Nebezpečný magor

Vladimir Žirinovskij je místopředsedou ruské Dumy. Není tedy žádným subalterním úředníčkem a na ruskou politiku má bezesporu vliv. Přirovnávat ho k našemu Miroslavu Sládkovi je možné. Ale jako každé přirovnání, i to kulhá na obě nohy.

Základní údaje o něm nalezne čtenář zde. Je mimochodem zajímavé, že používal dříve jméno Ejdelštejn a svého otce nikdy nepoznal. I podle zprávy z ruských médií (z roku 2001) je to antisemita, který však má židovský původ.

Před nedávnem navrhnul, aby byla Ukrajina rozdělena mezi okolní státy a Ukrajině by tak zůstalo jenom území kolem Kyjeva. V dubnu letošního roku způsobil skandál, když vyhrožoval jedné ruské novinářce.

Jeho zatím poslední medializovaný názor se týká Polska a Pobaltí. Tyto státy budou zničeny, protože umožňují USA Rusko ohrožovat.  Použil výrok, že polské rakety budou zničeny „třicet minut“ před startem.

Proruská lobby u nás se hned ozvala, že je to „kampaň, která má za cíl pošpinit ruskou humanitární pomoc Ukrajině“. Jak výstižně napsal ve svém dnešním úvodníku na Neviditelném psu Aston, mnohem lepší by z hlediska humanitární pomoci Ukrajině ze strany Ruska bylo ukončit vojenskou podporu „povstalcům“ včetně ruského personálu na ukrajinském území.

Řada těch, co relativizují Žirinovského slova s odkazem na to, že je to jakýsi ruský „Sládek“, kterého údajně Putin „nebere vážně“, se mýlí. Putin ve srovnání se Žirinovským (ačkoliv jsou to oba Vladimirové) vypadá sice jako beránek, nicméně Putin takové postavičky jako Žirinovskij potřebuje jako sůl. Umožňuje mu to vypadat více „státnicky“ a smířlivěji. Přesto Rusové dostanou díky Žirinovskému svou porci nacionalismu a xenofobie.

Žirinovskij je zcela jistě psychopat, kterých je v horních patrech politiky na celém světě všude dost a dost.  Vysoká politika psychopaty láká právě pro pocit moci nad druhými lidmi. V případě Vladimira Žirinovského se nejedná o více méně neškodného magora. Magor to sice je, ale nebezpečný.

Autor: Jan Bartoň | středa 13.8.2014 15:01 | karma článku: 38,50 | přečteno: 9214x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,83