Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo postoupí z osmifinále?

Včera byl v Brazílii volný den, ale za nějakých pět hodin se naplno rozběhne vyřazovací část. Dovolím si proto risknout a natipuji postupující do dalšího kola. Přidám ještě svá přání, jak bych chtěl, aby zápasy dopadly.  

Začneme proto mým přáním. Zde je osm mužstev, které bych si z jednotlivých dvojic přál vidět ve čtvrtfinále – Chile, Kolumbie, Francie, Německo, Holandsko, Kostarika, Švýcarsko a USA. V některých případech věřím, že by to mohlo dopadnout dle mého přání. U některých zápasů mám obavu, že jméno postupujícího nebude to, kterému budu v zápase fandit.

Ano jsem už takový. Když se hraje nějaký zápas, vždycky se snažím někomu přát a fandit. Na celém mistrovství jsem fandil Holandsku a Anglii, ale i v každém jiném zápase jsem si vždy našel jedno z mužstev, kterému jsem přál. Ať už z důvodu nějaké vsazené částky, nebo na základě sympatií a nebo prostě jen proto, že v mužstvu hraje některý z hráčů mého oblíbeného Manchesteru United. Ale jak jsem psal, přání a fandění je jedna věc, druhou věcí je reálný tip, jak zápasy skončí.

Po mužstvech, kterým budu fandit, přidávám i svůj reálný tip na postupující – Brazílie, Kolumbie, Francie, Německo, Holandsko, Řecko, Argentina a Belgie. Jak vidno, v polovině zápasů se mé přání tluče s reálným vývojem utkání. Pojďme proto zápas po zápase a proberme si důvody, proč jsem tak tipoval. Dnes od osmnácté hodiny nastoupí domácí Brazilci s nebezpečnou Chile. Sice bych přál vítězství Chilanům, ale reálně vypadá postup pro domácí. Obrovská podpora celé země a v podstatě i přání FIFA, je zřejmě protlačí dál. Zápas ovšem píská rozhodčí Webb, který má dost zkušeností a plnému kotli by podlehnout nemusel. Dosavadní výkony ovšem dávají šanci i Chile a nemyslím si, že by Brazilci svého soupeře přejeli. Přesto dávám postup domácích.

Večer je na pořadu další jihoamerický souboj, ve kterém se utká Uruguay a Kolumbie. Zde se mé přání i tip shodují, proto doufám, že se nespletu. Uruguay se pro mě stala nejodpornějším mužstvem na šampionátu. Už systém jejich hry, plný provokování a simulování, mě nějak nenadchnul. Hysterická reakce hráčů i funkcionářů na trest pro Suareze mě docela naštval. Líbilo by se mi, kdyby prohlásili, že s trestem nesouhlasí, ale že jejich útočník udělal blbost. Oni se ovšem postavili do role ukřivděných, kdy jim ubližuje celý svět. Proto doufám, že dnešní den bude pro Uruguay posledním na šampionátu. Navíc Kolumbie ve skupině předvedla velmi dobré výkony s množstvím vstřelených branek. Bylo by fajn, kdyby si nějaké nechala pro svého jihoamerického soka.

A jsme u zápasu Nizozemců s Mexičany. Už jsem několikrát zmínil, že Holanďanům držím palce už desítky let. V neděli v podvečer je ovšem čeká hodně těžký soupeř. Mexičané předvádějí zatím velmi dobrý fotbal, se skvělou obranou a brankářem. Prakticky nedostávají branky, ale i tak věřím, že navrátivší Van Persie nějaký recept nalezne. Ovšem zaostávat určitě nebude chtít ani jeho kamarád z Manchesteru Chicharito a proto Oranjes čeká opravdu náročná lopota. Přesto můj tip i přání se shodují a znějí Nizozemí.

Večerní nedělní zápas obstarají Kostaričané s Řeky. Přiznám se, že pro mě jde snad o nejméně čitelný souboj. Kostarika do teď předváděla hodně dobré výkony a určitě je bude chtít zopakovat proti evropskému sokovi v osmifinále. Mám ale strach, že když už se Řekové prokousali ze skupiny, určitě nebudou chtít ztroskotat na Kostarice. Nemyslím si, že svého soupeře podcení a zase budou zase předvádět toho svého zanďoura s čekáním na ojedinělou šanci a zřejmě jim podobná taktika vyjde. Můj tip a přání se tentokrát liší, takže se sám nechám překvapit, jak souboj dvou překvapivých osmifinalistů nakonec dopadne.

