Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koronavirus – návrat k normálnosti

Narodil jsem se v roce 1975 do doby zcela nenormální. Velká část mé rodiny emigrovala, a tak mi zejména Vánoce tu nenormálnost pravidelně připomínaly. ....

Ve smluvený čas se celá naše rodina odebrala k veřejné telefonní budce a v režimu nejvyššího utajení telefonovala příbuzným do Vídně , Frankfurtu a někdy i těm v Kanadě. Telefon pak putoval z ruky do ruky a i já, coby malý kluk jsem musel do sluchátka slušně pozdravit cizího strejdu nebo tetu , které jsem nikdy předtím neviděl a pak zase předat sluchátko dál. Rodiče měli velkou knihovnu, která pro mě byla vždy záhadou. První řada byla zcela nezajímavá. Když k nám přišli na návštěvu určití lidé, táta nebo máma začali lovit v druhé řadě, ve které se ukrývali snad všichni autoři, které jsem měl možnost poznat až po revoluci . Když mi bylo čtrnáct ,objevili se u nás ve škole dva vysocí armádní důstojníci a  vybrali si mě kvůli prospěchu a mým sportovním aktivitám do střední vojenské školy. Absolvoval jsem s nimi a ještě jedním spolužákem celodenní výlet do pohraničí. Ukázali mi všechny výhody této školy a já , zcela nadšený jsem rodičům oznámil, že budu vojákem z povolání. Hned ve dveřích jsem od maminky dostal pohlavek a se slovy : „ … tak kvůli tomuhle tvůj dědeček v komunistickém vězení netrpěl … „ jsem měl o svém budoucím vzdělání jasno. Šel jsem na gympl. Hned v prvním roce gymnázia nás všechny zaskočila revoluce a já pochopil, že období nenormálnosti právě skončilo.

Devadesátá léta byla úžasná. Byla normální . Já dostudoval. V té době byly děti zlobivé , neměly ADHD. Pohlaví byly jen dvě a ženy si brali za muže muže a né stromy, psy nebo mosty .  Neexistovala pansexualita a jinak sexuálně orientovaným lidem nevlála vlajka na budově magistrátu. Lidé se starali o to , jak se žije v Čechách a nepletli se do života lidem v Tibetu či v Oděse. Tlustí lidé byli tlustí a smělo se jim to říct. Podnikat se dalo jen ve firmách, ne v  neziskovkách. Stavební povolení si každý dokázal zařídit sám, stejně tak jako živnostenský list a tak jsem začal podnikat. Ta doba, která byla nadmíru normální byla čitelná , jednoduchá a srozumitelná. Televize hrála, když byla v zásuvce,  nebyl potřeba settobox , na vyplnění jakéhokoliv formuláře nebylo třeba mít vysokou, bez té se obešli i policisté, sestřičky v nemocnicích nebo učitelky v mateřské . Muži dobývali ženy , ty je za to milovaly, nenosily maskáče a v teplákách se chodilo jen na hřiště . Lidé se navštěvovali, jezdili společně na dovolené a uměli si i pomáhat .Všem se dařilo a svět se točil dál kolem své osy a já cítil , že tou osou je člověk a jeho svoboda.

Pak ale těch os začalo nekontrolovatelně přibývat. Občas nešlo postavit dům kvůli chráněné žabičce, péči o vlastní lidi nahradila přemíra péče o vyvolené z druhého konce planety, zájmy menšin zcela vytěsnaly práva většiny. Do škol pronikla jako i jinam do společnosti falešná rovnost v podobě inkluze a korektnosti. Rodiče se místo výchovou svých dětí pro ně začali zabývat sháněním kroužku a volnočasových aktivit a to vše s výmluvou na individuální osobní rozvoj namísto výchovy, lásky a péče. Muži přestali nosit ženám květiny a ty je přestaly odměňovat úsměvy a polibky, místo toho jedna druhé začala posílat srdíčka přes mobil. A já čím dál víc cítil , že ta nenormální doba, kterou jsme všichni s takovým nadšením opustili,  se nám v plné míře vrátila. Tato doba přinesla s sebou nekonečnou řadu šíleností a člověk se z ní zcela vytratil.

