Politická maturita

Lež má krátké nohy. Ale vykládejte to politikům. Pro ty, zdá se, jde o základní profesní vybavení a délky končetin si nevšímají.

Proč? Možná proto, že k nám chtějí být hodní a milí a svoje žvásty považují pyšně za tzv. milosrdnou lež, možná je to jen další logický stupínek od předvolebních slibů, o kterých dopředu vědí, že je nikdy nesplní, či jen třeba mají někde v podvědomí nechutnou poučku o možnosti přerodu lži v pravdu pouhým opakováním, možná se jen pravdy bojí a děsí se pravdu přiznat. Oni jsou přece ve vlastních očích ti neomylní spasitelé. Nevím.

Každopádně to dobačovali do stadia, kdy se lež stala v politice normou. A nejen ta skrytá, ale i naprosto zjevná, okamžitě odhalitelná a trapná. A každý, kdo chce do politiky, jakoby se chtěl vyrovnat těm už zapojeným v čele s usvědčeným lhářem na Hradě a notorickým pohádkářem ve Strakovce (poslední zkazka Jak se Monika na výletě bála a nevěděla o tom).

Jakoby si mysleli, že musí ještě před svým vstupem do hry složit zkoušku a ukázat obecenstvu, že na to mají a aspoň malinkou lež předvedou ve světlech reflektorů hned a bez veliké přípravy. A když se na přímou lež ještě nezmůžou, alespoň zatlučou zjevnou a dokazatelnou pravdu. I kdyby se mělo jednat namátkou o bezvýznamný podpis z minula anebo sdílení mírně nekorektního vtípku na fejsbůčku. 

Že je to trapné a dospělého člověka nedůstojné? No a? Strach, že by je ale jinak komunita papalášů nepřijala mezi sebe je asi větší než sebeúcta. Musejí jim přece dokázat, že až půjde o opravdu vážné a důležité věci, budou to umět. Zalhat a držet se lži zuby nehty i přes důkazy, útoky médií a nepřízeň publika.

Funkce za to stojí. Moc za to stojí. Účel světí prostředky a vydrží-li v politice dostatečně dlouho, třeba se dostanou do blaženého stavu, kdy svým vlastním lžím nakonec i uvěří.

Není jim co závidět, myslím si. Blbá profese, která vyžaduje takové oběti. Protože pro ně samotné (i pro nás okolo) by bylo nepochybně lepší a příjemnější vyplodit něco ve smyslu: "No jo, byla to blbost, ale udělal(a) jsem ji a zpátky už to nevezmu. Jsem taky jenom člověk." Jim by se ulevilo a my ostatní bychom si mohli nalhávat, že se jim dá věřit.

Autor: Jan Andrle | pátek 5.3.2021 10:14 | karma článku: 14,21 | přečteno: 344x
  • Další články autora

Jan Andrle

Pionýři

4.5.2024 v 23:57 | Karma: 0

Jan Andrle

Ajznbón (XIII - Čarodějnice)

1.5.2024 v 4:54 | Karma: 14,24

Jan Andrle

O biči, koloběžce a řízku

24.4.2024 v 20:14 | Karma: 12,88

Jan Andrle

Útok pizzou

12.4.2024 v 22:34 | Karma: 11,02

Jan Andrle

Chlapovo štěstí

7.4.2024 v 22:14 | Karma: 15,07