Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Migrace stále „inspirující“

 Média přetřásají zásah proti rumunským převaděčům v Česku a proti  migrantům v českém autobuse v Rakousku. Nyní jde o desítky osob, v létě 2015 však proudily Evropou statisíce lidí měsíčně.

Nic neukazuje tak výrazně na změnu, která se promítla tak radikálně do evropské politiky, jako vztah hlavního politického evropského proudu k migraci. V roce 2015 na vrcholu největší migrační vlny v moderní historii Evropy, se rozhodující hráči EU jako Německo a Francie předháněli kdo humanitárněji postupuje. Kancléřka Angela Merkelová dokonce považovala za nutné veřejně slíbit, že žádný uprchlík ze Sýrie zmítané krutou občanskou válkou, nebude ve Spolkové republice odmítnut.

Pak se blížily volby a Merkelová změnila tón a tvrdila, že se migrační krize z let 2015/16 již nesmí opakovat (mezi straníky, nikoli na veřejnosti) a že hlavním úsilím Německa musí nyní být urychlená deportace migrantů, kteří nemají podle úřadů nárok na německý azyl. Pak vybuchlo v Evropě pár náloží, hlavním problémem se náhle stala otázka bezpečnosti a vstřícnost skončila.

Ve skutečnosti problém migrace zcela neusnul a v roce 2017 byla hlavní cestou do Evropy Itálie. Italská vláda pochopila, podobně jako řecká, že pokud bude dále nečinně přihlížet aktivitám pašeráků lidí a „zachraňovat“ migranty ve vodách Středozemního moře, že na to doplatí ve volbách. Od léta 2017 proto začal platit jiný režim, italská vláda se dohodla s lokálními vůdci v Libyi a migrace byla radikálně omezena.

Nicméně, zkušenosti s migrační vlnou vedou unijní politiky k tomu, že je zapotřebí revidovat azylový systém. Stoupenci politiky „více EU“, alias federace, by rádi azylový systém proměnili v jednotný systém, který by v případě další podobné vlny obsahoval trvalý princip přerozdělování migrantů mezi všechny státy EU. Předseda Evropské komise Jean – Claude Juncker šel dokonce ještě dále a narýsoval společnou zahraniční politiku EU, kde by na úrovni rady ministrů zahraničí bylo možné i o sporných zahraničně-politických otázkách hlasovat a bylo by možné podobně jako v případě jednorázových kvót přehlasovat ty státy, které by byly proti. Politici reprezentující EU prostě neopustili téma další a další integrace EU i za cenu toho, že právě tato politika je příčinou upadající prestiže EU v očích Východoevropanů. I když, odpor k takové politice je patrný i v západní Evropě, zatím tam však prounijní politici nedostali takový volební výprask, aby se takové politiky zřekli. Poté, co německá SPD dojednala velkou koalici s CDU/CSU, klesly volební preference SPD na rekordní minimum a před SPD se poprvé v průzkumech dostala Alternativa pro Německo AfD. Právě probíhá hlasování členů SPD o dohodnuté koalici a není stále jasné, zda tuto koalici členská základna podpoří, a když tak v jakém poměru pro/proti. Přitom se zdá, že hlavním „odběratelem“ hlasů od SPD je právě AfD, zatímco CDU více méně zůstává na úrovni svého volebního výsledku. Podobně zřejmě i v Česku hodně bývalých voličů ČSSD prchlo k SPD Tomio Okamury.

Dříve nebo později tak i Německo bude muset vzít na vědomí, že dosavadní unijní politika je sebevražedná a je nutné udělat zásadní obrat od federalistického konceptu k  politice návratu řady kompetencí EU zpět na úroveň národních států. Stalo se tak již v Rakousku, podobně mohou volby dopadnout i v Itálii. Pak již nebudou „zlobivými“ pouze státy V4 a „motor“ dalšího posilování EU, tj. Německo, pojede na mnohem menší výkon nebo se zcela zadře.

Autor: Jan Bartoň | úterý 20.2.2018 13:00 | karma článku: 43,74 | přečteno: 4480x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Propagandista Visingr opět perlí

Údajný expert na současné válečné konflikty Lukáš Visingr se opět po neúspěchu své propagandistické akce kolem vývoje na Ukrajině probudil a tvrdí, že útok USA na Írán je jen otázkou času.

5.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,70 | Přečteno: 402x | Diskuse

Jan Bartoň

Z tisku: Postavíme jádro! Za 36 měsíců napadne Rusko NATO!

Dávám čtenářům k dispozici dvě mediální zprávy, které kolovaly či kolují na internetu. Tou první je, že se Česko zcela zaměří na jádro ve výrobě elektřiny. Tou druhou je názor generála, že Rusko napadne NATO.

1.2.2024 v 8:30 | Karma: 32,06 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Prezident nedělá ostudu - ale to už dávno nestačí

Jak hluboko klesla naše politika je patrné zejména na komentářích o (ne)činnosti vlády a prezidenta. Ostrá kritika je vyvažována tím, že nám Pavel a Fiala nedělají na rozdíl od svých předchůdců ostudu.

31.1.2024 v 8:00 | Karma: 42,48 | Přečteno: 3501x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Když se z turistiky stane sběr odpadu

Většinu víkendů, pokud to počasí jen trochu dovolí, trávíme se ženou na pěších výletech v dosahu našeho bydliště. V sobotu 27.ledna jsme tak zamířili na hrad Helfenburk u Úštěku.

30.1.2024 v 8:00 | Karma: 28,90 | Přečteno: 580x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Bartoň

Kdo dnes řídí svět?

Dva nejlidnatější státy světa, Indie a Čína , a největší jaderné mocnosti USA a Rusko, mají ve svém čele politiky starší sedmdesáti let. Nejstarším je prezident USA Joe Biden.

29.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,50 | Přečteno: 3894x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,57
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články