"Nejlepší ministr školství" skončil

Marcel Chládek, tento výrazný reprezentant naší levicové vlády, má být odvolán ze své funkce. Oznámil to premiér Bohuslav Sobotka.

Důvodem k odvolání Chládka má být článek, který se objevil na iDnes.cz . Ten líčí chování Chládka jako nesnesitelně arogantní, ponižující své podřízené.  To ostatně není nic nového. První zprávy o tom, jak se Chládek chová, vlastně „nechová“, ke svým podřízeným už proběhly tiskem a médii loni po nástupu Chládka na ministerstvo.  Již tehdy považoval Sobotka za nutné s Chládkem jednat, nicméně tehdy mu ještě vyslovil „plnou důvěru“.

Uběhl rok a je zřejmé, že Chládek své postoje k podřízeným absolutně nezměnil. Sobotka tak nevidí jinou možnost než ho z funkce ministra odvolat. Mohl si však odpustit poděkování Chládkovi za jeho dosavadní práci a výrok, že Chládek byl „nejlepším ministrem školství za posledních deset let“. Pokud vím, zatím nejhorším ministrem školství byl všeobecně považován (až na čestné výjimky) bývalý ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných. Znalci poměrů tvrdí, že Chládek Dobeše ve všech myslitelných negativních parametrech „trhnul“. Uměl snad jenom lépe mluvit do mikrofonu a budoval si obraz rozhodného bojovníka za nápravu „nešvarů ve školství“. A celkem se mu to i dařilo, jak o tom svědčí dlouhodobé hodnocení práce ministrů Sobotkovy vlády, kde Chládek končil v té lepší polovině.

Sobotka si také přisadil vůči Andreji Babišovi, když zprávy o Chládkovi v iDnes.cz označil jako mediální hon v režii vlastníka. To je bohužel ta nejlacinější výmluva jakou mohl Sobotka použít. Utíká od merita věci a hledá za tím jenom velkou politiku. Chládek neměl být nikdy do pozice ministra jmenován, protože žádným odborníkem na školství nikdy nebyl a i jako manažer zcela selhal. Navíc, rozdělování grantů z MŠMT na dotace do sportu nejen že „nezprůhlednil“, ale vrátil je tam, kde byly, jako systém podpory dobře známých tváří pohybujících se ve světě sportu.  Chládek skončil, jaké další „eso“ vytáhne Sobotka ze svého „klobouku“?

Autor: Jan Bartoň | pátek 29.5.2015 8:08 | karma článku: 25,78 | přečteno: 1104x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,83