Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

9,5 roku, konečné řešení a promiň?

V Británii byl odsouzen na 9,5 roku opilý pasažér letadla, který kouřil na toaletě a způsobil požár. Britská novinářka dostala výpověď poté, co žádala „konečné řešení“ teroru. Terorista před činem žádal rodinu o odpuštění.

Zprávy přicházející z Velké Británie jsou jakýmsi podivným koncentrátem toho, co se v této zemi právě teď děje. Poté, co se terorista Salman Abedi odpálil v Manchesteru a zabil 22 lidí, v tom i děti, se novinářka vyjádřila na internetu tak, že požaduje „konečné řešení“.

 

Byla obviněna z toho, že usiluje o „etnické čištění“ a dostala okamžitou výpověď z práce. Jiná novinářka vyzvala k tomu, aby byly zatčeni a uvězněni „podezřelí z manchesterských útoků“, což bylo komentováno jako „zpátečnické a kontroverzní“.

Média také přinesla zprávu o motivech teroristy. Abediho příbuzná, která si nepřála uvést své jméno, agentuře AP prozradila, že britského mladíka s libyjskými kořeny obzvlášť rozhořčila loňská vražda jeho muslimského kamaráda, kterou „nevěřící“ Britové přešli bez povšimnutí. „Proč se nikdo nerozčiloval, když surově zavraždili Araba a muslima? Jeho hlavním motivem byl hněv,“ vysvětlila Abediho příbuzná žijící v Libyi. Libyjská policie uvedla, že Abedi před činem telefonoval své matce a bratrovi. Chtěl se rozloučit. „Nenechají tě, aby ses s nimi dělil o chléb. Jsou nespravedliví k Arabům,“ tlumočila Abediho příbuzná jeho poslední slova, kterými si stěžoval na zacházení s muslimy a Araby v Británii.

Jak „nespravedlivá“ k Arabům a muslimům britská společnost je, objasňuje následující zpráva.

Terorista Salman Abedi si v letech 2015 a 2016 podle zdrojů britského deníku The Telegraph vzal dvě půjčky po sedmi tisících librách. V přepočtu mu tedy daňoví poplatníci poskytli 424 tisíc korun. Buď jak buď, fakt, že Salman Abedi v Británii nikdy nepracoval a přesto měl prostředky na to, aby opakovaně létal do Libye a pravděpodobně také do Turecka a Německa, ale nasvědčuje tomu, že značné sumy odněkud čerpal. Je dost dobře možné také to, že mu peníze britských daňových poplatníků chodily na účet i v době, kdy prodělával výcvik Islámského státu v Libyi. Naučit se tam mohl i výrobu bomby, kterou na sobě odpálil v koncertní hale. Tomu, že Abedi netrpěl finanční nouzí, svědčí i fakt, že tři dny před útokem poslal mladšímu bratrovi do Libye 2,5 tisíce liber, tedy více než 80 tisíc korun. Dalších 250 liber vybral v hotovosti.

 

Zato pasažér, který navzdory zákazu kouření kouřil v podnapilém stavu na toaletě letadla a způsobil požár v odpadkovém koši, byl v Británii odsouzen na 9,5 roku. Jeho čin byl vyhodnocen jako obecné ohrožení a kapitán letadla prohlásil, že za svou dvacet let dlouhou kariéru nezažil nebezpečnější situaci. Požár odpadkového koše uhasil profesionální hasič, který byl náhodou mezi cestujícími v letadle.

