Dovolená

Letos je všechno jinak. I ty dovolené jsou jiné. Čínská breberka naopak žádné volno nedrží. Poučíme se? Změníme se?

Změníme i svoje dovolené?

Před nějakými třiceti lety jsme svoje dovolenkové zvyky změnili z roku na rok totálně. Naučili jsme se trávit část léta či jiné měsíce na plážích u teplých moří, cestovat po celém světě a byl to pokrok. Veliký. Svobodné cestování bylo synonymem cílů revoluce roku 1989.

Češi si oblíbili Chorvatsko, Itálii, Tunis, Řecko, Španělsko i další destinace a nejet v létě k moři se skoro stalo stigmatem. Socky k moři nejezdí, smáli se spolužáci těm méně šťastným, kteří trávili prázdniny dál u babiček na venkově.

Nemám rád opalování na pláži a ani osvěžení ve slané vodě mi to nevynahradí. Ještě před koncem bolševika jsem byl s rodiči na Baltu, to bych ovšem určitě teplým mořem nenazval, ale vlny dobrý, pak několik pracovních návštěv u moře v Dánsku, Nizozemí, Kanadě a najednou možnost dlouhé roky si k moři zajet co víkend. Dlouhodobý pobyt v Anglii znamenal moře coby běžnou možnost. Jistě ne teplé moře, ale červencové grilování na břehu v Blackpoolu je též hezký zážitek.

Vlastně, "normálně" u moře jsem byl v Itálii ve svých 50+ letech. S dětmi, rodinou a užil jsem si to. Brzy ráno se okoupal v prázdném přílivu, pak jsem strávil den v nádherném městečku na pobřeží (leckde měli i plzeň) a večer znovu do vln, které mne zbavily i neduhů. Paráda. Určitě doporučuji a děkuji sponzorům :-)

To vše píši, abych uvedl, že nejsem v tomto smyslu běžný Čech. Nechápu, proč je synonymem dovolené jet k moři. Jet v kolonách autem přes půl Evropy, letět letadly či se kodrcat vlakem a potom stejně jako u letadla přemýšlet, jak se na onu pláž dostanu. Vždyť dovolená nemusí být moře!

Koronavir či ne, můžeme ji trávit tady doma. Doma! Doma ne, Česko je veliké až až. Vidět je tu co, pojíždět můžeme velmi hustou sítí dopravy, lodí, kol, koloběžek i bot si můžeme užít dosyta. Půjčit si cokoli, od obytňáku po kotlík na guláš, taky není problém.

Já rozumím restauratérům v Praze, že žehrají na pokles (90%) turistů. Ale i tady se mohou trošku přizpůsobit české klientele. A jinde, v Brně, Ostravě, Pardubicích, Mostě, Budějicích... tam by to mohlo jít ještě líp, ne? V lázních? Snad taky.

Ale proč mi to celé napadlo. Minulý týden jsem byl na malé dovče u nás na jihu. A hospůdka, co ještě předloni se strachovala o přežití, praská dnes ve švech a jak kdysi jen 4 dny 14-21 čepovala, tak dneska 7 dní 10-24 vaří. Kolaři, rodiny, kolaři, důchodci (je tam skvělá rovina) a kolaři. Čeští nejvíc, jak jinak.

Jsem kverulant, nemám rád moc teplo, rebel, ale kdyby bylo po mém, nevadilo by mi, kdyby i po odeznění koronáče jsme více trávili dovolené tady u nás doma, ukazovali dětem krásy a skvosty vlasti a k  tomu moři jezdili jen občas, abychom si užili luxus zahraničí. Uvidíme....

P.S.: Jsem sice kverulant, ale ne ignorant. Vím dobře, že čeští turisti naše Česko nezachrání, že zahraniční turisty potřebujeme, že nejsme pupek světa. Ale třeba nám ten čínskej šmejd pomůže najít onu správnou míru toho všeho, nejen cestování odnikud nikam. I doma je hezky....

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Andrle | sobota 8.8.2020 2:35 | karma článku: 17,54 | přečteno: 569x
  • Další články autora

Jan Andrle

Pionýři

4.5.2024 v 23:57 | Karma: 23,21

Jan Andrle

Ajznbón (XIII - Čarodějnice)

1.5.2024 v 4:54 | Karma: 14,26

Jan Andrle

O biči, koloběžce a řízku

24.4.2024 v 20:14 | Karma: 12,88

Jan Andrle

Útok pizzou

12.4.2024 v 22:34 | Karma: 11,02

Jan Andrle

Chlapovo štěstí

7.4.2024 v 22:14 | Karma: 15,07