Apologeticko-ďábloadvokační skupinka. Zájemci o založení?

Dnes jen krátce o jednom mém vysněném projektu, který na 99,9% nikdy nevznikne, ale jak se říká – nikdy neříkej nikdy, takže „co by kdyby“.

Jako racionálně založený katolík, značně ovlivněný studiem filosofie u jistých konkrétních filosofů (zasvěcení ví kterých), jsem jednou nabyl jakéhosi čtvrt- či polo-přesvědčení, že jakmile se objeví nějaký (nový?) argument/námitka proti katolicismu, měla by si jej k tomu specielně zřízená skupina intelektuálních katolíků ihned vzít do parády, maximálně jej prozkoumat a (pokusit se jej)  vyvrátit. Výstupy z takových průzkumů by pak mohly vycházet třeba na pokračování v tištěné, nebo aspoň webové podobě. Na oficiální úrovni, rozuměj ve smyslu „zřízení ze strany katolické hierarchie“, jistě nelze očekávat, že něco takového vznikne; za pontifikátu současného papeže už tuplem ne. Takže pokud by něco takového vzniklo, pak spíše z iniciativy zainteresovaných laiků. Ani tam však v podstatě nevěřím, že se to stane. Nicméně …

Nicméně mne napadlo alespoň takto veřejně představit své naivní přání, aby vznikla pracovní skupinka složená ideálně jak z katolíků – konzervativně tradicionalistických i těch „neexistujících liberálních“ - i nekatolíků a nekřesťanů (1), a kterou jsem nazval „apologeticko-ďábloadvokační“. O co by v ní šlo a jak by měla fungovat? 

  •  V první řadě by v ní měl fungovat naprostý „diskuzní liberalismus“. Tzn. žádné vyslovení nějaké myšlenky, námitky, argumentu by v něm nesmělo být nikomu zakázáno a nikdo by za takové vyslovení neměl být kýmkoliv jiným z dané skupinky jakkoliv perzekuován, odsuzován či haněn.
  • skupinka měla by identifikovat všechny aktuální argumenty proti katolicismu a katolické církvi a zároveň si je i „po fuchsovsku“ sama vymýšlet, resp. předjímat je. A pak pracovat na jejich vyvrácení.
  • měla by si projít i protiargumenty klasické, které mohou být mnohými katolíky brány jako „dávno vyvrácené“
  • skupinka by měla být otevřená ke všem typům námitek – filosofickým, teologickým, psychologickým, historickým, sociologickým atp
  • jak katolíci, tak nekatolíci, ve skupince přítomní – pokud jim to nebude činit problém - by se měli střídavě stylizovat jak do role ďáblových advokátů (tj. namítajících proti katolicismu), tak katolických apologetů
  • obecně, až na „evidentní výjimky“ by měla platit „vstřícnost k námitkám“ a neměly by se ignorovat na základě údajné zlé vůle a nemorálnosti jejich předkladatelů
  • cílem členů skupinky by mělo být zhodnocení kvality argumentů a přiblížení se k objektivní pravdě

Jestli bude skupinka fungovat přes maily, skype, nebo - ideálně - přes osobní scházení se, to už je na druhém místě. 

Ať to neprotahuju, tak: kdyby se čirou hypernáhodou našel někdo, kdo by měl zájem takovou – anebo alespoň podobnou - skupinku založit a fungovat v ní, ať se mi ozve v komentářích nebo na mailu. Sice na rovinu předem říkám, že u určitých pár konkrétních nejmenovaných lidí si příliš nedovedu představit, že bych měl v takové skupince fungovat s nimi, ale na druhou stranu, dotyční by v ní asi stejně tak nechtěli fungovat se mnou :-)

Poznámky:

1. Například velmi užitečným nekřesťanem by v takové skupince mohl být asi nejkultivovanější ateista, kterého jsem měl tu čest poznat, a správce webu i-ateismus.cz, Michal Hanko.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jakub Moravčík | pondělí 2.12.2019 11:59 | karma článku: 10,22 | přečteno: 450x