Když jsem v mediích zaslechl první zprávy o Koronaviru, nepřikládal jsem jim velkou důležitost. Stále se něco děje a tohle se neděje u nás. Krom toho, co by to mohlo změnit. Ale čím déle s tímto virem žijeme, tím víc a víc cítím naději, že právě tato zákeřná nemoc může být tím pravým lékem na naší současnou nenormálnost. Z medií téměř zmizela témata záchrany planety a klimatu, generový aktivismus také mávnutím proutku ustoupil. Lidé po vyhlášení nouzového stavu sice neodjedou již po patnácté do Itálie na lyže , mnohému se posteskne po návštěvě muzikálu mdlé kvality , mnozí schudnou , ale jiní zase prostředky získají , ale hlavní věc, kterou díky tomuto zákeřnému viru získáme my všichni je čas. Čas na to si uvědomit vedle koho žijeme , s kým se rádi stýkáme , kdo jsou naše děti a jak se daří našim rodičům. Sám za sebe bych si neskutečně přál, aby právě tento virus, tedy Koronavirus byl tím prvním krokem k návratu k normálnosti.

Autor: Janda Jakub | pátek 13.3.2020 22:12 | karma článku: 31,91 | přečteno: 894x
  • Další články autora

Janda Jakub

Nová reality show - EU volby

Před delší dobou jsem se rozhodl přestat psát blogy. Důvod? Nemají šanci nic změnit. Nicméně dnes udělám výjimku. Zítra začínají volby a jsou důležité.

6.6.2024 v 12:39 | Karma: 16,82 | Přečteno: 294x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Pane Premiére , to jako vážně ?

Inflace brzdí a hrdinové mají pré. Pan premiér to zařídil, jak on tvrdí a teď už nás čekají jen samá pozitiva a sociální jistoty a samozřejmě první dovolená v Jugoslávii a barevný televizor, že ano Petře?

16.2.2024 v 14:09 | Karma: 41,41 | Přečteno: 1633x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Komu tím prospějete pane premiére, komu?

Vláda včera představila soubor opatření, který má přispět k ozdravení státního rozpočtu, tzv. konsolidační balíček. Dobré je, že naše vláda konečně něco dělá.

13.5.2023 v 0:23 | Karma: 46,49 | Přečteno: 7116x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Solidarita, korektnost…podvod, chceme spravedlnost

Žijeme ve zvláštním světě. Korektnost nahradila suverenita, solidaritu sobectví, jen navenek se všichni přetvařujeme ve snaze nenechat na sobě znát, kým opravdu jsme.

27.4.2023 v 13:43 | Karma: 20,93 | Přečteno: 750x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Penroseův trojúhelník prezidentské volby

Penroseův trojúhelník nebo také tribar je grafickým znázorněním nemožného geometrického tvaru a přesto existuje. Pro mě je momentálně takovým tribarem i nadcházející prezidentská volba v naší zemi.

29.11.2022 v 12:46 | Karma: 27,54 | Přečteno: 716x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Žhář z Kolumbie je amatér, ale žádný hlupák. Nebude odporovat, tvrdí Blažek

16. června 2024  16:53

Cizinec podezřelý ze žhářského útoku v autobusových garážích pražského dopravního podniku nebyl...

Rock for People z pohledu policie: přestupky v dopravě a krádeže mobilů

16. června 2024  16:18

Na čtyřdenním festivalu Rock for People v Hradci Králové, který skončil v noci na dnešek, policie...

Chtějí posílit liberální křídlo. V boji o Senát vsadili Piráti na stará jména

16. června 2024  16:12

S podporou Pirátské strany bude v letošních senátních volbách kandidovat 11 lidí. Obhajovat bude...

Nemocnice začaly odmítat ukrajinské lékaře, počáteční nadšení pominulo

16. června 2024

Premium Těsně po napadení Ukrajiny Ruskem české nemocnice přijímaly tamní lékaře s otevřenou náručí a samy...

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 16,82
  • Průměrná čtenost 1888x
Jsem cestovatel, pozorovatel života, který nepřestal přemýšlet o běžných každodenních věcech a má chuť o nich psát.

Seznam rubrik