Jak moc myslíme na potřebné?

Když jsem se aktivně zapojoval v roce 1989 do protestů a stávek proti režimu, věřil jsem, že to vyjde. Že se situace změní. Že se lidé nebudou rozdělovat na nějaké kategorie jako za komunismu.

Jenže nestalo se. Pomoc slabšímu se u nás moc nevidí. Hlavně když jde o politiku. Stačí se podívat jen na situaci kolem sociálních služeb a rozpočtu. Místo toho aby existoval dlouhodobý rozpočet pro sociální služby a pracovníci si mohli díky tomu rozmyslet své projekty třeba na pět let, musí každý rok žít v nejistotě, kolik jim stát nakonec milostivě dá. Letos jsme v situaci, kdy potřebné peníze evidentně nenašla ani ministryně Maláčová ani nepomohou peníze z fondů Evropské unie.

Přitom v Česku žije přibližně 1,15 milionu lidí nad 15 let se zdravotním omezením. Což je 13 procent obyvatel! Skoro 150 tisíc z nich nezvládne ujít ani pět set metrů, vyjít schody nebo si samostatně nakoupit. Samozřejmě, že většinu těchto lidí tvoří senioři. Naše populace ale stárne, takže je jasné, že budeme potřebovat zkvalitnění sociálních služeb. A ne se k němu chovat způsobem, počkejte, co nám zůstane, to vám pošleme.

Tak se svědomitá vláda ani politik chovat nesmí. Proto jsem rád, že jsme s Vítem Kaňkovským dokázali před poslanci i senátory obhájit novelu zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižení, který odstraní diskriminaci mezi zdravotně postiženými. Nejenže financování sociálních služeb nefunguje jak má, ale doposud nebylo možné, aby lidé onemocněním srdce nebo plic, kteří mnohdy bez pomůcek neujdou ani pár kroků, měli nárok na kompenzaci těchto zdravotních pomůcek. Jsem přesvědčen, že tento zákon zkvalitní život lidem se zdravotním postižením. Pokud máte zdravotní postižení, tak nájezdové ližiny nebo elektronický skútr vám opravdu život usnadní.

Věřím, že každý z nás má nárok na plnohodnotný život. A i na plnohodnotné dožití života. Že člověk není věc, která když se opotřebuje, tak se zahodí a všem je jedno, co se s ní děje. Nejlíp, ať uvolní místo někomu jinému. Takové myšlení nesmíme mít. A politici už v žádném případě. Lidský život je dar a zaslouží si úctu.

 

Autor: Jan Bartošek | pondělí 2.9.2019 18:01 | karma článku: 11,21 | přečteno: 434x
  • Další články autora

Jan Bartošek

Slovensko na ro…zcestí

6.4.2024 v 11:18 | Karma: 11,25

Jan Bartošek

Když víte, s kým máte tu čest

21.3.2024 v 8:33 | Karma: 13,53

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

17.3.2024 v 14:40 | Karma: 16,03