Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volební úspěch levice a geneticky modifikovaná plavkyně

  Čemu věříte víc? Předvolebním slibům populistů, nebo genetickým hrátkám s čínskou plavkyní z letošních olympijských her?

  Ve společnosti, a nejen české, má silnou moc dojem. Máme dojem, že geneticky upravené potraviny jsou nakažlivé. Máme dojem, že žít v blízkosti amerického radaru či jaderné elektrárny je škodlivé. Máme dojem, že vrazi a zlodějíčkové se za mřížemi polepší. Mám dojem, že máme těch dojmů až příliš.

 

  Lidé neuvěřitelně věří reklamám. Na reklamy mají peníze pouze firmy, které už zažily nějaký úspěch. Peníze vynakládají spíše na kvalitní výrobky (alespoň v poměru k jejich ceně), aby se jim peníze za reklamu více než vrátily. Jistě se před regály plnými zboží rozhodujeme tak trochu podvědomě; koupíme si sýr, který je v obalu se sytějšími a veselejšími barvami. Ale proč si kupujeme kouli do pračky, která vyčistí zažranou špínu bez použití pracího prostředku? Proč tolik lidí volá do televize šamanům, numerologům a hvězdopravcům? Zeptají se, jak to vypadá s jejich zdravím, věštec se zeptá na rok narození, 1932, tak to je špatné, vidí v kartách a já to vím také, protože jinak by ta paní nevolala. A vy už jste měla nějaké problémy dříve s něčím? Ano, odpoví paní, která už provolala celý svůj důchod, s játry. Ano, ano, už to tady vidím, to bude čím dál tím horší, věřte mi, já mám zkušenosti (což je citát z českého filmu "Faunovo velmi pozdní odpoledne").

 

  Nevypere-li se nám prádlo, zahodíme "prací kouli" a tak moc se nestane. Když si lidé ze zaplavených domovů po povodních koupili vysoušeče, které fungují bez zdroje energie, bylo to už horší, ale pořád ještě ne úplně tragické. Jenomže mnozí lidé se chovají nezodpovědně především ke svému zdraví! Chápu, že chtějí vyzkoušet všechny možnosti. S tím právě léčitelé počítají. A leckdy jim právě léčitelé a homeopati pomohou díky placebo efektu nebo díky zkušenostem třeba s bylinami. Ale upřednostňovat léčitele před lékařem je mnohdy životu nebezpečné pro pacienta a ponižující pro lékaře, a ti si to ve velké většině nezaslouží.

 

  Nemám ve zvyku, na rozdíl od spousty jiných lidí, dělat si názor na lidi, se kterými se setkávám, podle toho, zda jsou to ženy, nebo muži (tedy pokud těch žen není až příliš mnoho pohromadě). Ale přece jen si nelze nevšimnout, že ženy jsou ovlivnitelnější. Jsou-li mladé, častěji skandují na koncertech a ve všech věkových kategoriích se častěji dívají opakovaně na svůj oblíbený film jen díky herci, který se jim líbí (a který se obvykle, což je pro mě trochu překvapivé, líbí i většině ostatních žen). Ale to vůbec nevadí. Horší je, když si kupují kouli na praní, ještě horší je, když provolají důchod popovídáním si s věštcem a nejhorší je, když si jdou léčit závažnou chorobu k léčiteli! Přitom ten poslední případ je psychologicky nejpochopitelnější. Nikdo nezpanikaří a nepozve si šamana na opravu vodovodního potrubí. Jenže jakmile jde o zdraví, každý pochopitelně zpanikaří. To, že ženy se chovají iracionálně častěji, nepíšu snad proto, že jsem muž. Nemám komplexy. Jak už jsem napsal, nemám ve zvyku lidi posuzovat podle pohlaví. Navíc i mnoho mužů se chodí léčit magnety, aby přestali kouřit (a opravdu přestanou, protože léčba je tak drahá, že by jim bylo líto peněz, kdyby nebyla účinná). Píšu tu ale o obzvláštní iracionalitě některých žen (zejména důvěřivých babiček) proto, abych je na to upozornil a aby si svoji ovlivnitelnost uvědomily alespoň před tím, než půjdou místo na operaci k homeopatovi. Ostatně, jsem si jistý, že se v tomto popisu pozná i řada mužů a doufám, že i oni procitnou, půjde-li jim o zdraví.

 

  Někdo může mít důvod věřit na základě zkušeností svých kamarádů léčitelům, zejména je-li jejich léčba také psychologická, třeba i založená na vyslechnutí problémů pacienta (na což nejsou v českém zdravotnictví peníze a lékaři, přiznejte si, někdy ani vaše ochota). Nejednoznačné, a o to nebezpečnější, je zpochybňování grafologů a oddělení dejme tomu soudních znalců v tomto oboru od šarlatánů. Obdobné je to třeba s takovou akupresurou. Nikdo ale nemá důvod věřit homeopatům (byť se tím připravuje o placebo efekt), věštcům, astrologům, numerologům. Pokud jste ateisté a nevidíte důvod, proč věřit v Boha, je zvláštní věřit věštkyni, že v kouli či kartách vidí budoucnost (byť tomu ona sama věří, což platí o těch věštkyních, které věští zdarma). Pokud jste věřící (křesťané, judaisté, muslimové), nemůžete zároveň věřit na strašidla a vliv hvězd.

