Kde se to zastaví?

Anebo  KDY  se to zastaví? Či KDO to zastaví? Anebo ještě lépe, kdo to zastaví, když ne my? A chceme to zastavit?

Takže od pátku si u nás a v EU nekoupíte legálně vysavač s výkonem nad 900W. Príma směrnice, bohulibá, už se nebude plýtvat elektřinou. Nechci se pouštět do debat, jaké procento, či promile evropské spotřeby energie mají na svědomí luxy, ale stejně si selsky rozumově myslím, že to nevzali byrokrati z bruselské centrály za správný konec.

Ne poprvé. Tak nějak jsme si švejkovsky přivykli, že nesvítíme žárovkami, ale čínskými topidly do terárií, protože žárovky sice v EU nesmějí mít ani 100W, ale tyhle terarijní potvůrky naštěstí jako na potvoru svítí docela podobně jako blahé paměti užívané stovky žárovky (vyráběné někde tady poblíž) a dokonce mají stejný závit do objímky, že jo? K smíchu? K pláči?

My Češi jsme prostě zvyklí, že někde nahoře vymýšlejí blbiny a my je jakoby dodržujeme, a oni nahoře se tváří, že nevidí, že si stejně jedeme postarém a my se tváříme, že nám ty kraviny seshora nevadí.

Fakt nevadí? Nevadí nám, že si ve čtyřce bez obsluhy nemůžeme k pivu a rumu zapálit retko? Proč proboha si nesmí majitel sám určit, JAKOU chce mít hospodu. Jestli restauraci, kde se nekouří (a jaké bych třeba já byl hostem), jestli hospůdku, kde se příjemně najíš i popiješ a v místnostech, kde se ta dobrá krmě podává, se nekouří a u výčepu ano, anebo knajpu, kde si dáš maximálně utopence, tláču a slané tyčky, ale budeš moci u píva bánit celý večer bez omezení. Anebo třeba i luxusní podnik, kde si dáš menu za tři tácy a k tomu za další litr kubánský doutník.

Víte, já nechci nostalgicky vzpomínat, jaké to bývalo úžasné, když mne mohl tatínek beztrestně poslat na kole bez odrazek a přilby na hlavě na kopec pro džbán piva a po návratu mi dát veřejně na prdel, že jsem cestou upíjel pěnu i víc. Ale zdá se mi, že ten uheráček svobody, který tolik zavoněl v půlce mého života, nám nenápadně, ale zato pořád, plátek po plátku ukrájejí a my už to ani nevidíme a já jen tuším, že každá štangle má na konci patku... A bude konec svobody a jen o chvilku později i salámů, všechno už tu bylo...

Tak kdy? A kdo, když ne my?

Autor: Jan Andrle | úterý 29.8.2017 2:35 | karma článku: 38,12 | přečteno: 1374x
  • Další články autora

Jan Andrle

Pionýři

4.5.2024 v 23:57 | Karma: 17,62

Jan Andrle

Ajznbón (XIII - Čarodějnice)

1.5.2024 v 4:54 | Karma: 14,25

Jan Andrle

O biči, koloběžce a řízku

24.4.2024 v 20:14 | Karma: 12,88

Jan Andrle

Útok pizzou

12.4.2024 v 22:34 | Karma: 11,02

Jan Andrle

Chlapovo štěstí

7.4.2024 v 22:14 | Karma: 15,07