Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem sehnal sponzora pro TOP09!

Nadpis tohoto článku jsem pojal podobně jako název mnoha povídek Šimka a Grossmanna. Celkově by se celá událost mohla zdát i dobrým námětem k vtipné povídce. Bohužel děj jsem nevymyslel ani já a ani redaktoři MF Dnes, kteří nachytali některé politiky na hruškách.

Hlavním nachytaným byl poslanec Ladislav Šustr, který sedí jako šedá eminence v Poslanecké sněmovně od roku 1998. Na první pohled nevýrazný poslanec, který promluví až ve chvíli, kdy se na něj někdo obrátí prostřednictvím předsedajícího. Snad by byl zcela nevýznamnou šedou myší, kdyby nebyl místopředsedou Rozpočtového a také Kontrolního výboru, členem Podvýboru pro finanční trhy a loterie a členem dozorčí rady Sazky.

Od vzniku TOP09 se spekuluje nad tím, jakým způsobem tato strana získala několik desítek milionů na volební kampaň, kdy oblepila republiku obličejem volebního lídra. Protože je samovolně jmenovaný místopředseda Miroslav Kalousek v tomto oboru zkušeným matador stejně jako pan poslanec Šustr, své oficiální sponzory strana TOP09 zveřejňuje. Otázkou však zůstává, zda tito sponzoři opravdu existují, nebo jsou jen nastrčenými figurkami ve velké šachové partii Miroslava Kalouska.

Test MF Dnes dokázal, jakým způsobem se získávají prostředky na volební kampaň TOP09 a na další aktivity a pro organizace napojené na členy TOP09 a kandidáty této strany. V této akci, kterou můžeme přirovnat ke kauze Morava, byl poslancům jednotlivých stran nabídnut sponzorský dar od firmy podnikající v oblasti herních automatů. Zcela bravurně zareagoval poslanec Šustr, když odmítl milion korun přímo do rozpočtu své kampaně nebo kampaně TOP09 obecně. Nejdříve hovořil o tom, že tam "má ty svoje sportovce", můžeme se tedy jen domnívat co myslel těmi sportovci, lze jen předpokládat, že jako starosta Orla chtěl peníze pro tuto organizaci, což není žádná novinka, neboť pan poslanec byl zdatným lovcem medvěda, především toho, kterého poslanci porcují v rámci státního rozpočtu, kde byl poslanec Šustr opakovaně vyhlášen nejlepším lovcem sezony a odčerpával 40-60 milionů ročně pro organizaci Orel, která je katolickou obdobou Sokola a zabývá se tedy výchovou mládeže a rozvoji sportu. Bohužel mnohé prostředky nakonec končily napříkad v ubytovacím zařízení, které pak houfně využívalo vedení KDU-ČSL, tedy strany za kterou byl pan Šustr zvolen do parlamentu ještě před tím, než se stal přeběhlíkem k TOP09 a jejím kandidátem do příštích voleb. Uvnitř jeho bývalé strany byl znám jako chodící pokladnička a po odchodu dua Kalousek Šustr tato strana zchudla jak kostelní myš.

Na další schůzce s nastrčeným figurantem a zřejmě po poradě s vedením TOP09 však už pan Šustr neměl zájem pasírovat sponzorský dar přes svoje sportovce, ale raději je účetně vykázat přes reklamní agenturu, která oblepuje republiku tváří Karla Schwarzenberga. Dárce by tak zřejmě přišel o exkluzivitu být zveřejněn jako sponzor TOP09, nicméně by si ponechal možnost lobovat za zákon  týkající se loterií a heren.  Velkou chybou a možná i pokynem z vyšších míst však nenechali reportéři MF Dnes tuto kauzu dálšímu vývoji. Odkryli tak sice velkou rybu, ale ve skutečnosti mohli mít plnou síť a můžeme jen přemýšlet, kdo by v síti z dalších politiků nové strany starých tváří zůstal po posledním zátahu. Šustr byl samozřejmě oficiálně odstřižen od TOP09 a podal rezignaci na všechny funkce. Příběh se tak uzavírá předčasně a velké ryby plavou dál.

Autor: Jakub Metelka | sobota 26.9.2009 10:25 | karma článku: 17,43 | přečteno: 1074x
  • Další články autora

Jakub Metelka

Dneska vejce zítra kámen a s demokracií je rázem ámen!

Tak jako většina lidí v naší zemi chápu, že svoboda slova je základním kamenem demokracie. Svoboda jedince však začíná a končí svobodami jedince druhého. Kdyby tomu tak nebylo, zhroutil by se celý systém. Protesty, stávky, pochody, transparenty a dokonce i pískání jsou svobodným a aktivním vyjádřením názoru jednotlivce i skupiny lidí. Pokud však přerůstá protest v násilí vůči jednotlivci či skupině lidí, jedná se o porušení svobody slova a útok na základní principy demokracie a humanismu.

27.5.2009 v 21:40 | Karma: 24,24 | Přečteno: 1386x | Ostatní

Jakub Metelka

V CVVM jsou barvoslepí?

Velké nadšení zavládlo včera u milovníků vajec! CVVM prineslo přelomový výzkum veřejného mínění, ve kterém přisuzuje jasné vítězství ODS ve volbách do EP a to 33% ku 25,5% pro ČSSD. Tato čísla vyvolala v představitelích ODS vítězný tanec a pocit, že nicnedělání je správný směr.

26.5.2009 v 11:07 | Karma: 17,27 | Přečteno: 1310x | Ostatní

Jakub Metelka

Proč ODS prohraje další dvoje volby?

Rozhodl jsem se ekonomicky skomírající straně Mirka Topolánka ušetřit nějaké finanční prostředky, které by vynaložila po dalších prohraných volbách na analýzu neúspěchu. Po posledním výprasku od voličů se tímto problémem zabývalo několik učených analytiků, ale poučení pro vůdce ODS asi nebylo dostatečné.

25.5.2009 v 9:30 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1650x | Ostatní

Jakub Metelka

Topolánkův vajíčkový tým.

Snad ani největší trumbera by nevěřil, že za vaječnou válkou nestojí politická konkurence ČSSD a Jiřího Paroubka. Vaječný smrad táhne z Jánského vršku, zatím ještě stále sídla extrémně zadlužené ODS, která se jej chystá prodat, aby přežila finančně další prohrané volby.

22.5.2009 v 23:05 | Karma: 31,19 | Přečteno: 3421x | Ostatní

Jakub Metelka

Kdo tu háže modré vejce???

Vajíčko hozené po předsedovi ČSSD na předvolební akci v Kolíně rozhýbalo zatuchlé vody našich bulvárních médií, tedy všech deníků, protože bulvarizace je již tak daleko, že nelze o některém říci, že není bulvárem. Nejvíce však zaujal důvod, proč a kdo házel rajčata a vejce.

15.5.2009 v 15:10 | Karma: 26,90 | Přečteno: 1847x | Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:10

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1377x
Vystudoval Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu v Brně, Zahradnickou fakultu v Lednici na Moravě, obor vinohradnictví a vinařství, člen MO ČSSD Vyškov-město.

Seznam rubrik