Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Další politizace covidu – tentokrát očkování

Ministerstvo zdravotnictví spustilo registraci očkování pro starší osmdesáti let a sklidilo za to nevoli opozice, té tak zvaně demokratické. Systém se údajně hroutil a jediné, co „chybělo“, byla výzva ministrovi k rezignaci.

Pod bombastickým titulkem „Očkovací strategie Česka selhává. Komunikace je matoucí nebo nulová, plány se mění ze dne na den“, se Lukáš Kňazovický „zamýšlí“ nad spuštěním rezervačního systému pro očkování starších osmdesáti let. Popisuje „zasekávání“ systému registrace, který nedokázal po nastartování obsloužit všechny zájemce.

Pokud mě něco na počátku registrace překvapilo, a to příjemně, bylo číslo registrovaných seniorů, kterých se podle Událostí na ČT již do systému přihlásilo během jediného dne přes sto tisíc, to je asi čtvrtina všech seniorů v tomto věku. Osobně neznám žádný internetový systém, který po odstartování funguje na jedničku a souhlasím s názorem ministra Jana Blatného, že začátek byl na dvě minus, tj. o něco lepší trojka čili dobře.

Považuji se za člověka, který v informacích ministra zdravotnictví Blatného žádné matoucí informace neslyší a o „nulové“ komunikaci může psát jen ten, kdo si hraje na „chytrého“. Pokud některá nemocnice rozhodne, že přestane očkovat „necovidový“ personál ve prospěch seniorů starších osmdesáti let, žádný zásadní rozpor v tom nevidím. Podobně, pokud jiná nemocnice naočkuje i necovidový peersonál, protože má problém s počty personálu a uvažuje o tom, že „necovidový“ personál po očkování využije právě na covidových jednotkách, opět v tom nevidím  žádný problém a chybu v komunikaci. Vymyslet všechny možnosti přeci není nutné a nemocnice musí mít prostor k tomu, aby mohly plnit svou funkci. Pokud něco „selhává“, pak informace z Eurozprávy.cz. Ostatně, existuje jasně patrná „strategie informování“ na tomto médiu.

Ministr Blatný měl po poledni 15.ledna na ČT24 tiskovou konferenci, na které informoval o počátku registrace. Osobně vůbec nechápu, jak je možné, kolik novinářek (ministra  tentokrát během více než půl hodiny, co jsem tiskovku sledoval, dotazy zásobovaly samé ženy) nechápe, že když je v Česku k dispozici asi 70000 vakcín týdně, není možné zajistit okamžitě pro všechny registrované seniory termín očkování. Blatný souhlasil s tím, že by registrační systém měl umět vyzvat registrovaného zájemce o očkování automaticky, aby se tehdy a tehdy dostavil k očkování tam a tam. Tato funkce podle Blatného přibude a její absenci považuji za zřejmě největší nedostatek systému. A že se mladému „ajťákovi“ podařilo systém obelstít a zaregistroval se se svým rodným číslem, považuji za skvělou práci onoho mladého muže a jeho cena na trhu práce určitě hodně stoupla. Blatný mu dokonce za odstranění této možnosti v televizi poděkoval.

Po tiskovce vystoupila na ČT24 předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a registrační systém naprosto odsoudila jako „nedodělek“, opět kritizovala, že jen zlomek registrovaných dostal termín očkování (jak může kritizovat, když neposlouchá, popřípadě nerozumí tomu, co Blatný říká). Osobně vidím největší chybu tak zvané demokratické opozice v tom, že kategorické odsudky vypouští lidé, kteří zastupují strany, které u vlád již byly a za jejichž vlády startovaly jiné systémy s podobnými vadami na kráse jako nyní registrace na očkování. Domnívám se proto, že Pekarová Adamová sice hovoří hezky a kriticky, mé zkušenosti mě ale varují, že s touto dámou jako s ministryní by to dopadlo úplně stejně. Na tiskové konferenci by hovořila podobně jako Blatný nyní s tím, že by se Blatný v případě, že by zastupoval opozici, nesnížil k tomu kritizovat způsobem, jaký předvádí ona.

A ještě jednu drobnou poznámku na závěr. I v Německu se dnes vedou ostré spory o rychlosti očkování německé populace. Angela Merkelová čelí kritice, že „nadbíhala“ EU a v Německu  očkování vázne. Přitom si Německo zajistilo kromě systému dodávek přes EU i dodávky napřímo, což se údajně Bruselu nelíbilo. Za současný stav podle německého tisku mohou východoevropské státy, které údajně nechtěly drahou vakcínu od německé firmy a také Francie, která prý lobovala za vakcínu firmy francouzské. Takže proevropská TOP 09 de facto kritizuje systém dodávek vakcín nakupovaných jednotně pro celou Evropu přes Brusel? Ale o tom paní předsedkyně TOP 09 ani nepípla.

Autor: Jan Bartoň | sobota 16.1.2021 9:00 | karma článku: 36,93 | přečteno: 1078x
  • Další články autora

Jan Bartoň

NATO ví, co chce, neví, jak toho dosáhnout?

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při oslavách 75. výročí založení NATO potvrdil, že NATO bude dále podporovat Ukrajinu. Vyjádřil se i k její budoucnosti.

5.4.2024 v 9:00 | Karma: 24,85 | Přečteno: 627x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU potřebuje o milion víc legálních migrantů a německá realita

Stačí se jen trochu začíst do článků o problematice imigrace do EU, zejména Německa, abychom si jasně uvědomili rozdíl mezi přáním a realitou, řekl bych až „hodně tvrdou“.

4.4.2024 v 10:35 | Karma: 33,36 | Přečteno: 998x | Diskuse| Společnost

Jan Bartoň

Covid: Pfizergate nebo bouře ve sklenici EU?

S údivem jsem podobně jako řada čtenářů pročetl zprávu o tom, jak předsedkyně EK Ursula von der Leyenová dojednala nákup vakcín proti covidu, uveřejněnou na 1.4.2024. Že by apríl?

2.4.2024 v 8:00 | Karma: 31,38 | Přečteno: 944x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma: 31,19 | Přečteno: 870x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,23 | Přečteno: 3651x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 2656
  • Celková karma 31,68
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články