Chybí byty. Pomůže stát?

Občane, jedenáct let pracuj, pak možná nějaký byt seženeš. Opravdu takové „dostupné bydlení“ chceme?

Dostupné bydlení. To je slovní spojení, o kterém všichni mluví, všichni ho chtějí. Ale podle srovnání s dalšími evropskými státy je dostupnost bydlení u nás jedna z nejhorších. Uvažujete o koupi vlastního bydlení? Stačí vám průměrně „jen“ jedenáct ročních platů. To je přece hned.

Hodně špatný názor, nemyslíte? Bohužel to odráží realitu u nás. Jenže takové uvažování nemůžeme přijmout. Bytová krize je velká a ceny bytů neustále stoupají. Dostupné bydlení pro mladé rodiny je velmi důležité a nelze přece vychovávat děti v bytě 1+1. Proto i pro matky samoživitelky dostupné bydlení nemůže být drahý luxus. Stejně tak senioři mají právo na bydlení, za ty léta práce pro náš stát i pro rozvoj nás i svých vnoučat. Ale ne sami. Stává se totiž často, že s věkem ztrácejí známé a kamarády, se kterými se dříve radovali a sdíleli. Proto je dobrou myšlenkou nájemní dům pro seniory, kde lidé mohou najít nové přátele.

Dnes a denně se setkávám se spoustou lidí, kteří nedosáhnou na vlastní bydlení. Tak to ale být nemá. Jsou lidé, kteří se snaží, ale na vlastní bydlení nedosáhnou, ale i oni potřebují domov, ve kterém zažijí skvělé zážitky a spoustu radosti. Proto je rolí obcí a státu, aby jim je poskytlo. Pro mnoho lidí jsou politici naprosto zbyteční a k ničemu. Za sebe a za KDU-ČSL ale mohu říct, že se nevymlouváme na to, že jsme v opozici, že nemůžeme nic prosadit a pracujeme pro lidi. Spolupráce s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou přinesla své ovoce a podařilo se nám prosadit navýšení peněž na výstavbu nájemního a sociálního bydlení. Věřím, že se starostové této příležitosti zhostí nejlépe, jak to bude možné, nejen aby jejich obce vzkvétaly, ale hlavně pro největší spokojenost vás občanů a všech, pro které doposud bylo dostupné bydlení jen snem.

Je jen na obcích, na co peníze z programu Výstavby využijí a jak přispějí ke zlepšení bytové situace. Mohou nájemní byty vystavět „na zelené louce“, přistavět nebo rekonstruovat. Možností je mnoho, proto věřím, že v každé obci starostové najdou nejlepší možnost, jak lidem pomoci.

Program umožní stavět byty od 23 do 120 metrů čtverečních. V příštím roce ministryně přislíbila peníze na výstavbu bytů znovu navýšit.

Budu rád za Vaše připomínky a náměty, co Vás osobně trápí v oblasti bydlení. Rád si Vás vyslechnu a budu se snažit zlepšit Vaši situaci.

Všechny další informace naleznete na stránkách Státního fondu rozvoje bydlení.

 

Autor: Jan Bartošek | úterý 21.5.2019 18:51 | karma článku: 8,11 | přečteno: 440x
  • Další články autora

Jan Bartošek

Slovensko na ro…zcestí

6.4.2024 v 11:18 | Karma: 11,25

Jan Bartošek

Když víte, s kým máte tu čest

21.3.2024 v 8:33 | Karma: 13,53

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

17.3.2024 v 14:40 | Karma: 16,03