Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vladimír Buřt, místostarosta Horního Jiřetína Volby 2010

Limity těžby nejsou o práci pro horníky Místostarosta města, které je stále uváděné jako obec – Horního Jiřetína, Vladimír Buřt se vůbec nerozpakuje tvrdit, že hlasy o ztrátě práce pro horníky v případě neotevření dolu na místě, kde žije, jsou lži.

Opravdu přijdou bez prolomení limitů těžby horníci o práci?

Je veřejně známo, že MUS se za dobu od své privatizace (1998) doposud zbavila více než  tří čtvrtin původních zaměstnanců. Z tehdejších  zhruba 16 tisíc jich dnes zaměstnává méně než  čtvrtinu. Kde byli schováni ti, kteří  dnes tak hlasitě argumentují zaměstnaností , když těžaři  v posledních 12 letech vesele propouštěli stovky lidí ročně. Pravda, určitý počet zaměstnanců přešel do dceřinných společností. Jedná se však o nevýznamné množství lidí  v porovnání s celkovým  počtem propuštěných. Navíc dceřinné firmy dnes realizují značné procento svého obchodního obratu zcela mimo těžební průmysl.

 

Jak mohou obyčejní lidé vnímat termín limity těžby?

 Limity byly stanoveny v roce 1991 a těžaři i odbory tak měly k dispozici plných 30 let, aby se vyrovnaly s ukončením těžby na Velkolomu ČSA. Proto je podivné, když dnes argumentují zaměstnaností. Je nutno dodat, že VČSA je jedním ze čtyř velkolomů, které v Podkrušnohoří těží uhlí. Všechny tři velkolomy mimo VČSA budou těžit ještě mnoho desítek let, pouze VČSA ukončí činnost někdy kolem roku 2022. Už toto samo je důkazem toho, že neprolomení limitů rozhodně neznamená konec uhelného průmyslu na severu, nýbrž pouze velmi pozvolný útlum tohoto odvětví.   

 

 

Jak vám pomáhají či škodí politici?

Budeme se snažit i nadále soustavně tlačit jak na politiky, s nimiž máme názor shodný anebo podobný, tak i na ty, kteří mají názory zcela opačné. Budeme samozřejmě oslovovat i ty, kteří se s námi odmítají bavit. Budeme se snažit objasňovat situaci našeho města i našeho kraje.

 

Je nutné zbourat Horní Jiřetín?

Uhlí, které se těží na Dole Československé armády v sousedství Jiřetína se používá téměř výhradně pro potřeby teplárenství. O tom, že uhlí za limity není potřebné, svědčí celá řada odborných studií. Důsledná úsporná opatření mohou snížit stávající spotřebu teplárenského uhlí až na polovinu. Uhlí potřebné pro výrobu zbylého množství  tepla může naše vlast postupně plně nahradit obnovitelnými zdroji, zejména pak biomasou, ale i také geotermální energií  a podobně  Platí, že provozovatelé tepláren měli plných 30 let na změnu technologií, na modernizaci provozů a přechod na jiná paliva. Uhlí na dolu ČSA těží soukromý podnikatelský subjekt, nikoliv státní firma. Nikdo nemůže zaručit, že toto uhlí bude soukromý těžař dodávat českým teplárenským podnikům a není jak ovlivnit cenu. Proto jsou zcela pomýlená tvrzení provozovatelů velkých tepláren, že jedině prolomení limitů jim v budoucnosti umožní vyrábět levné teplo z domácího uhlí. Svědčí to buďto o neznalosti problematiky,  ale mnohem spíše o účelové manipulaci veřejného mínění.

 

Horní Jiřetín byl také popisován jako město, kde jsou dva tábory lidí . Bourat kontra žít tu, Jak je tomu je  dnes?

Ano, samozřejmě, že v Horním Jiřetíně a v Černicích existují lidé s rozdílným pohledem na budoucnost našeho domova. Byl by zázrak, kdyby tomu tak nebylo. V každé lidské komunitě existuje zcela přirozeně  různost názorů  i rozdílnost přístupů k nejrůznějším tématům.    Lidé, kteří si přejí dialog s těžaři, upřednostňují peníze či jiné formy osobního prospěchu před hodnotami, jakými jsou domov, paměť krajiny, vzájemná pospolitost, spolkový život nebo třeba úcta k dílu a odkazu našich předků, kteří Horní Jiřetín budovali po více než sedm století.  Netroufám si odhadnout výsledky nadcházejících komunálních voleb, ale věřím, že mezi našimi obyvateli je většina těch, kteří mají náš domov rádi, a kteří mají zájem z Horního Jiřetína a Černic budovat stále přitažlivější místo pro život stávajících i budoucích generací.   

Autor: Jana Urbanová | úterý 5.10.2010 17:30 | karma článku: 7,59 | přečteno: 971x
  • Další články autora

Jana Urbanová

Chomutovská TOP 09 se domáhá práv u Ústavního soudu

Lidé označovaní za nepřijaté z chomutovské organizace TOP 09 podali na postup vedení strany ústavní stížnost. Byli totiž označeni za nepřijaté po více jak roce a to se jim rozhodně nelíbí. Za stížností stojí především chomutovský lékař MUDr Jan Flaška. V boji za práva svá i svých kolegů se spojil s pražskou advokátní kanceláří Mgr. Jana Dostála a JUDr. Pavla Sorokáče. Ti teď jejich zájmy hájí u Ústavního soudu po té, co se jejich klienti neúspěšně obrátili na smírčí výbor i vedení strany.

18.10.2011 v 9:20 | Karma: 8,27 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Ostatní

Jana Urbanová

Zařiďte prominutí pokuty z MF a my vám opravíme dům

Rozhovor: Tomášem Pukančíkem Za to, že jim zařídil prominutí pokut, prý firmy v Kadani bývalému starostovi opravují dům. Uvnitř TOP 09, jejímž je členem vedení, to i kvůli tomu pěkně vře. Jedním z kritiků poměrů uvnitř strany je i Tomáš Pukančík.

26.9.2011 v 10:35 | Karma: 13,33 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Ekonomika

Jana Urbanová

„Nečleni“ TOP 09 zvažují ústavní stížnost

Rozhovor: Adolfem Sigmundem Proč jste vstoupili do strany TOP 09? Do TOP 09 jsem vstoupil, protože to byla nová pravicově založená strana, která na politickém úrovni nabízela zcela nový a inovativní přístup a také strana, která chce zlepšit životní a politickou úroveň v ČR. Byla to strana, která se tvářila, že je otevřená mladým lidem, kterým chce dát příležitost.

21.9.2011 v 9:33 | Karma: 10,12 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Politika

Jana Urbanová

TOP 09 je napojená na scientology

Rozhovor Ing.Jiřím Zemanem Proč jste vstoupil do strany TOP 09 Dlouho jsem měl nabídku od ODS,ale připadá mi na pravicovou stranu příliš levicově orientovaná,zatížená příliš vlastními problémy.TOP 09 byla v počátku jasně a silně transparentní,vůdci viditelně nepotřebovali hrabat peníze.

16.9.2011 v 14:05 | Karma: 16,89 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Ostatní

Jana Urbanová

TOP 09 se zbavuje neposlušných členů

Vedení strany se podle řadových členů zbavuje neposlušných a hraje si na elitu, která nemusí dodržovat zákony. Za všechny to v rozhovoru shrnul špičkový chomutovský lékař Jan Flaška.

11.9.2011 v 11:50 | Karma: 17,73 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:29

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1495x
Jana, co se nenechá opít rohlíkem