Přežili byste výbuch atomovky? Zkuste najít cestu k záchraně

Lidové noviny uveřejnily velmi „zajímavý“ kvíz s názvem dle titulku. Je to další pokus udělat z výbuchu atomové bomby něco, co se nechá přežít bez větších následků. Toto je zlá polopravda, ne to, co si myslí Dušek o rakovině. 

Ve čtvrtek jde do kin snímek Oppenheimer o americké teoretickém fyzikovi, který se do dějin zapsal svou účastí v projektu Manhattan, kde řídil vývoj první jaderné zbraně v tajné laboratoři v Los Alamos v Novém Mexiku. Svět je ale stále plný jaderného arzenálu a národní organizace vydávají návody, které mohou zvýšit šance civilistů na záchranu. Z nich vycházíme i v tomto testu, odkazy na ně najdete na konci. Po dopadu jaderné zbraně bude vše v okruhu několika kilometrů od epicentra výbuchu zničeno. V takovém místě nejsou šance na přežití – kvůli vypuštěné obrovské tepelné energii – prakticky žádné. Počítejte tedy v následujících otázkách s tím, že máte jistý odstup od epicentra a že explodovala jedna jediná bomba. Zachránili byste se?

 

Kvíz jsem si „cvičně“ vyplnil a získal jsem 40 %. To podle výsledků znamená toto:

Odpovídali jste stejně jako 10,82 % a lépe než 5,64 % ostatních čtenářů. Jaderný výbuch byste možná přežili, ale to nestačí. Zkuste na svých znalostech zapracovat. Kompletní dokumenty obsahující návod, jak přežít jaderný útok naleznete zde: 

Krátký návod pro přežití jaderného útoku od Federální agentury pro zvládání krizí (FEMA) z roku 2018.

Dlouhý dokument pro přežití jaderného útoku od Federální agentury pro zvládání krizí (FEMA) z roku 2010.

Středně dlouhý dokument pro přežití jaderného útoku od Federální agentury pro zvládání krizí (FEMA) z roku 1985

Seznam doporučeného vybavení vašeho nouzového balíčku naleznete ZDE.

 

Toto je v podstatě polopravdivá zpráva, která má obyvatelstvo připravit na to, že se po jaderném úderu nechá přežít a že to vlastně není nic až tak nemožného a když budete dodržovat směrnice Federální agentury pro zvládání krizí, přežijete jakoby „v pohodě“.

To možná platí při nějakém izolovaném teroristickém útoku jadernou zbraní, který by nebyl součástí světového jaderného konfliktu. Nicméně, a to platí naprosto obecně, pokud by vypukl skutečný jaderný konflikt, a i jen třetina raket USA a Ruska by doletěla na území protivníka, byla by spuštěna obrovská zkáza, kde si hrát na hrdinu a zachránit se v situaci, kdy jsou „vhodné úkryty“ vybudovány tak pro promile populace – v podstatě pro velení armády a politické vedení státu – je nesmyslné. Po radiačním ozáření výbuchem by nastala situace prudkého zvýšení radiace na celé Zemi vlivem přenosu radioaktivních látek atmosférou a bylo by jedno jaký by zrovna foukal vítr. Lidem by hrozila nemoc z ozáření. Došlo by navíc k ohromnému ovlivnění klimatu na Zemi, které by se s dnešním stavem nedalo srovnat absolutně. Strašení kysličníkem uhličitým je proti změnám klimatu jadernou válkou zcela nesrovnatelné.

Jen po výbuchu jaderného reaktoru v Černobylu byla zaznamenána taková radiace v okolí, že bylo nutné vytvořit neobyvatelnou zónu. Oblast kolem elektrárny je neobyvatelná prakticky dodnes.

V zásadě je tento kvíz jen dokladem toho, že se jaderná válka hluboce podceňuje a že konflikt Ruska s Ukrajinou není jen jakýmsi lokálním konfliktem ale Irák (Joe Biden často říká, že Rusko v Iráku prohraje a zatím tam totálně selhal Západ včetně selhání Západu v  Afghánistánu), ale konfliktem, ve kterém má Rusko jaderné zbraně a nebude váhat  je použít, pokud by se pro Rusko cokoliv vyvíjelo „nesprávným“ směrem.

Současná situace v Černém moři po odstoupení Ruska z obilné dohody je tak další eskalací konfliktu, která může mít fatální následky. A přesto jsou lidé, kteří věří v totální porážku Ruska. Uvědomují si, že tím jen podporují další eskalaci konfliktu směrem k jaderné válce Ruska a NATO?

Autor: Jan Bartoň | pátek 21.7.2023 10:00 | karma článku: 30,10 | přečteno: 758x