Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zvyšte minimální mzdu aneb Alegorie o pekařích a lidech

Nejnovější z úlovků Smiling Jacka je svým způsobem zajímavý, protože představuje rozšířený mýtus, že minimální mzda zvyšuje životní úroveň obyvatel.
„HAHA, PRŮMĚRNOU MZDU NIKDO NEMÁ,MRKNĚTE NA STRÁNK ŮŘADU PRÁCE JAKÉ PLATY TAM NABÍZÍ OD ZÁKLADNÍHO VZDĚLÁNÍ PO VYSOKOŠKOLÁKY A PRÁVNÍKY V BRNĚNSKÉM KRAJI!!!
AŤ TU PRŮMĚRNOU MZDU NAŘÍDÍ VLÁDA JAKO MINIMÁLNÍ A MŮŽEME ŽÍT JAKO LIDI A NE JAK NĚKDE V PRALESE!!“
Přemysl Gorčík, Rosice

Ano, představa že vláda nařídí firmám třeba dvacetitisícovou minimální mzdu je opravdu lákavá. Každý pracující by měl zajištěn důstojný život a nemusel by žít od výplaty k výplatě. Má to ale háček.

Představte si, že vám doma dojde chleba a vy se rozhodnete zajít do pekárny a koupit si jej. V tom ale uslyšíte v rádiu zprávu, že stát právě uzákonil minimální cenu chleba na 100 Kč. Vyslyšel totiž volání pekařů, že nízká cena chleba, za kterou jsou nuceni kvůli konkurenci prodávat, je příliš nízká na to, aby je uživila. Stát se tak rozhodl pomoci pekařům a stanovil minimální cenu na „sociálně spravedlivých“ 100 Kč.

A nyní si odpovězte: šli byste si koupit chleba za 100 Kč? Dejme tomu, že máte hlad a pro dnešek si tento drahý chleba půjdete koupit. Ovšem zatímco večer běží v televizních novinách zpráva o tom, jak jsou pekaři spokojenější a mají větší tržby díky minimální ceně chleba, vy už přemýšlíte jakým způsobem do budoucna nahradíte drahý chléb.

Druhý den třeba zainvestujete do domácí pekárny a budete si péct chleba sami. Sice vás chleba z domácí pekárny vyjde dráž než byla původní cena, ovšem levněji než je současná minimální cena. Možná ale zcela přestanete jíst chleba a začnete více kupovat rohlíky a jiné pečivo. A možná že přece jenom chleba milujete natolik, že za něj klidně tu stokorunu dáte. Přiznejme si ale, těchto lidí bude menšina. Většina bude reagovat na zavedení minimální ceny chleba tak, že jej přestane kupovat. Ne třeba hned druhý den, ale po týdnu už ano.

Za tři týdny sledujete opět televizní zprávy a vychutnáváte si čerstvý chleba z domácí pekárny. V televizi vystupuje předseda asociace pekařů a stěžuje si, že tržby pekařů v minulých týdnech rapidně klesly. Neklesly jen několika pekařům prodávající speciální výběrové druhy chleba; pekaři prodávající běžný chléb jsou na mizině. Předseda zdůrazňuje nutnost zvýšení minimální ceny chleba, aby pekaři mohli opět důstojněji žít.

Připadá vám to jako bláznivé sci-fi? Ani omylem, tohle je realita sociálního státu. Jediný rozdíl mezi minimální mzdou a minimální cenou jsou trhy, na kterých se s nimi setkáváme. Pokud jste zastánci minimální mzdy nebo voláte po jejím zvýšení, jste v roli pekaře a váš zaměstnavatel v roli zákazníka. Zatímco pekař nabízí chleba, vy nabízíte svou práci. Stejně jako se minimální cena chleba nakonec obrátila proti většině pekařů, minimální cena práce se obrátí proti těm, jejichž tržní cena práce je nižší než minimální. Stejně jako minimální cena nepostihla pekaře vyrábějící speciální druhy chleba, nepostihne minimální mzda kvalifikovanou pracovní sílu, jejižch cena práce je nad minimální mzdou.

