Mirovická Tesla patří skutečně Schwarzenbergovi, ten to ale popírá

Bývalý šéf prezidentské kanceláře Karel Schwarzenberg bude zřejmě majitelem závodu Tesly Blatná v Mirovicích, i když o vlastnictví této továrny příliš nestojí. Krajský soud v Českých Budějovicích včera potvrdil, že kupní smlouva, podle níž Karel Schwarzenberg Teslu získal za 23 miliony korun, je platná. Schwarzenberg, který chtěl prosadit u soudu opak, ovšem uvedl, že si rozmyslí zda za Mirovice zaplatí nebo zda se odvolá u vyššího soudu v Praze.

Smlouvu o koupi Tesly Mirovice uzavřela v červnu 1992 Schwarzebergova právní zástupkyně JUDr. Helena Dvorná s akciovou společností Tesla Blatná. V říjnu téhož roku však sám Karel Schwarzenberg podal žalobu na neplatnost této smlouvy.

Uvedl, že Dvorná Teslu koupila, aniž by k tomu měla speciální zplnomocnění. Údajně disponovala pouze Schwarzenbergovou všeobecnou plnou mocí k vyřizování restitučních záležitostí. Současný Schwarzenbergův právní zástupce JUDr. Jiří Bednář řekl, že pozdější vpisek do této plné moci, který měl Dvornou opravňovat ke koupi mirovického provozu, je padělek.

Helena Dvorná se k soudnímu jednání o platnosti smlouvy ani jednou nedostavila. Včerejší neúčast zdůvodnila písemně tím, že jako advokátka je v záležitostech svého klienta vázána mlčenlivostí. Ze stejného důvodu včera nevypovídal ani přítomný JUDr. Karol Stome, bývalý poslanec Občanského fóra ve Federálním shromáždění, který rovněž za Schwarzenberga s Teslou Blatná jednal.

Bednář sice Dvornou a Stomeho označil za korunní svědky a trval na jejich výpovědích, soud se však obešel bez nich. Podle soudu platnost kupní smlouvy mezi Schwarzenbergem a Teslou Blatná potvrdil sám Schwarzenberg, když se původně jako vlastník mirovického provozu choval. Koncem září 1992 totiž písemně pověřil svou zaměstnankyni, aby se provozu ujala a hledala pro něj kupce, popřípadě kooperační partnery. Teprve když se to nepodařilo, označil Schwarzenberg koupi za neplatnou.

Ze včerejšího rozhodnutí krajského soudu vyplývá, že Karel Schwarzenberg je zodpovědný i za sedmdesát zaměstnanců mirovického provozu, kteří jsou již druhý rok bez práce i bez finančních prostředků

Publikováno na serveru Neaktuality.cz

Zdroj: MF Dnes, 29. ledna 1994, str. 3

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jakub Hájek | úterý 29.1.2013 14:51 | karma článku: 27,06 | přečteno: 2290x