V pondělí přijde na řadu nejprve zápas favorizované Francie a Nigérie. Dosavadní výkony obou mužstev naznačují, že pro Francii by neměl být problém postoupit dál. Navíc opět vyšly na světlo zprávy, že se Afričané hádají o peníze. Je zvláštní, že o podobných problémech se píše jen v souvislosti s týmy z Afriky. Asi to budou opravdoví srdcaři, kterým jde především o reprezentaci své země. Dvě mužstva s podobnými starostmi už mistrovství opustila a proto bych se vůbec nezlobil, kdyby se k nim přidala i Nigérie. Pokud zase nebude francouzský trenér dělat experimenty se sestavou, měl by tým okolo zatím skvělého Benzemy dokráčet k postupu. Tip i přání se proto shodují a znějí Francie.

V pondělí večer je zápas, který má asi nejjasnějšího favorita. Němci by si měli se snaživými Alžířany poradit. Zatím předvádějí výborný fotbal, ve kterém nechybí rychlé akce, časté zakončení a samozřejmě branky. Muller a ostatní se určitě dokáží připravit i na nebezpečné Alžírsko. Ale znáte to, fotbal je hra plná překvapení a proto do zápasu zástupce z Afriky nepůjde předem jako poražený. Podařilo se mu proklouznout z docela těžké skupiny a asi nebudou jevit zájem své učinkování v Brazílii ukončit. Přesto se můj tip a přání shoduje – Německo.

Poslední den prvního vyřazovacího kola odstartují Argentinci se Švýcarskem. Argentina je jasným favoritem, ale Švýcaři se zatím neprezentují špatným fotbalem a hrou. V dosavadních zápasech byla jejím hlavním problémem obrana a na to by právě mohli dojet i s Argentinou. Jihoameričané jsou také lepší spíše do útoku než do obrany a proto bychom mohli vidět zápas s více góly. Přál bych postup Švýcarsku, protože nejsem fanouškem jihoamerického fotbalu, ale spíše vše vypadá, že mi vyjde tip.

Celé osmifinále uzavře boj mezi Belgií a USA. Belgičané zatím nudí, ale vítězí. A mám dojem, že podobně bude vypadat zápas i s Američany. V každém zápase vyhráli vždy o gól a zajímavostí je, že všechny své branky vstřelili v posledních dvaceti minutách. Američané vyřadili ve skupině silné Portugalsko a proto není ani důvod, aby se obávali Belgie. Přesto si myslím, že nad jejich nadšeným fotbal zvítězí pragmatické uvažování a hra Belgičanů.

Takže mé tipy i přání známe. Teď jen nezbývá než večer usednout k televizím a počítačům a přát si, aby padali branky a fotbal opět bavil a přinášel radost.  

Autor: Jakub Zeman | sobota 28.6.2014 12:47 | karma článku: 7,52 | přečteno: 319x
  • Další články autora

Jakub Zeman

Jak je možné, že Záruba neskončil?

Arogance. Sebestřednost. Nulová sebereflexe. Namyšlenost. To vše je hokejový komentátor České televize Robert Záruba v posledních letech. V pátek dopoledne ale překročil všechny hranice.

12.2.2022 v 17:28 | Karma: 36,01 | Přečteno: 1722x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Korupce z českého fotbalu nikdy nezmizí

Už je to nějaký čas, co byl zadržen Roman Berbr. Českými médii se okamžitě rozjela kampaň, podle které to byl jediný zlosyn v českém fotbalu a prý teď bude vše jen růžové. Nebylo před Berbrem, nebude ani po něm.

2.1.2021 v 16:11 | Karma: 30,59 | Přečteno: 787x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Výmluvy. To je český fotbal.

Poslední dobou se ve fotbale probírají dvě kauzy. Obvinění Berbra a zastavení ligy. Obě dvě „kauzy“ spojuje to samé. Jen samé výmluvy.

1.11.2020 v 12:58 | Karma: 21,95 | Přečteno: 433x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Proč tolik pláče kvůli správnému rozhodnutí?

Slavia včera nepostoupila do LM. Přišla tím o velké miliony a rozjel se velký slavistický a mediální lynč hlavního rozhodčího. Slovinec a celý jeho národ, to dokonce schytal i z evropského parlamentu.

1.10.2020 v 13:10 | Karma: 21,25 | Přečteno: 550x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Šlesingr a Hrušínský se projevili jako naprostí....

Koronavirus, který před pár dny ještě zesměšňoval každý, kdo uměl otevřít hubu, momentálně ochromuje celý svět. Za Čechy se jako naprostí jájínkové projevili především dva. Pan Šlesingr a pan Hrušínský.

12.3.2020 v 18:12 | Karma: 43,73 | Přečteno: 3392x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  16:06

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1854x
Mladý člověk se svým názorem.

Seznam rubrik