Hadamczik na funkci nestačí

Trenér Alois Hadamczik už po několikáté ukázal, že na funkci reprezentačního trenéra absolutně nestačí. Jeho nominace, čachrování se sestavou a nesmyslné výroky do médií jsou do nebe volající. Samozřejmě ani hráči nejsou ani zdaleka bez chyby a viny.

Trenér, který vedl českou hokejovou reprezentaci na sedmi velkých akcích a ani jednou nedovezl zlatou medaili, je prostě neúspěšný trenér. Bronzové medaile to nemohou ani náhodou vyvážit, protože zejména v Bratislavě jsme měli tak silný tým, že minimálně finále mělo být určitě. Jeho šachování s nominacemi a se sestavou navíc ukazuje, že ani manažersky na tu pozici nestačí. A jeho vyjadřování o hráčích do médií zase ukazuje na to, že ani v kabině nemá vše pod svojí kontrolou. Ostatně veřejné kritiky hráčů si opravdoví trenéři, kteří vedli mužstvo před ním, nikdy nedopustili. Ostatně Hlinka, Augusta nebo Růžička to ani neměli zapotřebí.

Hadamczik to naopak dělá opakovaně. Jednou to odnesl Čechmánek, jindy Červenka a letos zase hráči z NHL. Ale vždyť on ty hráče nominoval, takže pokud jsou špatní, tak jde o jeho selhání.  A jeho šachování se sestavou?  V Turíně nominoval Haška s Vokounem a pak vůbec netušil co s tím. Letos zase přehazoval všechny hráče sestavou tam a zpátky, že nevěděli, čí jsou.

Ostatně hráči z NHL v letošní nominaci jsou také kapitolou sama pro sebe. Hanzala jsem zaregistroval především díky tomu, že po cestě na zápas vystoupili s kolegou z autobusu uprostřed cesty na benzínce. Hudler je klasický krasobruslař, který nezabojuje a nebrání. Jeho minus tři body jsou toho jasným důkazem. Voráček alespoň makal, ale v plus/minus se dostal dokonce na minus čtyři a to je opravdu bída. O Vrbatovi s Fleischmanem nemá cenu ani mluvit, protože ti dva byli absolutně neviditelní.

Obecně si myslím, že povolaní hráči z NHL mistrovství většinou jen odjezdili bez větší snahy. Všude od novinářů a komentátorů sice slyším, že by to nejeli na MS odfláknout a jaký by to mělo důvod. Ten důvod se jmenuje olympiáda. Za třičtvrtě roku se koná tento hokejový svátek a všichni se samozřejmě chtějí zúčastnit. A bylo jim jasné, že pokud by trenérovi teď odmítli, nemusel by je potom nominovat. A proto se letošní mistrovství účastnili. Bohužel, opravdu jen účastnili.

A toto je samozřejmě chyba trenéra. Šanci měli dostat hladoví hráči z Evropy a je jasné, že hůře by nedopadli. Slovince, Bělorusy i Nory by také porazili a jsem si jistý, že i Dánsko a Švýcarsko. Hadamczik má bohužel smlouvu až do domácího šampionátu, takže jeho netrenérství budeme muset ještě nějaký ten rok snášet. Ani po historicky bídném mistrovství se totiž o svoji pozici obávat nemusí.

Autor: Jakub Zeman | pátek 17.5.2013 18:21 | karma článku: 20,54 | přečteno: 708x