 

  Ztrácíme kontakt s přírodními vědami. Když fyzikové vyprávějí o bizardním světě částic či o možné existenci "nezávislých" dalších vesmírů, nezbývá nám, než věřit a žasnout, že skutečnost je mnohem "neskutečnější" než naše nejbujnější fantazie. Ale nesmíme ztrácet kontakt s vědou. Při letošních olympijských hrách se spekulovalo o genetické úpravě šestnáctileté čínské plavkyně, která podala výkony "za hranou". Rozsáhle se tomu věnovala dokonce i veřejnoprávní (tedy naše) média! U savců se zdá být velmi účinnou metodou genetická úprava buněk s následným využitím klonování. Řada z vás si jistě vzpomene na ovečku Dolly, která byla klonem dospělé ovce. Neobešlo se to ale bez problémů a už vůbec se nedalo hovořit o vytvoření nějaké super-ovečky. Genetické úpravy živočichů jsou téměř vždy neúspěšné a tudíž drahé. Zmíněná čínská plavkyně se narodila o čtyři měsíce dříve než, ve vší úctě, o mnoho hloupější ovce Dolly.

 

  A co myslíte? Kdo v takové atmosféře častěji vyhrává volby?

 

  Přináším změnu! Jsem jeden z vás, jsem slušný a mám rád děti! Budu bojovat proti chudobě a proti korupci! Připadají vám tato hesla směšná? Myslím, že by se zdála směšnými i čtenářům názorově odlišných blogů. Jak je tedy možné, že populisté v mnoha volebních obvodech vyhráli?

 

  A pak tu máme levicová hesla o nutnosti ponechání a zvyšování minimální mzdy (která vždy zvyšuje nezaměstnanost a práci "na černo"), o přínosné podpoře zahraničních investorů (někomu seber a živnostníka vyždímej, jinému naděluj), o škodlivosti amerického radaru, o přímé tvorbě pracovních míst v soukromém sektoru vládou (navíc při současném zvyšování daní či dluhů!). Neměli bychom ztrácet kontakt s ekonomií nebo zdravým rozumem.

 

  Naše vlády si dlouho neuvědomovaly, že výsledky krajských i senátních voleb hodně závisí na skutcích vlády. Nyní naopak tento vliv považují za jediný. Vím, že jste mnozí z vás hlasovali na základě zkušeností s předchozími krajskými zastupitelstvy a podle osobnosti paní senátorky či pana senátora. Také vím, že mnozí z vás ovlivnili výsledky voleb tím, že nehodlali jít k volbám. Ale ruku na srdce, nehlasovali jste také někteří z vás iracionálně?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jakub Černý | neděle 21.10.2012 7:05 | karma článku: 10,36 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Jakub Černý

Pokud Babiš prohraje volby, policie se začne zajímat o jeho finty se společností Imoba

Jako bývalý (a dosud externí, sporadický) novinář (Forum 24, Reflex, ČRo Plus, .týždeň, Skutečnosti) jsem zjistil, že kriminalisté zřejmě budou v případě Babišovy prohry okamžitě prověřovat jeho zjevné další podvody.

8.10.2021 v 13:54 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Šéf ČT24 Mrzena: Za mlčení o některých Babišových kauzách nesou odpovědnost podřízení

ČT dlouhodobě odmítala zveřejnit mj. informaci, že se Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zajímá o premiéra Babiše v případu Profrost. Obdržel jsem od ČT odpověď se snahou o vysvětlení.

5.10.2021 v 19:24 | Karma: 16,64 | Přečteno: 879x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Výbuch ve Vrběticích: Václav Moravec zásadně ohrozil vyšetřování, vyzradil tajné informace

Moderátor ČT V. Moravec vyzradil v přímém přenosu 7. 12. 2014 a 8. 2. 2015 utajované informace ohledně skladů ve Vrběticích, čímž upozornil mimo jiné i ruské tajné služby na zájem BIS o tyto sklady a aktivitu kolem nich.

18.4.2021 v 2:00 | Karma: 45,28 | Přečteno: 26434x | Politika

Jakub Černý

Urgentní: Pomozme vědcům zdarma z obýváku s vývojem léků či vakcín: COVID-19, malárie...

Nechte zdarma svůj počítač pomáhat najít vhodné léky či vakcínu na „čínskou chřipku“ COVID-19, malárii, rakovinu, AIDS, Alzheimerovu chorobu i na další zlo útočící v podobě virů či genových mutací na vaše rodiny nebo kamarády.

30.12.2020 v 23:10 | Karma: 8,52 | Přečteno: 431x | Diskuse| Věda

Jakub Černý

Pět Babišových a vládních problémů aneb O čem ČT odmítla a ještě má šanci informovat

Přináším pět svých dosud nikde nezveřejněných námětů, které jsem zpracoval během své (bezplatné) stáže ve zpravodajství ČT. Zjevně přichází poslední šance pro ČT obdobné Babišovy či vládní kriminální případy a problémy rozšířit.

29.12.2020 v 23:10 | Karma: 20,27 | Přečteno: 1447x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Putin chce ovládat Baltské moře a teď se dívá na Gotland, obává se Švédsko

23. května 2024  20:47

Ruský diktátor Vladimir Putin teď svůj pohled upírá na Gotland, varuje vrchní velitel švédské...

V Rusku byl kvůli machinacím zatčen zástupce náčelníka generálního štábu Gerasimova

23. května 2024  9:45,  aktualizováno  20:45

V Rusku zatkli dalšího vysoce postaveného generála, tentokrát náčelníka hlavní správy komunikací...

Auta kradená v Česku končí na Ukrajině. V poslední době odhalení přibývá

23. května 2024

Premium Na konci března ukrajinští pohraničníci na přechodu Tisa mezi Maďarskem a Ukrajinou narazili na...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1318x
Jsem jeden kluk - Slovan.