Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Církevní restituce – místo tečky vykřičník

Poslanecká sněmovna schválila návrh na zdanění církevních náhrad od roku 2020. Církvím se tak sníží příjmy o 19%, což je stávající sazba daně z příjmů. Ústavní soud to ale údajně „shodí“.

Na návrh KSČM schválila poslanecká sněmovna zdanění církevních náhrad za nevydaný majetek. Podle pravicové opozice jde o nelegální krok, který Ústavní soud „smázne“. Nevím, ale nezdá se mi to vůbec tak jisté a zřejmé. Podle Miroslava Kalouska údajně biskupové na Moravě slyšeli od zástupců ANO, že se zákon přijímá jen „na oko“ a že se počítá s tím, že právě Ústavní soud zákon o zdanění finančních náhrad pro církve zruší. Jeho přijetí v poslanecké sněmovně bylo podle stejného zdroje „úlitbou“ komunistům, aby podrželi menšinovou koalici hnutí ANO a ČSSD.

Vůbec nevylučuji, že je v ANO jistý proud lidí, kteří by takto mohli argumentovat. Nicméně, jen velmi naivní biskupové by této argumentaci mohli věřit. Zákon totiž nyní čeká odmítnutí v senátu, poté se o něm bude znovu hlasovat v poslanecké sněmovně (bude nutná „stojednička“) a pak nabude platnosti po podpisu prezidenta. Pak se zřejmě začne naplňovat výhružka Ústavním soudem, někdo musí sepsat kvalitní stížnost a soud se pak tím může zabývat. Že se to „stihne“ do konce roku není vůbec jisté. Je proto velmi pravděpodobné, že zákon o zdanění platit na počátku roku 2020 bude a soud ho projedná během roku 2020. Právě proto navrhovala pravicová opozice odklad účinnosti zákona na rok 2021.

Věcných argumentů je pomálu. ANO argumentuje tím, že hodnota náhrady za nevydané lesy a polnosti mnohonásobně překračovala tržní cenu půdy v době přijetí zákona o církevních restitucích. Proti tomu znějí argumenty o tom, že odhad ceny zahrnoval i ušlý zisk a další ztráty, které církvi (katolické) vznikly. V zásadě se ale jedná o dohodu mezi státem a církvemi, kde tyto argumenty nehrají příliš velkou roli. Jde totiž principiálně o něco zcela jiného – o ukončení financování církví ze státního rozpočtu po roce 2030.

Velmi zásadní argument zastánců nedanění církevních náhrad je tak zvaná „retroaktivita“. Jde o poměrně známý, i když ne zcela pravdivý argument. Co už vyplaceno bylo, se danit nemá, takže se o pravou retroaktivitu zcela jistě nejedná. Na druhou stranu, církve počítaly s příjmem, který od roku 2020 bude snížen o 19% a musejí proto upravovat své finanční plány. Velmi podobně se situace vyvíjela v oblasti podpory fotovoltaiky. I tam došlo k úpravě zákona, který definoval podmínky podpory ze strany státu a došlo k zavedení dodatečné srážkové daně z příjmu za vykoupenou energii z fotovolatických elektráren ve výši 26%. Tím samozřejmě některé projekty s úvěrovou podporou přišly „na buben“, protože příjmy po uplatnění srážkové daně skončily níže než náklady na úvěr a nebylo z čeho úvěry platit. Zavedení srážkové daně soudy vesměs hodnotily jako ústavně konformní i když „solární baroni“ argumentovali podobně jako církve tím, že stát změnil podmínky podpory. Tyto argumenty byly smeteny ze stolu tím, že podnikatelé musejí s podobnými zákonnými úpravami počítat, tj. rizikem podnikání.

Velmi se v souvislosti s daněním církevních náhrad diskutuje o tom, že někdejší zloději církevního majetku po roce 1948, tj. komunisté, dnes navrhují zákon, který má opět „okrást postižené“. Ono to není opět zcela přesné. Pro zdanění náhrad byla a je i ČSSD (opět to přiznal ministr kultury v ČT24 v pořadu Události, komentáře). Pro zdanění byl i premiér Andrej Babiš, a to právě na základě „předraženosti“ náhrad. Komunisté v tomto případě sehráli roli užitečného „idiota“, na kterého se lze v argumentační nouzi odvolat.

Bude tedy na dalším vývoji, co nakonec se záměrem zdanit církevní náhrady bude. Na jasnou „stopku“ u Ústavního soudu bych však být biskupy nespoléhal.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 24.1.2019 13:34 | karma článku: 35,79 | přečteno: 3203x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Propagandista Visingr opět perlí

Údajný expert na současné válečné konflikty Lukáš Visingr se opět po neúspěchu své propagandistické akce kolem vývoje na Ukrajině probudil a tvrdí, že útok USA na Írán je jen otázkou času.

5.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,70 | Přečteno: 402x | Diskuse

Jan Bartoň

Z tisku: Postavíme jádro! Za 36 měsíců napadne Rusko NATO!

Dávám čtenářům k dispozici dvě mediální zprávy, které kolovaly či kolují na internetu. Tou první je, že se Česko zcela zaměří na jádro ve výrobě elektřiny. Tou druhou je názor generála, že Rusko napadne NATO.

1.2.2024 v 8:30 | Karma: 32,06 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Prezident nedělá ostudu - ale to už dávno nestačí

Jak hluboko klesla naše politika je patrné zejména na komentářích o (ne)činnosti vlády a prezidenta. Ostrá kritika je vyvažována tím, že nám Pavel a Fiala nedělají na rozdíl od svých předchůdců ostudu.

31.1.2024 v 8:00 | Karma: 42,48 | Přečteno: 3501x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Když se z turistiky stane sběr odpadu

Většinu víkendů, pokud to počasí jen trochu dovolí, trávíme se ženou na pěších výletech v dosahu našeho bydliště. V sobotu 27.ledna jsme tak zamířili na hrad Helfenburk u Úštěku.

30.1.2024 v 8:00 | Karma: 28,90 | Přečteno: 580x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Bartoň

Kdo dnes řídí svět?

Dva nejlidnatější státy světa, Indie a Čína , a největší jaderné mocnosti USA a Rusko, mají ve svém čele politiky starší sedmdesáti let. Nejstarším je prezident USA Joe Biden.

29.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,50 | Přečteno: 3894x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,57
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články