Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropa nehnědne, nýbrž blbne

 Mlejnkův článek na Neviditelném psu se zabývá údajným hnědnutím Evropy. Příklady, které uvádí, ale nejsou o hnědnutí, ale o rozkladu politiky multikulturalismu podporované liberálně levicovými médii.

Josef Mlejnek jr. se pustil do odvážné kritiky údajného hnědnutí Evropy. Jeho článek EVROPA: Co dělat, když Západ hnědne je ale především o tom, že kdo se paktuje s Ruskem (putinovským Ruskem, aby nebylo pochyb) je fašista.

Nejprve k Rakousku. Bezmála dva roky stará nahrávka předsedy rakouských Svobodných Heinze-Christiana Stracheho z jednání s provokatéry objednanými Německem a vydávajícími se dokonce za příbuzné ruského oligarchy nachytala Stracheho „na hruškách“. Strache sám označil své jednání z oné doby za „machrování“, za které se dokonce omluvil a ihned odstoupil z rakouské vlády. Objednatel provokace, na kterou Strache naletěl, se hájí tím, že mu jde o rakouskou demokracii. Někteří komentátoři proto mluví o tom, že se občané Německa vměšují do záležitostí cizího státu. Buď jak buď, Rakousko čekají předčasné volby.

Mlejnek však nezůstává jen u kritiky Svobodných, jde ještě dál a vytýká kancléři Sebastianu Kurzovi z Rakouské lidové strany protiimigrační kurz, díky němuž nebylo mezi lidovci a svobodnými prakticky žádného rozdílu. Rakouskem totiž prošlo během vrcholící migrační krize v roce 2015 více než milion migrantů tak zvanou balkánskou trasou a několik set tisíc jich v Rakousku zůstalo. Migrace se proto stala dominantní politickou otázkou, na kterou rakouští lidovci zareagovali, a díky tomu se jim podařilo vyhrát volby. Lze se jen dohadovat, zda by v případě, že by lidovci zůstali u „korektní politiky“ a nepostavili se rázně ilegální migraci, ve volbách uspěli. Zřejmě ne. A Mlejnek odstavec o Rakousku končí větou: U nás se však Rakousko stále bere jako výkladní skříň západní politické kultury a tolerantní občanské společnosti. O tomto Mlejnkovu tvrzení vážně pochybuji a alespoň veřejnoprávní Česká televize už o Rakousku takto dávno nehovoří. Novu a Primu nesleduji. Pravda, o Svobodných už se nereferuje automaticky jako o „krajní pravici“, ale o „výkladní skříni západní politické kultury“ se už dávno nehovoří.

Pak se Mlejnek otírá o Itálii (tam vyhrál komik s Hnutím pěti hvězd H5S a Liga vedená ministrem vnitra Matteem Salvinim). Jsem zvědav, zda Mlejnek stejně odsoudí i nového ukrajinského prezidenta, jehož propagaci zajistil seriál, v němž hrál prezidenta. Vítězství Ligy a H5S přišlo po dlouhotrvajícím neúspěšném pokusu „chránit“ italské (a současně schengenské hranice) předchozí vládou dbající na korektnost a dodržování lidských práv. Salvini provedl radikální obrat, odmítl přijímat lodě s ilegálními migranty a jejich proud do Itálie se snížil na stovky z dřívějších desetitisíců. Jakmile se objevila nějaká loď s migranty, Salvini napsal na síť, že migranti uvidí Itálii jen z paluby. Z pohledu „korektní politiky“ je to samozřejmě zločin vůči lidským právům, ilegální migrace do Itálie byla ale fakticky zastavena.

Švýcarský příklad, který Mlejnek uvádí na podporu toho, že Evropa „hnědne“, se týká referenda už z roku 2009, v němž Švýcaři rozhodli o tom, že se v zemi nebudou stavět další minarety. Což je přinejmenším zajímavé v časovém porovnání. Islamistický teror v Evropě byl ještě prakticky neznámým pojmem, a přesto si Švýcaři odhlasovali zákaz výstavby mešit. Jak prozíravé, chtělo by se dodat. Kromě tohoto faktu bych však Mlejnkovi rád připomněl jiný velmi dobře známý fakt. Švýcarské občanství si totiž imigrant, kterého Švýcarsko příjme, musí skutečně zasloužit a zkoušky jsou tam přísné, což znají i naší emigranti z roku 1968, kterým se podařilo ve Švýcarsku zakotvit.

S Mlejnkem pak mohu souhlasit s jeho závěrečnými odstavci, v němž píše o tom, že se Západ (tj. tradiční země na západ od naší hranice) potácí v hluboké krizi, která se odehrává na pozadí souboje „korektní politiky“, reprezentované nejviditelněji německými zavedenými partajemi, a tak zvanými „populisty“ (velmi frekventovaný pojem používaný nejen Mlejnkem, ale i veřejnoprávními médii). To jsou ti politici, kteří se otevřeně staví proti současnému kurzu EU, jehož hlavní reprezentant Jean-Claude Juncker odejde po volbách do europarlamentu z pozice předsedy Evropské komise.

Obávám se, že nadužívání pojmu „populismus“ a „hnědnutí“ v politice evropských stran působí kontraproduktivně a může způsobit velký malér. Že totiž případné nové skutečně nebezpečné neofašisty budeme stále zaměňovat s „populisty“, kteří neusilují o konec demokracie, ale nesouhlasí se stále ještě převládajícím liberálním pojetí demokracie jako jediné „správné cesty“. Nepřipomíná vám to něco?

Autor: Jan Bartoň | neděle 26.5.2019 9:00 | karma článku: 46,84 | přečteno: 9958x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Propagandista Visingr opět perlí

Údajný expert na současné válečné konflikty Lukáš Visingr se opět po neúspěchu své propagandistické akce kolem vývoje na Ukrajině probudil a tvrdí, že útok USA na Írán je jen otázkou času.

5.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,70 | Přečteno: 402x | Diskuse

Jan Bartoň

Z tisku: Postavíme jádro! Za 36 měsíců napadne Rusko NATO!

Dávám čtenářům k dispozici dvě mediální zprávy, které kolovaly či kolují na internetu. Tou první je, že se Česko zcela zaměří na jádro ve výrobě elektřiny. Tou druhou je názor generála, že Rusko napadne NATO.

1.2.2024 v 8:30 | Karma: 32,06 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Prezident nedělá ostudu - ale to už dávno nestačí

Jak hluboko klesla naše politika je patrné zejména na komentářích o (ne)činnosti vlády a prezidenta. Ostrá kritika je vyvažována tím, že nám Pavel a Fiala nedělají na rozdíl od svých předchůdců ostudu.

31.1.2024 v 8:00 | Karma: 42,48 | Přečteno: 3501x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Když se z turistiky stane sběr odpadu

Většinu víkendů, pokud to počasí jen trochu dovolí, trávíme se ženou na pěších výletech v dosahu našeho bydliště. V sobotu 27.ledna jsme tak zamířili na hrad Helfenburk u Úštěku.

30.1.2024 v 8:00 | Karma: 28,90 | Přečteno: 580x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Bartoň

Kdo dnes řídí svět?

Dva nejlidnatější státy světa, Indie a Čína , a největší jaderné mocnosti USA a Rusko, mají ve svém čele politiky starší sedmdesáti let. Nejstarším je prezident USA Joe Biden.

29.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,50 | Přečteno: 3894x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,57
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články