Stejně jako se důsledky minimální ceny chleba neprojevily hned první den, stejně tak důsledky minimální mzdy nebo její zvýšení se projeví až v delším období. Pracovní místa postihnutá minimální mzdou samozřejmě většinou nezaniknou ze dne na den. Ale firmy budou mnohem více přemýšlet, jak snížit náklady a omezit počet takovýchto pracovních míst. Továrny třeba přestěhují výrobu do Asie. Stejně jako vy jste investovali do domácí pekárny, firmy budou třeba investovat do strojů, které by dříve nebyly výhodné, kvůli minimální mzdě ale už ano.

Výsledkem budou desetitisíce zbytečně nezaměstnaných lidí, kteří jen díky minimální mzdě nemají ani pouhou příležitost být legálně zaměstnáni. Důsledky minimální mzdy postihnou ty nejslabší, kteří jinak než cenou své práce nedokáží konkurovat. Minimální mzda je tak ve skutečnosti neuvěřitelně asociální opatření a měl by se za něj stydět každý, kdo jej se znalosti důsledků prosazuje. Ale stejně jako zástupce pekařů, budou i zástupci odborů a nezaměstnaní volat po stále vyšší minimální mzdě. Je přece třeba zajistit důstojný život všem. Vítejte v sociálním státě.

------------------------

Článek vyšel dne 6. září 2011 na webu www.jimmyhayek.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Hájek | úterý 6.9.2011 13:54 | karma článku: 20,88 | přečteno: 1758x
  • Další články autora

Jakub Hájek

Zapište se do registru dárců kostní dřeně, záchrana života nemůže být snazší

Nikdy nevíte, jestli právě teď někdo nečeká v nemocnici na transplantaci a nejste jediný vhodný dárce. Zní to trochu pateticky, ale může to být realita. ?Jde hlavně o to udělat ten první krok a zaregistrovat se.

23.8.2020 v 19:32 | Karma: 10,54 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Jakub Hájek

Vekslák z krněnskýho autobusáku

Pozor, následující text vykazuje známky sluníčkovosti. Čtěte jen na vlastní nebezpečí! Známe se už několik let, prakticky mě doprovází studiem na vysoké škole. No, známe... já znám jeho, on mě evidentně ne.

10.10.2015 v 17:19 | Karma: 33,24 | Přečteno: 5209x | Diskuse| Společnost

Jakub Hájek

3 hlavní důvody, proč mě baví autostop

Letos jsem se vydal už po druhé na dvoutýdenní trip autostopem po Balkánu a po cestě jsem si postupně uvědomoval, co mi tento způsob dopravy dává a jaký má na mě vliv.

12.9.2015 v 17:22 | Karma: 9,87 | Přečteno: 398x | Diskuse| Cestování

Jakub Hájek

Hloupost a strach není omluva pro agresi

Strašák imigrace obchází Evropou a společnost se radikalizuje. Začíná se pomalu stávat akceptovanou normou na sociálních sítích posílat imigranty do koncentráků a "vlastizrádcům" na demonstracích vyhrožovat šibenicemi.

3.7.2015 v 20:05 | Karma: 27,93 | Přečteno: 4127x | Diskuse| Politika

Jakub Hájek

Sluníčkové holky v Balúčistánu aneb I malé dějiny píší vítězové

Je večer 28. října 2014 a ve Vladislavském sále sedí mezi jinými osobnostmi známý cestovatel Miroslav Zikmund. Prezident Miloš Zeman se mu totiž rozhodl udělit státní vyznamenání – Řád Tomáše Gariggua Masaryka za vynikající zásluhy o rozvoj humanity. O pět měsíců později se Miloš Zeman vyjádří na adresu čerstvě propuštěných českých turistek po dvouletém zajetí, že se dopustily hlouposti a způsobily starost všem okolo.

30.3.2015 v 22:00 | Karma: 26,81 | Přečteno: 2077x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Jsem pětadvacetiletý absolvent korporátní krysařiny na Masarykově univerzitě, webový tvůrce na volné noze, infantilní rebel s uměleckými ambicemi. Jsem Ryba a často plavu proti proudu.

Seznam rubrik