Jsou plzeňští fotbalisté přeceňováni?

Je toho v médiích pořád plno. Jaká je Plzeň fantastická, jak její fotbalisté předvádějí nejúžasnější fotbal a jak jedině jejich trenér je tím pravým pro českou reprezentaci. Ale je tomu opravdu tak? Nejde jen o ojedinělý projekt, při kterém si všechno sedlo a všude jinde by hráči i trenér ani zdaleka tak úspěšní nebyli?

Začněme u hráčů. Zdaleka nejde o nějaké fotbalové polobohy, jak nám předhazují média. Ano v Plzni se jim daří a předvádějí pohledný fotbal. Povedly se i nějaké zápasy v Evropě, i když za některé zápasy byli až nekriticky chváleni. Ale podívejme se, jak se hráčům dařilo, nebo daří mimo Plzeň.

Levý obránce Limberský je určitě kvalitní fotbalista, i když on zrovna mezi mé oblíbence nepatří. Září v plzeňské sestavě a hraje slušně i v reprezentaci. Ale co jinde? Pohořel v Itálii, Anglii a i ve Spartě jen zahříval lavičku náhradníků. Tam odsud si ho pamatuji pouze ze sparťanského incidentu v Teplicích, kde se velice vehementně zastával Řepky. Potom je tu Milan Petržela. V Plzni byl na vrcholu, ale co jinde? Ve Spartě opět spíše neúspěšný a teď v Augsburgu? Leští lavičku v hodně podprůměrném bundesligovém mužstvu a dostává čuchnout maximálně na minutu nebo dvě.

Dokonce už se psalo o tom, že se v zimě vrátí zpět do Plzně. Pak je tu Petr Jiráček. Přiznám se, že toho jsem z celé plzeňské sestavy měl a mám nejraději. Dokonce jsem věřil, že zrovna on by uspět mohl. A jak dopadl? Ve Wolfsburgu se neprosadil a oni byli rádi, když se ho v létě zbavili. V Hamburku jeho německé trápení pokračovalo nevýraznými výkony a nesmyslným vyloučením. Až po jeho zranění začal Hamburk stoupat tabulkou. I když zrovna jemu bych to vůbec nepřál, mám takový strach, že i on skončí zpátky v Plzni.

A na závěr zbožňovaný trenér Vrba, který je dáván za vzor všem trenérům, včetně toho reprezentačního. Těžko říct, jak by dopadl v české lize mimo Plzeň, protože nikde jinde jako hlavní trenér nepůsobil. Ale i on se ve svém působišti dopustil spousty chyb, jen mu je média ve své velkorysosti přehlížejí. Do teď jsem přesvědčený, že vyřazení od Schalke jde jednoznačně na jeho vrub. V době, kdy mužstvo hrálo oslabeno a blížilo se prodloužení, tak nesmyslně vystřídal už třetího hráče a do nastavení si žádné střídání nenechal.

Brzy se mu tato chyba nevyplatila a zranil se Procházka. Bohužel díky špatnému střídání už Plzeň nemohla hráče vyměnit a mužstvo se v osmi lidech už nemohlo ubránit tlaku německého týmu. Pak jsou tu ty jeho známé šachy s brankáři, kdy jich jen za poslední roky vystřídal nespočet. Až teď Kozáčik se ustálil v bráně na delší dobu. A v neposlední řadě příchody do mužstva. Za ty je médii neustále vynášen do nebes, jak vhodně doplňují mužstvo. Ale co potom takový Šírl, který létal mezi Plzní a Boleslaví jako hadr na holi? Nebo Filo? Jistě velmi drahá posila, což potvrdil v nedávném rozhovoru i pan Paclík a hodil vinu na trenéra. Mimochodem všiml si někdo, jak když byla Plzeň na podzim krátce kritizována za své výkony, tak Vrba reagoval v rozhovorech úsečně a arogantně? Jak moc v tu chvíli svým vystupováním připomínal reprezentačního trenéra Bílka….

Pan Vrba je určitě kvalitní trenér a na hru jeho mužstva je většinou pěkný pohled, ale opravdu kvalitním se stane až ve chvíli, kdy to ukáže i jinde. Potvrdí tak, že tento plzeňský projekt není jen dílem náhody, kdy si všechno prostě jen dobře sedlo. Na závěr musím říct, že pevně věřím, že Plzeň přejde přes namyšlené Italy a protože v dalším kole by je nečekal nikdo extra těžký, dotáhne to minimálně mezi posledních osm týmů Evropské Ligy. Pro český fotbal by to byl další velký úspěch, který nutně potřebuje.

Autor: Jakub Zeman | pátek 21.12.2012 12:07 | karma článku: 22,73 | přečteno: 3146x