Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Členové ProtiAltu udávají na policii za svobodu projevu

Docela jsem fandil aktivitám ProtiAltu, „občanskému sdružení na ochranu svobody jednotlivce“. Krátce po vzniku toho sdružení jsem dokonce koketoval s myšlenkou, že bych se stal jeho členem. S ohledem ale na moje členství ve Straně svobodných občanů jsem to potom zavrhl jako zbytečné štěpení mých aktivit a času.

I když mi přišly některé jejich antikomunistické postoje a výroky na Facebookovém profilu trochu laciné, nemyslel jsem si, že se členové tohoto sdružení sníží k ubohému udávání oponentů. O to více mě včera překvapil status na Facebookové stránce, který začínal slovy „kdyz jsme odchazeli ze sluzebny v Krakovsky (zadat aby policie zakrocila proti vlajkam se srpy, kladivy, hvezsami a Che Guevarou)…“ Ono to navíc nebylo poprvé.

„Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu do smrti bránit vaše právo to říkat.“
— Voltaire

Jelikož jsem vyloženě alergický na postihování lidí za nějaké vlajky či trička s tzv. „závadovými“ symboly, nikdy by mě ani ve snu nenapadlo někoho udávat za toto na policii. Chápu, že sami policisté ze zákona musí jednat, ovšem aktivně upozorňovat a udávat na služebně, to už chce mít práskačství přímo v genech. Propagace nacismu či komunismu mi může připadat lidsky odporná, ale jen tolerance i těchto extrémních názorů je projevem skutečné svobody.

Po mém komentáři na Facebooku, zda takové udávání připadá představitelům sdružení v pořádku, se mi dostalo odpovědi, že ano a následně se strhla diskuze.

Nejčastěji padal argument, že stejně jako by policie stíhala za propagaci hákového kříže, má stíhat i za propagaci komunistických symbolům. To je sice fakt, padni komu padni, ale pokud já jako občan s těmito zákony postihující svobodu projevu vnitřně nesouhlasím, mohu udělat alespoň tolik, že nebudu aktivně udávat nikoho. Pokud s nimi souhlasím, ok, pak ale nechápu, jak se někdo může zaštiťovat svobodou jednotlivce a přitom ji tímto způsobem hrubě pošlapává.

Další argument byl, že „než se zákon změní, jsou povinní jej všichni občané dodržovat. A přes to vlak nejede“. Určitě jste viděli film Musíme si pomáhat, kde Bolek Polívka alias Josef Čížek a jeho žena schovávají ve svém bytě židovského uprchlíka. Podle pravidla aktivního udávání porušování jakéhokoliv zákona, by jistě představitelé ProtiAltu šli manžele Čížkovi napráskat na Gestapo, jelikož se zcela určitě dopustili protiprávního jednání. Ordnung muss sein!

Nebo mě napadá jiný, dnes ne tak úplně nereálný případ. Komunisté by po příštích volbách sestavili s ČSSD vládu a zakázali by prostřednictvím zákona veřejně označovat minulý komunistický režim za totalitní, nedemokratický, nesvobodný a pod. Předpokládám tedy, že by členové ProtiAltu neváhali a šli by na nejbližší policejní služebnu napráskat své kolegy ze sdružení, protože zákon je zákon a přes to nejede vlak.

Dále mi bylo vytýkáno, že proč jsem se nikdy nezastával fašounů a neobhajoval jejich právo nosit si symboly jaké chtějí. Což není samozřejmě pravda. Viz:

Několik vět k tomu revolučnímu 17. listopadu O ideozločinu se nepochybuje, oživovat Hitlera je fuj! Chci mít právo popírat holocaust

ProtiAlt mě v tomto dost zklamal. Nechápu, jak se někdo může ohánět svobodou jednotlivce, ale přitom aktivně udávat lidi, kteří chtělí mít právo na svobodu projevu, na svobodu slova. Tím, že budu mít vlajku se srpem a kladivem či hákovým křížem, neomezuji ničí svobodu. Tím, že budu mít na tričku Adolfa Hitlera, K. H. Franka, Che Guevaru či Stalina, také nikoho neomezuji. Může mi to jako svobodomyslnému člověku připadat nechutné, ale to je tak vše, co s tím jako člověk hájící skutečnou svobodu můžu dělat.

