Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reforma-ano či ne?

Slovo reforma se stalo jakýmsi kouzelným slůvkem, které vyhrálo ODS nejedny volby. Otázkou však je, jaké reformy Topolánkova vláda ODS,KDU-ČSL,SZ a dua bývalých poslanců ČSSD udělala a samozřejmě jaké měly tyto reformy výsledky a dopady. Že jsou určité reformy nutné uznává témeř celá politická reprezentace v ČR, každý má však méně či více rozdílný názor na způsob provedení daných reformních kroků.

Reformy jsou součástí naší politiky od roku 1990, což není nikterak překvapivé díky přechodu centrálně plánovaného hospodářství na tržní ekonomiku. Předvolební sliby ODS byly extrémní až extremistické. Celá republika tak točila daňovým kolečkem, živnostníci a drobní podnikatelé se těšili na jednodušší daňové přiznání a důchodci už si mnuli ruce nad slíbenou tisícikorunou. Velký třesk se však nekonal.

Připomínat jakým způsobem vznikla vláda je asi zbytečné, všichni dobře víme, jak se "zdařilo" získat důvěru Poslanecké sněmovny. Nyní se však podívejme, jakým směrem se ubíralo reformní snažení čtyřkoalice! Největší hit rovné daně v hodnotě 15% se nekonal, nakonec je z propagovaného snížení přímých daní jen zvýšení, což lze dokázat zvýšeným výběrem daní. Největší dopad tento krok měl na střední a také na nižší příjmové vrstvy. Vše bylo podpořeno zvýšením snížené sazby DPH. Zvýšení daní mělo být podle koaličních partnerů zmírněno u nižších příjmových skupin adresnými sociálními dávkami a u penzistů přidanou tisícikorunou. Z adresných sociálních dávek je snížení dávek všem bez rozdílu a přidaných cca 450 Kč v průměru penzistům.

Samostatnou kapitolou rádoby reforem je zdravotnictví. Místo odhalení a zacpání děr, kudy odtékají finanční prostředky ze zdravotnictví, byl zvolen opačný postup podle hesla : Občané, ze systému nám odtéká děrami mnoho peněz, tak nám do toho pytle dejte víc a my ty díry budeme zvětšovat! Předchůdce pana ministra Julínka, MUDr. David Rath dokázal ušetřit na účtech zdravotních pojišťoven cca 27 miliard a přiškrtil farmaceutickým firmám a lékárníkům kohouty jejich neviditelné ruky trhu. To ministr Julínek se svým dvojčetem panem Cikrtem jsou jiní kabrňáci, peníze vytahují z kapes starých nemocných babiček, vždyť ty stejne ODS většinou nevolí, tak ať to zaplatí. Nebylo by tedy záhodno nejdříve zjistit kudy nám ty peníze odtékají a pak teprve přistoupit k regulačním poplatkům, nebo spíše vybírání stravného v nemocnicích?

Privatizační nápady jsou už opravdovou perlou, obzvláště snaha zavedení řízené zdravotní péče dle vzoru z USA, kde se vydává 15% HDP do zdravotnictví, všichni platí jako mourovatí a stejně není zdravotní péča zdaleka pro všechny ve vysoké kvalitě. Záměr je tedy jasný, za málo peněz prodat známým, kamarádům a sponzorům co nejvíce muziky.

Nechápu ani liknavost nad penzijní reformou, která byla připravena již od ČSSD, existoval na ni jakýsi konsenzus a mohla být s drobnými změnami aplikována do praxe. Nyní se hledá nové řešení, které se stejně nenajde a jediná změna je odchod do důchodu odsunutý na hranici 65 let pro všechny.

Státní rozpočet bude mít nižší schodek jen díky jednorázovému prodeji státního majetku,akcií státních firem a oškubávání všech lidí.

