Česká televize zkresluje, rozpad Eurozóny neznamená návrat celníků

Neděle, 6. listopadu 2011. Česká televize v pořadu 168 hodin vysílá reportáž o možných variantách rozpadu Eurozóny. Následně jsou představeny tři varianty. Po variantách, kdy Eurozónu opouští Řecko a následně kdy ji opouští i další státy, je představena možnost, že se celá Eurozóna rozpadne.

Ujasněme si ale předem, že Eurozóna představuje prostor, kde se užívá společná evropská měna, tedy euro. Eurozóna (resp. měnová unie) je pouze podmnožinou celé Evropské unie. Česká televize popisuje situaci po rozpadu Eurozóny takto:

„Myšlenka jednotné Evropy zkrachovala, do směnáren se vrací marky, šilinky, peseta a franky. Na hranicích znovu hlídkují celníci, zpátky se zavádějí dovozní a vývozní kvóty.“

Ne, Eurozóna opravdu nesouvisí ani s hlídkami celníků na hranicích, ani se zaváděním dovozních či vývozních kvót. Dokonce existence Schengenského prostoru není závislá ani na Evropské unii. Do „Schengenu“ patří i některé státy mimo EU, jako je Švýcarsko či Norsko.

Je tedy otázka, z jakého důvodu Česká televize takto zkresluje skutečnosti. Proč se Česká televize snaží vyvolat dojem, že bez existence Eurozóny budou na hranicích hlídkovat celníci? Možná tak činí nevědomky. To v tom lepším případě.

Mimochodem — v jednom nedávném článku jsem napsal: „Co je na celé této kampani poučného? Že jsme neskutečně mediálně ovládatelné ovce. Ale přitom stačí, abychom byli více kritičtí vůči médiím. Nad každou informacím, zprávou či videem se musíme zamyslet, hledat logické rozpory. Přistupovat ke všem informacím z médií apriori tak, že se jedná o lež a až následně pod tlakem argumentů přistoupit na možnost, že by to mohla být pravda. Je to kruté, ale jinak to nejde.“ :-)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jakub Hájek | pondělí 7.11.2011 0:54 | karma článku: 18,93 | přečteno: 991x