Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už pouští!

Jen toto zaznělo krátce před pátou odpoledne, resp. půl osmou večer, hned se hrozen lidí před rakovnickým kinem Čas v Nádražní ulici zavlnil.

Konečně! Někteří měli koupeny lístky (tzv. lupeny) už předem a mířili přímo ke vchodu do foyer, ale většina lidí to ode dveří vzala rovnou doprava, kde za okénkem trůnila paní, která navyklými pohyby listovala v podlouhlém svazku vstupenek a snažila se plnit přání zákazníků, tedy co se týkalo řady a polohy (nejradši uprostřed!). Někdy byly lístky žluté, jindy růžové. V levé části měly lístky velké číslo, které označovalo číslo řady, a ta paní je trhala podle perforace. Číslo řady bylo důležité. Protože v kině bylo asi třicet řad, ta první osmička řad směrem k plátnu byla nejlacinější (pět korun), další desítka řad za šest korun, a super poslední zbytek už za sedmičku, protože to bylo nejvýše, podlaha byla šikmá. Poslední řada dřevěných sklápěcích sedadel přímo přiléhala k zadní stěně, která oddělovala sál od promítací kabiny. Tam sedávali místní oplégři, kteří si vylezli na opěradla sedadel, opírali se zády o stěnu  a do paprsků z promítací kabiny házeli kousíčky papírků, které se pak promítaly jako hvězdičky i na plátno.

Filmy a kino jsem zaregistrovala v raném dětství, to když se, v naší vesnické hospodě občas promítalo. Musela jsem být tehdy velmi malá, jen si pamatuji, že jsme s bráchou vždy dostali padesátník, zaplatili kino a ještě zbylo (asi 15 haléřů?) na štangličku hašlerek. Ale já vždy (prý) s brekem přišla domů ještě před koncem produkce, protože mne cosi dojalo. Pamatuji jen jeden případ, sloni v tom filmu tahali těžké klády, což mne rozlítilo a donutilo k odchodu.

Do rakovnického kino nás poprvé vzal tatínek z Petrovic autem asi v roce 1963. Film se jmenoval V horách. Pojednával o ztroskotání letadla, chamtivý padouch, který zraněným pobral šperky, bídně zahynul v ledové strži; hrdina udělal z dvířek letadla primitivní saně a kamarády zachránil.

A jak jsme se přestěhovali do Rakovníka, návštěvy kina byly velmi časté. Ve středu a v sobotu byla promítání pro děti (nezapomenu na Zpívající pudřenku, Káťu a krokodýl nebo Království křivých zrcadel). S babičkou jsem chodila v neděli dopoledne na produkci zvanou OKO, ale tam nevím o co vlastně šlo, protože před kinem mne babička vzala vždy do kavárny na jahody se šlehačkou, a já v té tmě jen tiše trávila.

Před vlastním promítáním filmu se vždy pouštěl Týdeník a pak nějaký krátký film. Právě ty byly naše oblíbené. Například ten o housence Sametce (když se proměnila v motýla, slzela jsem smutkem), nebo Jiránkův "Co jsme udělali slepicím?" nebo "Pivo přes ulici". Pak tam byl jeden kreslený, jak maník sochá a pořád si opakuje Michellangelovo "v každém kameni je ukryta socha" a nakonec uondaný sochař zařve: "Do riti, kde tá socha?"

Vždy jsem záviděla uvaděčkám v kině. Mohou vidět všechny filmy a zadarmo, a i několikrát! Včetně filmu pro náročného diváka, který se promítal vždy ve čtvrtek. V pubertě jsem určitě náročným divákem nebyla, ale v oněch sedmdesátých letech jsme milovali francouzské komedie a pozor (!) hltali v nich i módu. Velikánské kulaté sluneční brýle byly nedostupné, ale doma jsme si už šili kalhoty se širokými nohavicemi, toužili po botách na vysoké platformě.

A taky jsme chodili do letňáku, tedy do letního kina. Kino Čas v Nádražní ulici vzal čas, dnes se v Rakovníku promítá v Tylově divadle, letňák už měl taky na kahánku, ale naštěstí znovu funguje.

A to byste neřekli, ještě v roce 2004 jsem v kině v Bechyni, když jsem zavítala na film Krvavý Valentín, dostala v pokladně kina žlutou perforovanou vstupenku s velkým číslem řad, jak kdysi. V kině nás bylo asi deset, ale strachy jsme řvali unisono.

 

Autor: Jana Mrázková | pátek 11.5.2018 16:42 | karma článku: 15,06 | přečteno: 354x
  • Další články autora

Jana Mrázková

Vystřílet nemocnici je zločin, stav vraha však chápu

K lékaři chodím jen v nejnutnějším případě (nechat si předepsat léky), Domácího lékaře nečtu, hrozilo by nebezpečí, že si člověk nalezne všechny choroby. O své zdraví se starám průběžně, Zdravou stravou, otužováním,

12.2.2020 v 22:10 | Karma: 28,50 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Zůstal jste svůj, aneb když (nejen) milenky pláčou

Běžná ranní radio kulisa, hráli Vaši písničku a najednou mne během ní zamrazilo. V to úterní ráno, když muž se ženou snídal, došla ona smutná zpráva. Dělovou ránu dal někdo jiný.

11.10.2019 v 15:08 | Karma: 13,73 | Přečteno: 437x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

"Napište blog, paní Žolíková, máte skluz!"

Pravila paní Matesová, když jsme se ráno potkaly s našimi pejsky na špacíru. Tedy, ona se jmenuje jinak, a já taky nejsem Žolíková. Jenže to máme tak vymyšlené: My pejskaři se obvykle při prvním setkání ptáváme na jméno pejska,

17.9.2019 v 23:21 | Karma: 19,55 | Přečteno: 410x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Asi toho má letos fakt hodně

Tedy Ježíšek. Přišlo mi v noci vnuknutí, že bych mu už měla pomoci zabalit dárky. Na rozdíl od loňska, kdy jsem dárky cpala těsně před Štědrým dnem do koupených vánočních taštiček, jsem to tentokrát vzala zgruntu.

8.12.2018 v 0:10 | Karma: 13,20 | Přečteno: 361x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Když krachne přátelství....

Inu, stalo se, co jsme ani jedna nejspíš neočekávaly a ani si to nepřály. Od prosince loňského roku jsme měly s Alenou u Čedoku zabeštelovanou dovolenou letos říjnu na Kypru.

14.11.2018 v 15:06 | Karma: 20,82 | Přečteno: 899x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. ČTK to sdělila...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Jak jsou na tom Češi s cizími jazyky. Angličtina stále víc válcuje němčinu

1. května 2024  12:40

Je to tak trochu tradiční předvolební evergreen. Před každými volbami, a především těmi evropskými,...

  • Počet článků 199
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 744x
Dívám se kolem sebe, ale i zapátrám v bohaté paměti.

Seznam rubrik