„Přítel svobody je jen ten, kdo ji chrání i tehdy, když ta svoboda nese i plody jiné, než jaké mu chutnají.“
— Ladislav Jakl

Spousta lidí si myslí, že pokud tyto lidi umlčíme a zakážeme jim projevovat své extrémní názory, tyto názory vymizí. Ale takto to přece nefunguje. Jen je ještě více podpoříme v představě, že bojují proti utlačitelskému režimu, který je třeba porazit, a v očích jejich stoupenců z nich uděláme hrdiny.

A především – já chci vědět, že ten Franta Omáčka se srpem a kladivem v záběru ČT24 je nebezpečný komunista. Já chci vědět, že ten na první pohled sympatický kolega z práce hajluje každou sobotu na Václaváku. Tito lidé by bez hrozby trestu na sebe sami upozorňovali a dali možnost ostatním slušným lidem se s nimi nebavit, ignorovat je, nezaměstnávat je. Tím, že jim dáme možnost svobodně projevovat jejich zvrácené názory, sami sebe chráníme.

Autor: Jakub Hájek | neděle 18.11.2012 16:15 | karma článku: 21,81 | přečteno: 1985x
  • Další články autora

Jakub Hájek

Jak jsem šel stanovat na Králický Sněžník IV

Vydávám se po silnici směrem ke Starému Městu, pochybující, jestli mi to stanování stojí za to a co tady vlastně dělám. Koukám na mobil a už od dopoledne nemám žádný signál, což na happy náladě taky nepřidává. Říkám si nakonec, že ještě půjdu tak hodinu a zkusím případně stopovat auta jedoucí z Polska. No a pokud se nezadaří, jakože asi ne, někde prostě ten stan rozdělám.

27.2.2015 v 15:16 | Karma: 17,90 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Ostatní

Jakub Hájek

Jak jsem šel stanovat na Králický Sněžník III

Ráno vstávačka kolem půl šesté, dobaluju poslední věci do batohu, snídám něco drobnýho a vyrážím směr olomoucký hlavák. Tam ještě nakupuju čokoládu jako základní energetickou surovinu na cestu a pivko jako základní energetickou surovinu do vlaku. A cigára. Na nástupišti se pohybuje hodně běžkařů a říkám si, že bych někdy měl zopakovat svůj srvajvl na běžkách.

25.2.2015 v 15:06 | Karma: 15,39 | Přečteno: 859x | Diskuse| Ostatní

Jakub Hájek

Jak jsem šel stanovat na Králický Sněžník II

Chtěl jsem si vyzkoušet, jaké to je přenocovat v přírodě sám. Současně mě lákala představa zimního stanování na sněhu v horském prostředí, kde už to je trochu i o tom racionálním strachu a adrenalinu. Jako ideální pro stanovačku se zdály Jeseníky, které znám a jejichž hřeben mám docela prochozený, pak jsem si ale vzpomněl na Králický Sněžník, na který se už léta chystám vyrazit.

23.2.2015 v 11:27 | Karma: 15,82 | Přečteno: 1482x | Diskuse| Ostatní

Jakub Hájek

Jak jsem šel stanovat na Králický Sněžník I

Čas od času postihne moji povahu, obvykle libující si v určitém stereotypu, nutkavá potřeba se nějak překonat. Takhle jsem třeba jako nijak zvlášť aktivní cyklista vyjel z Olomouce na Praděd a zpět (cca 160 km), vloni jsem stopem projel bývalou Jugoslávii , ačkoliv jsem nikdy před tím prakticky nestopoval. Mám také zatím pár neuskutečněných plánů jako výstup na zimní Rysy nebo 100km pochod. No a v poslední době jsem začal pociťovat nutkavou potřebu překonat se a poprvé přenocovat někde uprostřed přírody sám.

21.2.2015 v 16:20 | Karma: 9,25 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ostatní

Jakub Hájek

Náboženství je bullshit, naději dává filozofie

Já a víra. Dlouhá léta tápání jsem hledal svůj vlastní postoj k otázkám „mezi nebem a zemí“. Dlouhá léta se mi v hlavě skládala mozaika obrazu, který jsem podvědomě znal, ale až teď dostává jasnější kontury, abych ho mohl popsat slovy. A ten obraz zjednodušeně říká: náboženství je bullshit.

14.12.2014 v 13:12 | Karma: 15,17 | Přečteno: 957x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Jsem pětadvacetiletý absolvent korporátní krysařiny na Masarykově univerzitě, webový tvůrce na volné noze, infantilní rebel s uměleckými ambicemi. Jsem Ryba a často plavu proti proudu.

Seznam rubrik