Úřady tají razii na nelegální zaměstnance-prozradil Mostecký deník.

A hned se zaměstnavatelé, kteří porušují zákon a zaměstnávají lidi na černo i lidé pracující, byť jsou v evidenci úřadu práce a pobírají podporu v nezaměstnanosti, případně dávky sociální potřebnosti dozvěděli, že si v říjnu musí dávat pozor na kontroly.

Napadá mě, jaký mají tyto kontroly smysl.

Podle údajů v Mosteckém deníku prověřil Úřad práce v Mostě v září 123 osob, objevil sedm nelegálních pracovníků a čtyři vyřadil z evidence ÚP. Přiznám se, že se mi to zdá málo, hodně málo. Kdyby kontroloři prošli tržnice, malé obchůdky –ať už jsou to večerky nebo specializované obchůdky a malé stavební firmy, určitě by našli spoustu lidí zaměstnaných nelegálně.

Ale to zřejmě ví každý, kromě příslušných kontrolních orgánů – nebo že by to nechtěly vědět?

Přijde mi, že tyhle akce jsou zbytečné. Kdyby byl pořádný systém, moc lidí by si nedovolilo pracovat nelegálně.

Stačilo by něco na způsob pracovních knížek, které by musel mít každý zaměstnanec pořád u sebe. V elektronické podobě by to přece neměl být na začátku 21. století problém.

Možná by bylo zajímavé zjistit, kolik lidí je ve skutečnosti nezaměstnáno v Mostě.

Já bych řekla, že to bude maximálně polovina těch, co jsou ve skutečnosti v evidenci ÚP. Ta druhá polovina pracuje na černo. A hned se nabízí otázka : „Jak to, že se zaměstnavatelům vyplatí zaměstnávat nelegálně lidi? Je to skutečně jen kvůli odvodům na sociální a zdravotní pojištění?“ Vždyť takhle si nemohou odečíst mzdu, kterou vyplatili nelegálním pracovníkům z daňového základu.

Takže z peněz, které takto vyplatí, zaplatí sociální a  zdravotní pojištění plus daně v odvodech za sebe. A tak mi vrtá hlavou, jestli to třeba není tak, že nelegálním pracovníkům vyplácí peníze, které neprojdou jejich daňovým přiznáním. Ale třeba se mýlím, tedy doufám.

Dokud nebude vypracovaný opravdu dobrý evidenční systém nezaměstnaných

a zaměstnaných, bude dál docházet k nelegálním zaměstnáním.

Tak se necháme překvapit, kolik lidí příslušné kontrolní orgány odhalí.

Autor: Jana Urbanová | čtvrtek 14.10.2010 6:28 | karma článku: 9,64 | přečteno: 1431x