Zásah cenzury na TV Prima?

Televize Prima zasáhla do dramaturgie vysílání. Vyplývá to ze zprávy, že neodvysílala Show Jana Krause s Danielem Hermanem a Jiřím Brady. Kraus „tušil“ problém.

Podle zprávy na lidovky.cz neodvysílala TV Prima původně avizovaný pořad Show Jana Krause, v němž vystupoval ministr kultury Daniel Herman a jeho strýc Jiří Brady. Bylo to zdůvodněno tím, že pořad nebyl dodán „včas“. Podle tvůrců pořadu byl pořad dodán jako obvykle. Místo ohlášeného pořadu se vysílala repríza jiné „Show“.

Show Jana Krause není vůbec „my cup of tea“. Nesleduji ho zejména kvůli tomu, že otázky moderátora bývají někdy docela „zlé“ či naopak podbízivé.  Zpráva o tom, že TV Prima neodvysílala díl, v němž Jan Kraus hostil ve svém pořadu Daniela Hermana a Jiřího Bradyho, je však ze zcela jiného soudku. Pokud vám to připomíná důsledek toho, že za Hermanovo setkání s dalajlámou nedostal jeho strýc Brady vyznamenání k 28. říjnu, jste zřejmě na správné stopě.

V daném případě však jde zřejmě přeci jenom o jakousi „inovaci“ v tom smyslu, že v dramaturgii TV Prima a na vedoucích postech pracují v TV Prima lidé, kteří přemýšlejí „jinak“ než „pražská kavárna“. Šéfkou zpravodajství je Jitka Obzinová a ta „nalinkovala“ jakým způsobem TV Prima bude pracovat s tématem uprchlické krize takto:

Jsme tady všichni zaměstnaní, máme zaměstnavatele, který má nějaký postoj. Jestliže ho akceptuji já, akceptuje ho vedoucí vydání, tak vy prostě poslechnete příkazů vedoucího vydání,“ říká na záznamu z porady ze 7. září loňského roku (2015) mimo jiné šéfredaktorka zpravodajství FTV Prima Jitka Obzinová. „Pokud to tak není, tak vlastně neakceptujete fakt, že jste tady zaměstnaní a pak nemá cenu, abyste tady byli zaměstnaní,“ dodává.

Obzinová tedy všem členům zpravodajství vysvětlila, co znamená známé přísloví – Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.

Umím si docela dobře představit co se v pořadu Krause s Hermanem a Bradym probíralo a že se tam o Zemanovi nemluvilo jako o „našem panu prezidentovi“.  Cenzura, která postihla Krausův pořad, je však přesně v duchu toho, o čem Obzinová se zpravodajci na Primě hovořila.  I Kraus „jí chleba TV Prima“ a bude si muset rozmyslet, zda s touto TV bude dál spolupracovat. Pokud by byl „zásadový“, měl by spolupráci s TV Prima okamžitě ukončit. Je ale opravdu tak zásadový?

 

 

 

 

 

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 27.10.2016 9:24 | karma článku: 25,23 | přečteno: 1025x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,83