Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zásadní problém ČSSD: Strach z opozice je větší než strach z Babiše

Ochota ČSSD uzavřít koaliční smlouvu s hnutím ANO je přímo úměrná strachu z toho, že by ČSSD ztratila vliv na státní správu. Tohoto strachu však může být zbavena tím, že se stane nevolitelnou.

Jan Hamáček získal od svých spolustraníků na etapovém sjezdu ČSSD mandát k vyjednávání o vládě s hnutím ANO. Sjezd sice označil trestní stíhání Andreje Babiše za „zásadní problém“, současně však dal novému předsedovi i místopředsedovi Janu Hamáčkovi a Jiřímu Zimolovi mandát k zahájení jednání a možné koaliční vládě. Po krátké peripetii s tím, že s Babišem to prostě nepůjde, se nakonec Zimola i Hamáček vrátili k jednacímu stolu a dohodli výměnu pěti ministerstev včetně vnitra za toleranci Andreje Babiše včele budoucí koaliční vlády.

Návrh koaliční dohody byl schválen celostátním výborem ANO a všemi poslanci za hnutí ANO. Poté byl schválen i předsednictvem ČSSD s tím, že o návrhu dohody bude rozhodovat členská základna ČSSD v referendu a v polovině června bude oznámen výsledek referenda. Opozice proti uzavření koalice s hnutím ANO ze strany senátorů trvá a proti koalici vystupují i někteří poslanci. Hamáček a Zimola budou muset vyvinout maximální úsilí k tomu, aby se jim podařilo přesvědčit své spolustraníky ke schválení koalice. ČSSD tak podstupuje „riziko“ referenda podobně jako německá sociální demokracie. Očekávám, že se Hamáčkovi se Zimolou podaří dohodu s ANO v členské základně prosadit.

Hamáček na ČT24 čelil tomu, že změnil svůj názor na účast Babiše ve vládě, kterou pár dní po oznámení výsledků voleb odmítal. Změna v postoji k účasti Babiše ve vládě prý vznikla jako reakce na neústupnost ANO v této otázce a proto, aby v Česku vznikla vláda s důvěrou. ČSSD proto přistoupila na účast Babiše ve vládě a dojednala pro ní přijatelné programové podmínky i způsoby fungování koalice.

Jediným programovým ústupkem ANO se v koaliční smlouvě stalo schválení zrušení karenční doby, všechny další návrhy programu vlády navazují či jsou stejné jako v prohlášení současné menšinové vlády hnutí ANO. S minimálním zjednodušením lze konstatovat, že jediným skutečně hmatatelným výsledkem vstupu ČSSD do koalice s hnutím ANO je právě zrušení karenční doby. Daňové zatížení by mělo zůstat více méně shodné se současným stavem, některé potraviny jako pivo by mohly být přeřazeny do nižší daňové sazby.

Menšinová vláda ANO a ČSSD by se měla opírat o podporu KSČM. Komunisté chtějí mít především kontrolu nad tím jak vláda plní ty body svého programu, které jsou právě pro komunisty důležité. Právě podpora od KSČM znamená, že menšinová vláda ANO a ČSSD tolerovaná komunisty bude svým zaměřením nejlevicovější vládou Česka od roku 1993. Pravice, která vzešla z voleb do poslanecké sněmovny ještě více fragmentována, jednání s ANO vzdala. Formálně kvůli trestnímu stíhání Andreje Babiše, nicméně zejména ODS evidentně sází na to, že jí opoziční role posílí. Podle několika průzkumů skutečně mírně posiluje, ale dle mého názoru je posílení o dvě, tři procenta nedostatečné. Další středopravicové strany také ustrnuly v rétorice u trestně stíhaného premiéra, navíc jim průzkumy přisuzují preference kolem pěti procent, což je magická hranice bytí či nebytí v celostátní politice.

ČSSD se nepodařilo dosáhnout odvolání zástupců SPD z pozic ve sněmovně. V návrhu koaliční smlouvy je pouze dohoda o tom, že se po určité době mohou pozice ve sněmovně převolit.  K tomu ale určitě v blízké době nedojde. Vzhledem k tom, že nás na podzim čekají opět volby, tentokrát do obecních zastupitelstev a třetiny senátu, lze právě výsledky voleb považovat za první faktický test síly koaličních stran a pokud se postavení zejména ČSSD nějakým zázrakem nezlepší, nic podstatného nelze očekávat. ČSSD se ale naopak musí obávat toho, že může utrpět další významné ztráty v senátu a její vliv se ještě sníží. Domnívám se, že aktivity senátorů za ČSSD proti vstupu jejich strany do vlády s ANO jsou právě motivovány obavami o jejich opětovné zvolení.

Celkově však lze jen stručně konstatovat - ČSSD se rozhodla raději riskovat tím, že zůstane u vládní moci i za cenu ztráty senátorských mandátů než přejít do role opozice a smířit se se ztrátou vlivu na státní správu. Pobyt v opozici by jí mohl možná pomoci uhájit více senátorských křesel, ale touto cestou její současné Hamáčkovo a Zimolovo vedení jít nechce. Ochotu ČSSD podepsat koaliční smlouvu s Babišem chápu navíc jako přiznání toho, že Babišovo trestní stíhání je politicky zabarvené (vždyť vnitro patřilo a bude patřit ČSSD) a že vedení ČSSD ani neočekává, že Babiš bude „prvoinstančně odsouzen“. O tom svědčí i zastavení trestního stíhání Jaroslava Faltýnka rozhodnutím státního zástupce. Je tak otázkou, zda voliči ČSSD toto všechno obrazně i fakticky snesou.

Autor: Jan Bartoň | sobota 12.5.2018 9:00 | karma článku: 25,91 | přečteno: 855x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma: 23,54 | Přečteno: 572x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma: 34,43 | Přečteno: 2272x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Pacifista Babiš má skoro 40 procent

Poslední průzkum volebních preferencí připravený agenturou KANTAR pro ČT ukázal zdrcující prognózu pro vládní strany. Údajný „pacifista“ Andrej Babiš na čele hnutí ANO má vysoký náskok.

11.3.2024 v 9:00 | Karma: 34,34 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Tip na parádní prohlídku – Klášter Šternberk

Navštívili jsme klášter ve Šternberku, který po desetiletích devastace vstává díky svému majiteli – městu Šternberk – doslova a do písmene z mrtvých.

8.3.2024 v 8:00 | Karma: 13,87 | Přečteno: 415x | Diskuse| Cestování

Jan Bartoň

Na jadernou válku není připraven nikdo

Pod scestným titulkem Západ je na jadernou válku připraven, shodli se experti. Může Rusko své výhružky naplnit? se opakují opět ty samé argumenty o údajné připravenosti Západu na jadernou válku.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 36,31 | Přečteno: 3705x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 30,55
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články