Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropa má namále

Vražda policisty uprostřed Paříže, k níž se přihlásil Islámský stát, byla podle všeho spektakulárním činem zaměřeným na ovlivnění prezidentských voleb. Uklidňování evropské veřejnosti, že si „zachováme své hodnoty“, je floskulí.

Andor Šándor na ČT24 v pořadu Události, komentáře označil reakce francouzských politiků (a nejen francouzských) na poslední teroristický útok v Paříži jen za bezobsažné floskule.  Z činnosti, respektive nečinnosti politiků , je podle něj zřejmé, že je stávající politika neúspěšná. Přitom ale není podle něj vidět ani náznak nějaké změny. Připomněl předsedu Evropské komise Jeana-Claude Junckera, který i v takto vyhrocené atmosféře posledních měsíců neustále podporuje „přerozdělování migrantů podle kvót“.

Nyní je zřejmé, že pařížský teror, podle některých „poprava policisty“, k němuž se přihlásil IS, můžeme dávat do souvislosti s vrcholící kampaní před prvním kolem francouzských prezidentských voleb.  Podle francouzské policie se pachatel již v minulosti dopustil útoku na policistu a byl „ v hledáčku policie“. Nicméně, v hledáčku už měli policisté pachatele teroru v Londýně, v Berlíně či teď v Paříži.  Ukazuje se však, že je absolutně nemožné všechny potenciální pachatele „v hledáčku“ zavřít do chládku.

V Německu nyní probíhá diskuse nad hlasováním Turků žijících v Německu. Ti se v mnohem větší míře než v samotném Turecku rozhodli podpořit tureckého prezidenta Erdogana v plebiscitu o změnách turecké ústavy.  Německá média to komentují jako „selhání integrace turecké menšiny“.  Podivují se nad tím, že si Turci v Německu „neváží demokracie“, když hlasují, aby si Erdogan ukrojil daleko větší díl moci přímo v Turecku a omezil pravomoci parlamentu.  Někdejší západoněmecký zázrak byl částečně způsoben i prací „gastarbeiterů“ na tak zvané „špinavé práce“.  Je zřejmé, že sami Turci druhé i třetí generace žijící v Německu stále považují rodilé Němce nikoliv za spoluobčany, ale jako vykořisťovatele. Když pak Erdogan zabrnká na „nacistickou strunu“, většina Turků v Německu mu to odsouhlasí. Přesto je zřejmé, že existuje naprosto zásadní otázka, zda integrace mohla být úspěšná v situaci, kdy se tak zvaná korektní politika v posledních cca dvaceti letech soustředila na „práva menšin“ a integraci de facto bránila.

Nemělo by nás příliš uklidňovat ani to, že pachateli většiny teroristických útoků, ne-li všech z posledních dvou let, jsou imigranti či potomci imigrantů již dlouho žijící v Evropě.  Podhoubí teroru v těch evropských zemích, kde žije početná muslimská menšina, existuje a je celkem jedno, zda pachateli teroru jsou „staří“ nebo „noví“ přistěhovalci. Podle již zmiňovaného bezpečnostního analytika Šándora je kritické zejména to, že se evropská politika vůči imigraci nezměnila. Jen o Velikonocích „zachránila“ italská pobřežní stráž až deset tisíc migrantů na moři před utopením. Přitom je jasné, že prvním krokem musí být zákaz ilegální migrace a vracení migrantů tam, odkud vypluli. Čekat na to, že v Libyi se stane zázrak a rozvrácený stát bude opět fungovat, nemá smysl. Je nutné v zájmu bezpečnosti podniknout jednostranné kroky a pozastavit platnost některých smluv o uprchlících. Je to řešení, které se stávající politická garnitura evropských politiků doslova bojí udělat.  Zřejmě to dopadne tak, že bez takovéhoto opatření se EU rozdrolí a státy podobně jako Maďarsko vezmou věci do svých rukou. A ty, které to neudělají, budou mít řádově větší problémy.

Autor: Jan Bartoň | pátek 21.4.2017 8:50 | karma článku: 47,20 | přečteno: 9059x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma: 23,54 | Přečteno: 572x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma: 34,43 | Přečteno: 2272x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Pacifista Babiš má skoro 40 procent

Poslední průzkum volebních preferencí připravený agenturou KANTAR pro ČT ukázal zdrcující prognózu pro vládní strany. Údajný „pacifista“ Andrej Babiš na čele hnutí ANO má vysoký náskok.

11.3.2024 v 9:00 | Karma: 34,34 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Tip na parádní prohlídku – Klášter Šternberk

Navštívili jsme klášter ve Šternberku, který po desetiletích devastace vstává díky svému majiteli – městu Šternberk – doslova a do písmene z mrtvých.

8.3.2024 v 8:00 | Karma: 13,87 | Přečteno: 417x | Diskuse| Cestování

Jan Bartoň

Na jadernou válku není připraven nikdo

Pod scestným titulkem Západ je na jadernou válku připraven, shodli se experti. Může Rusko své výhružky naplnit? se opakují opět ty samé argumenty o údajné připravenosti Západu na jadernou válku.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 36,31 | Přečteno: 3706x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 31,53
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články