Pozitivní Perušič je negativní?

Olympijské hry doprovázené každodenním testováním sportovců mají pro Česko zajímavý vedlejší průběh. I přes pozitivní test na covid může plážový volejbalista Perušič hrát!

Olympijské hry v Tokiu jsou zasaženy covidem a zprávy o pozitivních výsledcích testů zasáhly i českou výpravu. Údajně se „vyšetřuje“, jak k tomu došlo a hovoří se o „nedisciplinovanosti“ při letu. Z bojů o medaile tak byly vyřazeny díky pozitivnímu testu české plážové volejbalistky a český plážový volejbalista Ondřej Perušič.

Více než týden se neviděli. Předminulé pondělí byl Ondřej Perušič pozitivně testován na covid-19. Odvezli ho z olympijské vesnice, s parťákem Davidem Schweinerem neměl od té doby žádný kontakt. Až ve středu večer se znovu sešli na tréninku. Perušič totiž i přes stále pozitivní test může ve čtvrtek od 9 hodin SEČ nastoupit ke druhému zápasu olympijského turnaje.

Tato změna je podle Perušiče důsledkem toho, že se „pravidla mění každý den“. Údajně se jedná o to, že i přes pozitivní výsledek testu na covid není Perušič infekční?! Toto „šalamounské“ řešení organizátorů ale nic nemění na tom, že první zápas jejich turnaje prohrál český pár kontumačně a nyní musí v dalších dvou zápasech nejlépe v obou zvítězit, aby postoupil do dalších bojů.

Postoj japonských organizátorů ve mně vzbuzuje oprávněné pochybnosti o smyslu celého testovacího cirkusu na OH.  Jak to, že se podobně nepostupuje v případě českých plážových volejbalistek? Jak lze vůbec zdůvodnit to, že jeden sportovec s pozitivním testem nesmí startovat a druhý může?  Obecně to vnáší do testovací mašinerie jenom další pochybnost. Pokud je totiž pravda, že Perušič i přes pozitivní výsledek není infekční, kontrolují se takto všechny pozitivní výsledky? Z mého pohledu se zdá, že pozitivita výsledku testu je údaj bezcenný, a týkalo by se to vlastně všech testů, ať už se používají kdekoliv na světě.  Kontroluje se například i u nás, zda pozitivně testovaný je infekční nebo bezinfekční? Velmi o tom pochybuji. Současně tak lze z případu Perušič odvodit i to, že stavět omezující opatření jenom na základě výsledků testů, je přinejmenším „odvážné“, spíše nesmyslné.

Ve Velké Británii se k „překvapení“ všech údajných odborníků stalo to, že po úplném rozvolnění začal počet pozitivních výsledků testů v populaci radikálně klesat. Odborníci přitom očekávali nárůst pozitivních výsledků až ke sto tisícům za den, místo toho počty pozitivní výsledků už klesly pod 30000 za den.  I z tohoto důvodu je nutné ocenit to, že britská vláda nepodlehla tlaku a rozvolnila všechna opatření tak, jak slíbila. Zato v Česku ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyhrožuje dalším lockdownem, pokud se nepodaří proočkovat 60% populace. Zatím máme toto číslo kolem 50%. Vůbec se nebere v úvahu počet skutečně nemocných v nemocnicích a vše je založeno na testování. Pokud je ale i pozitivně testovaný „negativní“ a může hrát na olympiádě, kolik takových případů v testovacích výsledcích je a my se tváříme, že je to „číslo všech čísel“. Na to pan ministr neodpovídá.

 

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 29.7.2021 9:00 | karma článku: 31,16 | přečteno: 816x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,83