Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Migrace: Dalajláma promluvil k migraci naprosto srozumitelně

Nejvyšší tibetský duchovní vůdce dalajláma navštívil Švédsko a vyjádřil se i k migrační krizi. Uvedl, že by se migranti měli vrátit do svých zemí a podílet se na jejich rozvoji.

Dalajláma, který v roce 1989 získal Nobelovu cenu za mír, promluvil u příležitosti 80. výročí založení charitativní organizace Individuell Människohjälp (IM). Konference se konala v Malmö, což je třetí největší švédské město, jež je zároveň domovem velkého množství migrantů. Vystoupením v Malmö zahájil dalajláma čtyřdenní návštěvu Evropy. Ze Švédska pokračuje do Nizozemska, Německa a Švýcarska.

Ve svém vystoupení na konferenci podle novinky.cz  řekl toto: „Přijměte je, pomozte jim, vzdělávejte je... ale nakonec by měli rozvíjet svou vlastní zemi,“ řekl 83letý Tibeťan, který utekl z Lhasy z obav o svůj život poté, co Čína poslala do regionu vojáky, aby potlačili povstání. „Myslím, že Evropa patří Evropanům,“ řekl a dodal, že by se uprchlíkům mělo dát jasně najevo, že „by nakonec měli obnovit svou vlastní zemi“.

Dalajláma, který je sám uprchlíkem z Tibetu před čínskými komunisty, se tak vyjádřil mnohem jasněji než celá Evropská komise na čele s Jean-Claude Junckerem a naší eurokomisařkou Věrou Jourovou. Mimochodem, právě tu podezírám z toho, že europoslanci za hnutí ANO hlasovali pro sankce vůči Maďarsku za „neplnění evropských hodnot“.  Jsem velmi zvědav na to, co vůdce ANO Andrej Babiš zjistí u europoslanců zvolených za ANO za „novinky“. Spíše to nechá vyšumět do ztracena. Dalajláma se vyjádřil mnohem racionálněji než francouzský prezident Emmanuel Macron, který hlasování o Maďarsku označil za „jednotu EU“. A to prosím v situaci, kdy pro zahájení sankčního řízení s Maďarskem hlasovalo o něco více než 2/3 poslanců. Takto si „jednotu“ nepředstavuji.

Dalajláma totiž upozornil na obrácenou minci ilegální migrace. Ta totiž postihuje nejen země, které migranty přijaly a dnes si s leckterými z nich neví rady. Ještě větší a skryté škody působí v zemích, odkud migranti putují za svým štěstím do Evropy. Podle odhadů totiž v syrské migraci, která se stala spouštěčem migrační krize, byla řada vzdělaných lidí, kteří nyní, po skončení občanské války v Sýrii, budou ve své zemi chybět.  Ze subsaharské Afriky utíkají do Evropy převážně mladí muži, což dokládá nespočet obrázků ze člunů, které na moři „zachraňovala“ plavidla evropských, většinou neziskových, organizací.  I ti mohou ve svých mateřských zemích chybět, pokud je mezi nimi jen relativně malý počet mužů s kriminálními sklony.  Kriminalita migrantů pak působí jako spouštěč odporu místních obyvatel k nově příchozím, což samozřejmě vede k neklidu v evropských státech s novými imigranty.

Je svým způsobem příznačné, že to je právě dalajláma, který se dokázal k problému migrace postavit čelem a nehalí tuto problematiku jenom do otázky pomoci lidem, kteří jsou ve skutečné nouzi a nebezpečí života.  Dalajlamovy názory jsou pak v příkrém rozporu s oficiální evropskou politikou, která se dnes provozuje v Bruselu.  Vždyť tam hrají první housle lidé, kteří k ilegální migraci buď mlčí (a tím souhlasí) anebo jí dokonce označují za pozitivní jev. A česká eurokomisařka na první místo postavila problematiku „dvojí kvality potravin“, což Juncker ve svém projevu i odsouhlasil.

Škoda, že racionálně a skutečně proevropsky myslících politiků je na čele EU tak málo. Právě ti by si měli dalajlámova slova vzít za svá.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | pátek 14.9.2018 14:53 | karma článku: 45,26 | přečteno: 4934x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Tip na parádní prohlídku – Klášter Šternberk

Navštívili jsme klášter ve Šternberku, který po desetiletích devastace vstává díky svému majiteli – městu Šternberk – doslova a do písmene z mrtvých.

8.3.2024 v 8:00 | Karma: 13,87 | Přečteno: 419x | Diskuse| Cestování

Jan Bartoň

Na jadernou válku není připraven nikdo

Pod scestným titulkem Západ je na jadernou válku připraven, shodli se experti. Může Rusko své výhružky naplnit? se opakují opět ty samé argumenty o údajné připravenosti Západu na jadernou válku.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 36,31 | Přečteno: 3710x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

Ruská agrese proti Ukrajině už trvá déle než dva roky a situace Ukrajiny je doslova tragická. Její vojáci nemají zbraně a zřejmě jich není na frontě tolik, kolik by situace vyžadovala.

1.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,76 | Přečteno: 4453x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Macron není Fico?

Poté, co se slovenský premiér vyjádřil k tomu, že „některé státy chtějí poslat své vojáky na Ukrajinu“, oznámil Emmanuel Macron, že v tomto ohledu „neexistuje jednota“.

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Česko chce legalizovat konopí a zakazuje HHC

Podle pirátky a drogové expertky Michailidu je alkohol nebezpečnější než HHC. Česko získalo „souhlas“ se zákazem prodeje HHC z Bruselu.

27.2.2024 v 8:00 | Karma: 17,40 | Přečteno: 450x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

  • Počet článků 2657
  • Celková karma 32,03
  • Průměrná čtenost 2017x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články