Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Istanbulská úmluva: Pehe nazývá Piťhu „ideovým trosečníkem“

Po vydání textu Charty 77 se v Rudém právu objevila stať „Ztroskotanci a samozvanci“. Na tento článek jsem si automaticky vzpomněl, když jsem uviděl nadpis komentáře Jiřího Pehe na novinky.cz.

Přiznám se bez mučení. Polemiku kolem kázání Petra Piťhy jsem neměl v úmyslu, nicméně komentář Jiřího Pehe k tomuto kázání změnil můj názor. Pehe v něm nazývá Piťhu „ideovým trosečníkem“ a tento komentář tedy zapadá do podobného ideového světa „jediné správné ideologie komunismu“, jak se svého času projevila při hanobení Charty 77.

Článek Ztroskotanci a samozvanci, hanobící text Charty 77 a její signatáře, který vyšel v Rudém právu 12. ledna 1977, byl součástí rozsáhlé propagandistické kampaně, již tehdejší režim rozpoutal proti signatářům tohoto dokumentu. Signatáře charakterizoval jako „sluhy a agenty imperialismu, zaprodance či sionisty“.

Monsignor Petr Piťha pronesl u příležitosti svátku svatého Václava ve svatovítské katedrále kázání, kde se vymezil proti přijetí tzv. Istanbulské úmluvy. Ta je primárně namířena proti násilí páchanému na ženách, obsahuje také definici pohlaví. Podle Piťhy však úmluva potlačuje svobodu na základě nátlaku „mocné skupiny homosexualistů”.

To, co mne na způsobu kritiky kázání Petra Piťhy doslova „fascinuje“, je obdoba argumentace někdejších komunistických aparátčíků a jim sloužících novinářů Rudého Práva s argumenty Jiřího Pehe. Ty jsou shrnuty v následujících odstavcích z jeho komentáře.

Jak jsem nedávno napsal v eseji „Globalizace teprve začíná“ (Salón, Právo, 10. 10. 2018), že motorem převratných společenských změn není jakýsi krizový stav kolektivní mysli západního člověka, kterou je prý třeba vrátit do starých fungujících šablon. Nové jevy jsou výrazem revolučních změn ve vědě, technologiích a ekonomice.

Vydobytá práva různých menšin již nelze zvrátit žádnou politickou akcí, protože takový návrat do minulosti by šel proti tomu, co vyžaduje modernita ve fázi industriálně-digitální revoluce 4.0.

Čím se liší, či vlastně neliší argumentace rudoprávních komunistů a Jiřího Pehe?  Jak podle komunistů, tak podle Jiřího Pehe jsme ve stádiu „nevratných změn“, které působí revolučně a jsou „objektivní povahy“.

Pehe argumentuje „industriálně-digitální revolucí 4.0“, zatímco komunisté společenskou revolucí díky vítězství Velké říjnové socialistické revoluce, která od základu změnila „prohnilý imperialismus“ a neexistuje cesta zpátky. Jak víme, uplynulo jen 12 let a světový komunistický systém se rozpadl jak domeček z karet.

To, že se mění výrobní nástroje a nastupuje robotizace a digitalizace, tj. jak píše Pehe ona „digitální revoluce 4.0“, je pravdou. Je však otázkou, zda je tato změna opravdu tak „revoluční“ a zda lidská společnost podobnými revolucemi již neprošla v minulosti (od vynálezu kola, střelného prachu, parního stroje, apod.)  A jsem navíc přesvědčen, že se postavení žen či menšin ve společnosti nemění díky průmyslovým revolucím, ale jednoznačně díky lidskému intelektu a politickému zadání.

A na závěr jen takovou perličku z návštěvy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Praze, která dokumentuje stav současné americké liberální společnosti. Kamery ČT ukázaly, že Macron zašel na večeři do jisté pražské restaurace, kde večeřeli i turisté z USA. Ti se s Macronem pozdravili a žádali ho, ať je „zbaví Trumpa“. To je paradoxní situace, když lidé z nejmocnější země světa, která se jinak chlubí svou demokratickou tradicí, žádají francouzského prezidenta o „pomoc“ se sesazením Donalda Trumpa. A ještě v kontextu toho, že Trump si s Macronem podle všeho při schůzkách docela rozuměli, je přání amerických turistů v Praze poněkud směšné.

Sázet na „digitální revoluci 4.0“ je tak podobné víře kovaných komunistů o světlých zítřcích společnosti bez třídního vykořisťování.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 29.10.2018 12:30 | karma článku: 40,37 | přečteno: 1844x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma: 23,54 | Přečteno: 572x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma: 34,43 | Přečteno: 2272x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Pacifista Babiš má skoro 40 procent

Poslední průzkum volebních preferencí připravený agenturou KANTAR pro ČT ukázal zdrcující prognózu pro vládní strany. Údajný „pacifista“ Andrej Babiš na čele hnutí ANO má vysoký náskok.

11.3.2024 v 9:00 | Karma: 34,34 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Tip na parádní prohlídku – Klášter Šternberk

Navštívili jsme klášter ve Šternberku, který po desetiletích devastace vstává díky svému majiteli – městu Šternberk – doslova a do písmene z mrtvých.

8.3.2024 v 8:00 | Karma: 13,87 | Přečteno: 415x | Diskuse| Cestování

Jan Bartoň

Na jadernou válku není připraven nikdo

Pod scestným titulkem Západ je na jadernou válku připraven, shodli se experti. Může Rusko své výhružky naplnit? se opakují opět ty samé argumenty o údajné připravenosti Západu na jadernou válku.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 36,31 | Přečteno: 3705x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 30,97
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články