Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Z čeho je ten salát, paní, co je v něm?",

zeptal se mladý muž v montérkách dnes kolem jedenácté v obchodě, co se jmenuje podobně jako Norbert, v oddělení lahůdek, když si chtěl evidentně koupit něco ke svačině.

"Nevím", odtušila ta, na první pohled, promiňte, utahaná ženská nad padesátkou, a zřejmě ji samotnou jala zvědavost, protože začala dvojzubcem hrabat v nerezové krabičce: "Koukám ňáký zelí a asi i mrkev". "Tak mi dejte dvacet deka".

Hm, zase jedna odbornice na svém místě. Zřejmě bych to dnes přešla bez povšimnutí, protože to zde, kam v poslední době chodím nakupovat jen kvůli bodům, neb za ně chci dostat formu na biskupský chlebíček, je to úplně normální. Nemusí to být prodavačka u lahůdek, ale kterákoliv, ať se zeptáte na cokoliv, i kde se nachází toaleťák, tak jen zmateně mávnou rukou neurčitým směrem.

Ale proč mne to zrovna dnes nadzdvihlo. Už dlouhodobě přes e-mail jako recipient spolupracuji s jednou firmou zjišťující veřejné mínění. A just se mne dnes ptali jak a co, kde (e-shopy, kamenné obchody...) nakupuji a jedna z otázek zněla: S čím jste v kamenných obchodech nespokojení? Má odpověď byla jednoznačná: S neprofesionalitou personálu a totální absencí zbožíznalství.

Jenže, ruku na srdce, kdo dnes v obchodech prodává? Existuje ještě vůbec učební obor prodavač/prodavačka? Dnešní prodavačky se především rekrutují z žen, které o práci normálně nezavadí, protože nejsou úderkyně, neumí na soustruhu a prsty pro jemnou elektrotechnickou mechaniku už taky neslouží. Jdou cestou menšího odporu, pracovat do obchodu, kde sice jako benefit dostanou stravenky, ale musí se přizpůsobit tlaku zaměstnavatele - makej, protože za tebou čeká deset dalších.

Takže se té dnešní paní u lahůdek ani nedivím, je mi jí svým způsobem líto, stejně jako je mi líto zákazníků. Ona fakt u pultu byla sama - salámy, šunky (i ty retro), saláty, ryby, chlebíčky, sýry. Vše to musela ještě krájet a doplňovat, vlastně se ani nedivím, že do nerezové nádoby kydla nějaký salát a ani si nestačila přečíst jaký to vlastně je.

Moje maminka svého času prodávala v drogerii v Rakovníku na náměstí. Taková fakt drogerie, kde jste nakoupili všechno, od kosmetiky, přes prací prášky (jasně, že, z Rakony), až po barvy- laky. Vyučené mladé holky se pohybovaly elegantně vepředu (otec jedné z nich byl vedoucí obchodu), tam u kosmetiky, ty starší prodavačky jako maminka odřely vzadu barvy i malbyt. Maminka se za pochodu musela učit co jsou to olejové, syntetické a jiné barvy, co a kdy na malování. Přišel venkovský chlapík ve flanelové kostkované košili a že: "Pani, potřebuji barvu na vrata!" Maminka se snažila získat další informace, jako že dřevěná, železná vrata (podle toho by se volila barva), a ta ke zeptala: "Jaká ta vrata jsou?" "Zelená, pani".

Není dlouho, zastavila jsem se tady v drogerii, protože jsem potřebovala líh, kterým, ředěným ve vodě, myji okna, jako již moje babička. Myje to všechny sajrajty báječně, v zimě to nemrzne. A tak povídám, že bych chtěla denaturák.  Prodavačka na mne koukala jak zjara. Opravila jsem se - denaturovaný líh. Zírala dál. Zvedla jsem hlas - syntetický líh!!!!!!!!!!! Chvilka ticha, už jsem se potila. Zavolala si posilu v podobě další prodavačky, aby se poradily. "Asi teda technický líh?", zeptala se pak nevěřícně.Myslela jsem, že upadnu,.

Pak se mi divte, že velmi nerada chodím do obchodů. Potraviny si nechávám vozit přes jeden e-shop, maník mi to dovalí až do kuchyně a ještě si pohraje s pejskem. 

Vyprávěla mi jedna holka, vyučená prodavačka, jak se v jednom předmětu učili balit zboží. Ale vyprávěla  i jedna holka, brigádnice, jak v obchodě přebalovali salámy a míchali staré saláty s čerstvými. Tak si pak vyberte.

Autor: Jana Mrázková | úterý 22.11.2016 17:33 | karma článku: 29,32 | přečteno: 1493x
  • Další články autora

Jana Mrázková

Nosné téma: porod!

Ještě tak před dvaceti lety, když se chlapi sešli, mluvili o vojně. A my holky o porodech. Se zrušením povinné vojenské služby chlapům téma ubylo, avšak holky rodí dál a to jim nikdo nevezme.

26.4.2018 v 0:00 | Karma: 16,19 | Přečteno: 607x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Neděkujte za pochopení, neboť nepochopím,

a jsem přesvědčena, že to není mou vinou a neschopností. Napsala jsem dnes blog o tom, jak dobří lidé přispěli Nině, dceři mé kamarádky, na nový vozík. Použila jsem tři fotky, které mi Alena v dobré víře poslala,

23.4.2018 v 22:25 | Karma: 24,61 | Přečteno: 858x | Diskuse| Hyde park

Jana Mrázková

0 tempora, o mores,

chce se mi občas zařvat i povzdechnout si s Ciceronem. To když markuji, drandím nad skenerem se zbožím na pokladně v Albertu.

23.4.2018 v 17:19 | Karma: 33,98 | Přečteno: 2747x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Dobří lidé stále žijí, aneb Nina bude mít nový vozík

Když mi před týdnem Alena volala a posléze poslala vysvětlující e-mail, ohledně potřeby nového vozíku pro její čtyřiatřicetiletou dceru Ninu, uvedla podrobnosti a sdělila číslo transparentního účtu, bylo jasné, že musím

23.4.2018 v 15:33 | Karma: 16,99 | Přečteno: 494x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Tohle se stále ještě koná, doufám, že je to výjimka

Díky svému dlouhému věku jsem zažila "řemeslníky" a řemeslníky. Ti první, za tam té doby, byli pány, kterým se muselo předcházet, když už jste je horko těžko sehnali, podstrojovat jim a obskakovat, lahvinka něčeho fajnovněšího

13.4.2018 v 0:46 | Karma: 21,72 | Přečteno: 897x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 199
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 744x
Dívám se kolem sebe, ale i zapátrám v bohaté paměti.

Seznam rubrik