Shrňme si tedy výše uvedené zprávy. Z nich vyplývá, že ve Velké Británii panují doslova „nesnesitelné poměry“, v nichž musejí tamní obyvatelé žít. Stačí se přihlásit na univerzitu a dostanete půjčku na studium. Nemusíte pracovat a získáte tak i na britské poměry docela slušný „balík“ peněz a můžete dokonce živit své příbuzné v zahraničí.  Jestliže ale pod vlivem teroristického činu, co „perzekuovaný“ Abedi provedl, napíšete na twitter , že „potřebujeme konečné řešení“, budete mít problém a dostanete padáka z práce.  Ihned vás obviní z toho, že nabádáte k etnickým čistkám a zhlédli jste se v nacismu a jeho konečnému řešení židovské otázky. A pokud se opijete a zapálíte si v letadle na toaletě a způsobíte požár odpadkového koše, dostanete 9,5 roku natvrdo. A aby bylo zřejmé, že i terorista „má srdce“, dozvíte se z médií, že před vražděním v Manchesteru zatelefonoval své matce a požádal jí o odpuštění.  Vyplývá z toho vlastně jediné - v demokratické společnosti má i potencionální terorista svá práva a vypadá to tak, že britská společnost umožnila Abedimu nepracovat, slušně si žít a připravit bombu na své náklady. To na „válku s terorem“ rozhodně nevypadá.

Donald Trump ve Spojených státech se alespoň pokusil vydat krátkodobý zákaz vstupu do Států nejprve pro sedm, podruhé pro šest zemí. Federální soudy tento zákaz sice posléze zrušily, statistika cest do USA však údajně vykazuje pro tyto státy pokles o několik desítek procent proti loňskému roku. To se vysvětluje přísnějším režimem na amerických konzulátech v cizině, popřípadě poklesem zájmu o cesty do USA z těchto států. To ostře kontrastuje s pokračujícím pašováním imigrantů do Itálie, kde pobřežní stráž zachraňuje jen za víkend několik tisíc imigrantů na vratkých člunech. Itálie pak „tlačí“ na kvóty u ostatních států EU, ale bez valného úspěchu. Zkušenost z Estonka, které imigranty na základě kvót přijímá, pak svědčí o tom, že až 80% těchto imigrantů již Estonsko opustilo. Evropa nemá realistický plán jak imigraci alespoň omezit když už ne úplně zastavit. Možná by stačilo, kdyby místo „konečného řešení“ představila EU konečně racionální plán, který by současné poměry na hranicích EU výrazně zlepšil. Na rozdíl od amerického prezidenta se však jeví jako téměř jisté, že se evropští lídři o podobná opatření ani nepokusí. Nový francouzský prezident Emmanuel Macron se zmohl pouze na to, že chce omezit příliv imigrantů do Francie z východní, chudší části EU. Jiní mu, zdá se, zase až tak nevadí. A právě o tom to je.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 29.5.2017 8:00 | karma článku: 38,03 | přečteno: 1360x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Propagandista Visingr opět perlí

Údajný expert na současné válečné konflikty Lukáš Visingr se opět po neúspěchu své propagandistické akce kolem vývoje na Ukrajině probudil a tvrdí, že útok USA na Írán je jen otázkou času.

5.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,70 | Přečteno: 402x | Diskuse

Jan Bartoň

Z tisku: Postavíme jádro! Za 36 měsíců napadne Rusko NATO!

Dávám čtenářům k dispozici dvě mediální zprávy, které kolovaly či kolují na internetu. Tou první je, že se Česko zcela zaměří na jádro ve výrobě elektřiny. Tou druhou je názor generála, že Rusko napadne NATO.

1.2.2024 v 8:30 | Karma: 32,06 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Prezident nedělá ostudu - ale to už dávno nestačí

Jak hluboko klesla naše politika je patrné zejména na komentářích o (ne)činnosti vlády a prezidenta. Ostrá kritika je vyvažována tím, že nám Pavel a Fiala nedělají na rozdíl od svých předchůdců ostudu.

31.1.2024 v 8:00 | Karma: 42,48 | Přečteno: 3501x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Když se z turistiky stane sběr odpadu

Většinu víkendů, pokud to počasí jen trochu dovolí, trávíme se ženou na pěších výletech v dosahu našeho bydliště. V sobotu 27.ledna jsme tak zamířili na hrad Helfenburk u Úštěku.

30.1.2024 v 8:00 | Karma: 28,90 | Přečteno: 580x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Bartoň

Kdo dnes řídí svět?

Dva nejlidnatější státy světa, Indie a Čína , a největší jaderné mocnosti USA a Rusko, mají ve svém čele politiky starší sedmdesáti let. Nejstarším je prezident USA Joe Biden.

29.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,50 | Přečteno: 3894x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,57
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články