořádně riskantní ohrožení ekonomické bezpečnosti země.

Navíc ministr průmyslu a obchodu odmítl návrh Správy státních hmotných rezerv, který by nám všem ušetřil 650 milionů korun. Aktuální cena potřebného nákupu 80 000 tun sladké ropy je totiž 350 milionů korun bez DPH oproti téměř miliardě korun v době před poklesem světových cen ropy. V době, kdy lidé i firmy obracejí každou korunu a vláda jim není schopna poskytnout potřebnou finanční podporu, se jedná o jednoznačné plýtvání s penězi daňových poplatníků. Nedá se očekávat, že cena ropy bude příznivá do té doby, než se vláda probere a udělá si pořádek ve způsobu, kterým předstírá řízení země.

Tato trestuhodná nečinnost vede tedy jednak k riziku, že nebudeme schopni zajistit dostatek ropy pro naší potřebu a navíc se vyhazují stamiliony korun oknem ve chvíli, kdy jsou potřeba prakticky v každé domácnosti, obchodě nebo dílně.

Kdyby šlo jen o peníze v době klidného růstu ekonomiky, mohli bychom zůstat u tradičního způsobu povzdechnutí nad absencí zodpovědnosti. Nyní ale musíme říct jasně: ohrožujete bezpečnost a základní fungování země, která vám byla svěřena. Vláda chaotů prohubuje krizi a ničí vše, co se jiní lidé svoji činorodostí a obětavostí snaží chránit. Jestli je to neumětelství nebo zájem není důležité. Neschopnost do líbezných řečí není možné balit donekonečna. Král je nahý.

 

 

Autor: Jan Bartošek | neděle 26.4.2020 15:09 | karma článku: 24,66 | přečteno: 945x
  • Další články autora

Jan Bartošek

Slovensko na ro…zcestí

6.4.2024 v 11:18 | Karma: 11,25

Jan Bartošek

Když víte, s kým máte tu čest

21.3.2024 v 8:33 | Karma: 13,53

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

17.3.2024 v 14:40 | Karma: 16,03