Závěrem lze konstatovat,že reformy jsou nutné, jsou naší společností očekávány, avšak čeká se na reformy kvalitně připravené, ne spíchnuté horkou jehlou, jako Tolopánkův batoh přes noc a především je nutno dosáhnout širokého politického konsenzu, který jistě nebude dosažen přetahováním poslanců, nevedením diskuze a stálým ponižováním opozice. Lze tedy vyzdvihnout heslo pana premiéra : Kdybychom lidem řekli pravdu, tak nikdy nevyhrajeme!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jakub Metelka | úterý 15.7.2008 17:37 | karma článku: 13,82 | přečteno: 973x
  • Další články autora

Jakub Metelka

Jak jsem sehnal sponzora pro TOP09!

Nadpis tohoto článku jsem pojal podobně jako název mnoha povídek Šimka a Grossmanna. Celkově by se celá událost mohla zdát i dobrým námětem k vtipné povídce. Bohužel děj jsem nevymyslel ani já a ani redaktoři MF Dnes, kteří nachytali některé politiky na hruškách.

26.9.2009 v 10:25 | Karma: 17,43 | Přečteno: 1074x | Ostatní

Jakub Metelka

Dneska vejce zítra kámen a s demokracií je rázem ámen!

Tak jako většina lidí v naší zemi chápu, že svoboda slova je základním kamenem demokracie. Svoboda jedince však začíná a končí svobodami jedince druhého. Kdyby tomu tak nebylo, zhroutil by se celý systém. Protesty, stávky, pochody, transparenty a dokonce i pískání jsou svobodným a aktivním vyjádřením názoru jednotlivce i skupiny lidí. Pokud však přerůstá protest v násilí vůči jednotlivci či skupině lidí, jedná se o porušení svobody slova a útok na základní principy demokracie a humanismu.

27.5.2009 v 21:40 | Karma: 24,24 | Přečteno: 1386x | Ostatní

Jakub Metelka

V CVVM jsou barvoslepí?

Velké nadšení zavládlo včera u milovníků vajec! CVVM prineslo přelomový výzkum veřejného mínění, ve kterém přisuzuje jasné vítězství ODS ve volbách do EP a to 33% ku 25,5% pro ČSSD. Tato čísla vyvolala v představitelích ODS vítězný tanec a pocit, že nicnedělání je správný směr.

26.5.2009 v 11:07 | Karma: 17,27 | Přečteno: 1310x | Ostatní

Jakub Metelka

Proč ODS prohraje další dvoje volby?

Rozhodl jsem se ekonomicky skomírající straně Mirka Topolánka ušetřit nějaké finanční prostředky, které by vynaložila po dalších prohraných volbách na analýzu neúspěchu. Po posledním výprasku od voličů se tímto problémem zabývalo několik učených analytiků, ale poučení pro vůdce ODS asi nebylo dostatečné.

25.5.2009 v 9:30 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1650x | Ostatní

Jakub Metelka

Topolánkův vajíčkový tým.

Snad ani největší trumbera by nevěřil, že za vaječnou válkou nestojí politická konkurence ČSSD a Jiřího Paroubka. Vaječný smrad táhne z Jánského vršku, zatím ještě stále sídla extrémně zadlužené ODS, která se jej chystá prodat, aby přežila finančně další prohrané volby.

22.5.2009 v 23:05 | Karma: 31,19 | Přečteno: 3421x | Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...

Výdejní boxy zahlcují města. Vizuální smog, hodnotí je radnice a chtějí nájem

24. května 2024  20:20

Otevřeno nonstop a skoro na každém kroku. Výhody, které oceňuje asi většina lidí, kteří si něco...

Na výletě žačku srazilo auto a ochrnula. Škole pojistka nestačí, není ani povinná

24. května 2024

Premium Počet školních úrazů narostl v uplynulém školním roce o šest procent. Celkem se jich stalo přes 45...

Putin chce zmrazit válku a obnovit mírové rozhovory. Ne se Zelenským

24. května 2024  14:15,  aktualizováno  19:33

Je potřeba obnovit mírové rozhovory, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Jednání ale podle...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1377x
Vystudoval Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu v Brně, Zahradnickou fakultu v Lednici na Moravě, obor vinohradnictví a vinařství, člen MO ČSSD Vyškov-město.

Seznam rubrik