Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jenom sdílená zkušenost odradí další cestovatele do Evropy

Neutěšené podmínky, v nichž žijí uprchlíci v Řecku a Srbsku, zvláště teď, když udeřila krutá zima, jsou pro nás téměř nelidské.  Je to druhá tvář Evropy po „vítání“ z léta 2015.

Pavel Holub napsal zajímavý článek o tom, že nám Strach ze ztráty blahobytu a konzumu zatemňuje mysl i svědomí. V článku jsou fotografie z uprchlických táborů v Řecku a Srbsku. Nyní v zimním období jsou tamní podmínky doslova kruté. Nicméně, nedomnívám se, že hlavním problémem neochoty pomáhat lidem v nouzi či kritizovat „ziskové neziskovky“ je právě strach ze ztráty blahobytu a konzumu.

V roce 2015, když naplno propukla migrační krize a přes Balkán procházelo až 15000  migrantů do Německa za den, se z otázky pomoci lidem v nouzi stala přes noc otázka ryze politická, protože náklady na migranty nakonec někdo přeci jenom musí zaplatit. Tak vznikl v hlavách politiků západní Evropy plán na „přerozdělování migrantů“ pomocí kvót a i Česko „vyfasovalo“ svůj podíl několika tisíc běženců.  Nefunkčnost tohoto plánu je dnes jasná i malému dítěti. Jak donutit tisíce migrantů, kteří touží pobývat v zemi zaslíbené, tj. Německu, aby bydleli v o dost chudším Česku, když do Německa je to jenom kousek. Měli jsme tu i irácké křesťany, kteří při první příležitosti doslova „zdrhli“ do Německa a do Česka se nechtějí vrátit ani za nic.

Osobně jsem byl zastáncem pomoci lidem z válkou postižených oblastí s tím, že jim Evropa poskytne azyl a po ukončení války v Sýrii se tito lidé vrátí do své vlasti. Úmysl pomoci právě Syřanům si dala jako svou politickou vizitku německá kancléřka Angela Merkelová. Těžko pak ale mohla prosadit v celé EU plán na „rozdělení migrantů“ pomocí kvót. A tento záměr zcela zkrachoval. Navíc, když se díky této politice začala tenčit podpora politice CDU/CSU, Merkelová otočila o 180 stupňů a prohlásila, že se situace roku 2015 již nesmí opakovat a že nyní nastává čas  neúspěšné žadatele o azyl vyhošťovat. Naráží to ale na spoustu problémů a zatím se daří vracet ty, co se vrátit sami chtějí.  Ten kdo nechce, má celou škálu možností jak se „vypařit“ úřadům z dohledu. To byl i případ neúspěšného žadatele o azyl, který vraždil v Berlíně a byl náhodně zastřelen při pokusu dostat se do Itálie.

Kdyby to tedy bylo tak, že tu jde pouze a jenom o strach ze ztráty blahobytu a konzumu, který nám velí nepomáhat migrantům z Blízkého a Středního východu, bylo by to na pováženou. Protože však má migrace i náboj bezpečnostního rizika, a to od prvopočátku, nejde zdaleka jenom o blahobyt a konzum. V podání tak zvaného Islámského státu jde o životy. To už ale zdaleka není „jenom“ o blahobytu. Připomeňme si, že v Berlíně zahynula rukou islamisty i jedna česká občanka žijící dlouhodobě na území Německa. Nakonec i Austrálie, která se stala cílem migrace zejména z jihovýchodní Asie, zavedla tak přísný režim, že každý imigrant, který do Austrálie přijede ilegálně a je v Austrálii zatčen, musí počítat s doživotním zákazem vstupu a deportací.

Mobilní spojení, kterým se migranti po celou dobu nikým a ničím nekontrolované migrace z léta 2015 dorozumívali, jim pomáhalo obejít kontrolní body a snadněji proniknout do Německa. Dnes, o rok a půl později, si tak migranti mohou telefonovat o tom, že je cesta zavřená a že je lepší zůstat v Turecku nebo Jordánsku. Každý, kdo se za takových podmínek vydá na cestu, riskuje dobrovolně nejen ztrátu financí ale i ztrátu života. Vlády evropských států už pod domácím tlakem (budou volby!) začínají přemýšlet stejně jako Australané. Hovoří se o tom, že žadatelé o azyl v Evropě budou podávat své žádosti z míst, kde pobývají. To už se hodně podobá australskému systému, který navíc umožňuje přistižené ilegální migranty vracet na místa, s nimiž má australská vláda dohodu. O podmínkách v tamních táborech si také není radno dělat zvláštní iluze.

Závěr - Evropa není v současnosti připravená přijmout takové zákony, které by plně umožnily aplikovat „australský model“ imigrace. Není v zájmu Evropy připravovat zájemcům o imigraci ubytování v pětihvězdičkových hotelích. Jenom takový imigrační systém, který oddělí oprávněné žadatele o azyl od lidí, kteří touží jenom si „polepšit“, má šanci.  V současnosti je to jenom o přijetí realistických imigračních zákonů. Ty stávající jsou naprosto nefunkční a zneužitelné. A navíc, velké a nejbohatší evropské státy si nemohou představovat, že migraci „vyřeší“ tím, že do méně atraktivních evropských lokalit pošlou až polovinu migrantů na základě kvót. To byl pokus , který zahájil proces rozvolňování EU, přesně pravý opak toho, co bylo kvótami zamýšleno.

Autor: Jan Bartoň | neděle 22.1.2017 13:35 | karma článku: 38,56 | přečteno: 1751x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma: 23,54 | Přečteno: 572x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma: 34,43 | Přečteno: 2272x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Pacifista Babiš má skoro 40 procent

Poslední průzkum volebních preferencí připravený agenturou KANTAR pro ČT ukázal zdrcující prognózu pro vládní strany. Údajný „pacifista“ Andrej Babiš na čele hnutí ANO má vysoký náskok.

11.3.2024 v 9:00 | Karma: 34,34 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Tip na parádní prohlídku – Klášter Šternberk

Navštívili jsme klášter ve Šternberku, který po desetiletích devastace vstává díky svému majiteli – městu Šternberk – doslova a do písmene z mrtvých.

8.3.2024 v 8:00 | Karma: 13,87 | Přečteno: 417x | Diskuse| Cestování

Jan Bartoň

Na jadernou válku není připraven nikdo

Pod scestným titulkem Západ je na jadernou válku připraven, shodli se experti. Může Rusko své výhružky naplnit? se opakují opět ty samé argumenty o údajné připravenosti Západu na jadernou válku.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 36,31 | Přečteno: 3706x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  19:09

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56

Ve čtvrtek odpoledne najel osobní vlak u Skalné na Chebsku do spadlého stromu a částečně vykolejil....

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články