Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se dělá proruská politika EU? Snadno!

Eurokomisařka Věra Jourová je tvrdou kritičkou údajného nedodržování systému právního státu v Polsku a Maďarsku. Díky jejímu postoji zatím žádné finance na pomoc ekonomikám těchto států z Bruselu netečou.

Německý deník Der Spiegel si všímá toho, že politika české eurokomisařky Věry Jourové je vůči Maďarsku a Polsku mnohem tvrdší než postoj předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová je ve sporu se svou šéfkou Ursulou von der Leyenovou ohledně politiky vůči Polsku a Maďarsku, neboť zastává tvrdší přístup. Napsal to německý týdeník Der Spiegel ve svém posledním vydání. Jak uvádí, Jourová měla usnadnit vztahy s „Východoevropany“, tedy novějšími členy Evropské unie, a Bruselem. Místo toho udělala pravý opak a vyprofilovala se jako protihráčka své nadřízené…Jourová však neusiluje o uvolnění napětí. U Soudního dvora EU požádala o uložení pokuty Polsku a prosadila proti němu řízení pro porušení práva. K tomu nejúčinnějšímu nátlakovému prostředku na Poláky a Maďary však nemá přístup: peníze na postkoronavirovou obnovu nespadají do její kompetence. O nich musí rozhodnout von der Leyenová….Von der Leyenová se před rozhodnutím s Jourovou neporadila. Ta ji pak nepodpořila. Podle Der Spiegelu „považuje za nebezpečné dělat prohnilé kompromisy v otázkách právního státu“. Nakonec v komisi zvítězila von der Leyenová. Ve Varšavě a Bruselu se čekalo, že miliardy budou Polsku vyplaceny rychle. S tvrdohlavostí Jourové nikdo nepočítal.

O tom, že vláda Andreje Babiše udělala se jmenováním Věry Jourové na post zástupkyně předsedkyně EK hrubou chybu, jsem se již zmiňoval vícekrát. Jourová se vyprofilovala jako kritička postavení Babiše údajně zneužívajícího Evropské fondy a de facto podporovala „vyšetřování“ Evropského parlamentu, které iniciovali poslanci za ČPS.  Pokud Babiš doufal, že jmenováním Jourové do pozice eurokomisařky, bude její postoj k němu vstřícný, velmi se přepočítal.

Jourová se ale v současnosti vyprofilovala ještě více jako kritička polské a maďarské vlády. V případě Maďarska to tolik „nevadí“, protože Maďarsko s Ruskem stále udržuje dobré vztahy a dojednalo si vyšší dodávky ruského plynu. Maďarsko za svůj postoj k Rusku čelí ostré kritice z Bruselu. Zato Polsko Ukrajině pomáhá ve válce s Ruskem velmi významně, přijalo několik set tisíc ukrajinských běženců a dodává Ukrajině i významné množství vojenské techniky. Předsedkyně komise von der Leyenová zřejmě proto chtěla z tohoto důvodu vyjít Polsku vstříc a prosazovala vyplacení dotace Polsku v rámci postcovidových opatření. Zatím ale peníze Polsku ani Maďarsku „netečou“ a Polsko se už vyjádřilo ústy Jaroslawa Kaczynského o tom, že požaduje její rezignaci.

Polsko se pře s Evropskou komisí o vyplacení pandemického peněžního balíku obnovy za více než 35 miliard eur (přes 800 miliard korun), který blokuje předsedkyně EK Ursula von der Leyenová kvůli požadavkům na reformu právního státu. Podle ní a Komise jsou změny, které mají napravit nezávislost soudů, zatím jen kosmetické. Politici v čele s Jarosławem Kaczyńskim vyhrožují, že „nasadí všechny zbraně“ a díky politické alianci šéfku EK sesadí.

V časech války na Ukrajině, v níž Ukrajina stále tahá za kratší konec a formálně se EU tváří jako jednotná a podporuje Ukrajinu, jsou politické rozepře kolem předsedkyně Evropské komise pro Rusko výhodné. Jourová se však tváří, jakoby „potrestání“  Polska za údajné nedodržování právního státu bylo tím nejdůležitějším, co dnes EU řeší. Velmi často se kritizuje „volání“ francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s jeho ruským protějškem jako „zrada EU“. To, že se Polsku nevyplatí postcovidové finance považuji za obyčejný faul, který nejvíce ocení právě v Rusku.

Autor: Jan Bartoň | úterý 23.8.2022 8:45 | karma článku: 33,00 | přečteno: 1008x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Slovenské prezidentské volby – Slováci neposlechli „dobré české rady“

Obě kola voleb prezidenta na Slovensku jsem sledoval prostřednictvím RTVS 24. Druhé kolo občas i na ČT 24. A bylo na co koukat.

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 40,83 | Přečteno: 2388x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

NATO ví, co chce, neví, jak toho dosáhnout?

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při oslavách 75. výročí založení NATO potvrdil, že NATO bude dále podporovat Ukrajinu. Vyjádřil se i k její budoucnosti.

5.4.2024 v 9:00 | Karma: 24,85 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU potřebuje o milion víc legálních migrantů a německá realita

Stačí se jen trochu začíst do článků o problematice imigrace do EU, zejména Německa, abychom si jasně uvědomili rozdíl mezi přáním a realitou, řekl bych až „hodně tvrdou“.

4.4.2024 v 10:35 | Karma: 33,36 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,57
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články