Je to škoda...

100 let si člověk ani republika nevybere. Prostě uběhnou a výročí je tady. Oslavy se zdají býti nevyhnutelnými, a kdo je bude oficiálně pořádat, no, kdo tam zrovna k dispozici je...

Bohužel, nenapadá mi jiné slovo než ubohost, a možná mě ještě napadá malost . Ubohost a malost, s jakou Ing. Miloš Zeman, toho času prezident republiky, si oslavy přivlastňuje. Jakoby nevnímal rozdíl mezi svátkem svým a svátkem státu, svátkem nás všech. Používá ho bezostyšně k vyřizování vlastních účtů. Včetně zúčtování s prezidentským protikandidátem. Člověkem, který má bez ohledu na kladná či záporná znaménka své jisté místo ve stoleté historii našeho státu už teď, za svého života. Radost z toho nemám. Docela normálně jsem se těšil už mnoho let, jak ty stoleté oslavy Československa budou vypadat. A je mi stejně normálně lidsky líto, jak mi to chtějí někteří pokazit.

Je mi prostě smutno z toho, že zapšklý, pomstychtivý a zřejmě pohrobkům sovětského medvěda nějak zatím neodhaleně zaháčkovaný pán na hradě českých králů dokáže i tenhle velký den zneužít pro své mocenské hry. 

Nikdy se asi není schopen už povznést nad své vlastní mindráky a jeho okolí to vyhovuje, ve hnoji se červům daří nejlépe... Co, vyhovuje, povzbuzují jej v tom. Smutek... Smutek, kam až se mohou ideály kdysi spojené s Hradem, dostat.

Ale... Moje vlastní svátky nejsou naštěstí závislé na libovůlích momentálně mocných. Ani na tom, kolika agentům rozdá v ten slavný den hlava státu metály. Vždyť i tentokrát ani ona neopomene ty, kteří si je více než zaslouží. Jaké to život jen píše příběhy, že?

Tedy zajdu s rodinou na Vyšehrad, navštívím rodiče, zblízka shlédnu vojenskou přehlídku a nakonec si dopřeji společné odpoledne s dětmi a vnoučaty. Budeme si vyprávět, budeme se bavit, něco dobrého pojíme a popijeme a hlavně - budeme spolu. 

Protože ty slavné 100leté oslavy nejsou jen o hradní recepici, slaví (hlavně) divadla, muzea, obce, univerzity, spolky, a... (nejvíc hlavně) lidi, Tak do toho :-)

Je to škoda, že nemohou být nahoře důstojnější, ale i tak, hezký státní svátek Československa Vám všem! :

Autor: Jan Andrle | čtvrtek 25.10.2018 20:02 | karma článku: 14,54 | přečteno: 276x
  • Další články autora

Jan Andrle

Pionýři

4.5.2024 v 23:57 | Karma: 0

Jan Andrle

Ajznbón (XIII - Čarodějnice)

1.5.2024 v 4:54 | Karma: 14,24

Jan Andrle

O biči, koloběžce a řízku

24.4.2024 v 20:14 | Karma: 12,88

Jan Andrle

Útok pizzou

12.4.2024 v 22:34 | Karma: 11,02

Jan Andrle

Chlapovo štěstí

7.4.2024 v 22:14 | Karma: 15,07