Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ČNB neplní svoje ústavní úkoly

  Naše státní centrální banka nejenže nesměřuje ke svým cílům stanoveným naší Ústavou, ale dokonce jde proti nim.

  Hlavním úkolem naší státní centrální banky je podle Ústavy péče o cenovou stabilitu a je to cíl správný. Cenová stabilita neznamená nárok zákazníků na stále stejné ceny. Digitální teploměr měří přesnou teplotu. Ceny, mzdy, zisky, úroky i nájmy poměrně přesně měří vzácnost zboží, se kterým se obchoduje, pouze jsou v jistých mezích ovlivňovány vyjednávací pozicí jednotlivých prodavačů, zákazníků, odborů, zaměstnavatelů, uhlobaronů a tak dále. Vyšší cena znamená větší vzácnost, která může být způsobená vytěžením dolu, módním šílenstvím, větší vzácností (tedy nedostatkem) schopných výrobců daného zboží a podobně. Když se uhlí zdraží, lidé se musí uskrovnit a uhlí nakupovat méně (pro kverulanty - s výjimkou tzv. „Giffenových statků“), koupit si akumulační kamna nebo šetřit na vajíčkách, vínu a zábavě, čímž se vajíčka, vaječné likéry, víno i zábava pravděpodobně zlevní a postupně by se mohlo zlevnit dokonce všechno s výjimkou uhlí. Tím je celkově udržena cenová stabilita a státní banka nemusí vůbec nic dělat. Tento digitální teploměr měří špatně pouze kvůli některým špatným vládám a jejich daním, dotacím, výkupům či cenovým omezením.

  Co je tedy v Ústavě myšleno cenovou stabilitou? Na počátku byly peníze. Vezmete-li si na svět účetní brýle, uvidíte nejen továrnu, nýbrž i peníze, za které byla postavena. K těžbě, k výrobě i ke stavbě domu služeb je na počátku zapotřebí vklad akcionářů nebo třeba úvěr. Pokud by státní banka neumožnila poskytování žádných úvěrů, výrazně by tím přispěla k cenové stabilitě. Nevznikaly by tak velké firmy, tolik by se nevyrábělo a tudíž by se ani tolik nekrachovalo. Všeho by bylo stabilně málo. To by ale byla svérázná interpretace Ústavy, která by navíc znemožňovala bankám, spořitelnám i kampeličkám svobodně podnikat.

  Cenová stabilita může být uvnitř státu narušována jediným způsobem. Neschopností splácet. Přišel na to vynikající britský ekonom maďarského původu Nicholas Kaldor, Baron Kaldor pod vlivem myšlenek vynikajícího švédského ekonoma Johana Gustafa Knuta Wicksella. Nevyplatí-li firma kvůli nízkým ziskům, či dokonce propadům do červených čísel svým vlastníkům dividendy, je to problém vlastníků. Nezaplatí-li firma svým dodavatelům nebo své bance, měl by to být problém firmy. Nesplácí-li hodně firem, vyvolávají tím cenovou nestabilitu, protože jejich dodavatelé i banky musí následně upravovat svoje ceny zboží i ceny práce (mzdy). Hlavním úkolem státní banky je tedy podle Ústavy zakazovat bankám poskytovat úvěry firmám, které je nebudou schopny splácet. Nejlepším způsobem, jak to udělat, je postupně, jak se ekonomika odráží ode dna, zdražovat úvěry. Ale ne moc, jak už jsem vysvětlil.

  Úvěry poskytované firmám způsobují postupně nárůst všech možných cen čili inflaci. Protože zaměstnanci počítají se zvýšením cen zboží i nájmů, vyjednají si rovnou vyšší mzdy. Protože vedoucí firem počítají se zvýšením mezd i třeba nájmu za pronájem jeřábu, rovnou požádají o vyšší úvěr. Díky vyšším cenám budou totiž schopny splatit vyšší úvěr i zaplatit vyšší úroky, o které si rovnou řekne banka. Zaměstnanci by pak mohli očekávat ještě vyšší inflaci a vyjednat si ještě vyšší mzdy, firmy by si řekly ještě o vyšší úvěry a tak by se inflace zvyšovala a zvyšovala. Aby tomu státní banka zabránila, snaží se uhodnout, jaký bude růst cen zboží a služeb a pak se o svém odhadu snaží všechny přesvědčit a také se snaží právě takové inflace díky své částečné moci nad bankami dosáhnout. Říká tomu inflační cíl. Ten ale nemá nic společného s cenovou stabilitou, tedy alespoň v případě, že se odhad povedl a že se o něm jakžtakž podařilo všechny přesvědčit.

  Nyní se nacházíme v situaci, kdy se tento odhad úplně nepovedl. Pokud snad třeba nájmy vzrostly více než ceny zboží, mají pronajímatelé o něco vyšší zisky a nájemci o něco nižší zisky. Podle toho si nájemci vyjednají, mají-li tu možnost, úpravu nájemní smlouvy na příští rok. Státní banka musí svůj inflační cíl změnit a musí začít ostatní přesvědčovat o svém novém inflačním cíli. Právě proto, že státní banka svůj inflační cíl nezměnila a bude dělat navzdory nám všem všechno pro jeho dosažení, způsobí v budoucnu téměř jistě cenovou nestabilitu.

  Naše státní banka nakupuje do svých zásob zahraniční měny a dává za to „směnárnám“ čerstvě vytisknuté, novým papírem vonící české koruny. Českých korun je proto více a digitální teploměr nám to dává najevo snižováním jejich ceny vůči zahraničním měnám. To má sice pozitivní dopad pro tyto „směnárny“ a negativní dopad pro mnohé z nás (a z dlouhodobého hlediska dokonce téměř pro všechny), ale s cenovou stabilitou to nemá nic společného. Zároveň by státní banka mohla bombardovat ropná těžiště v Saúdské Arábii, protože tím by zaručeně dosáhla díky zdražení ropy svého inflačního cíle. Z hlediska dopadů by se jednalo o stejné opatření jako je současné zvyšování devizových rezerv, obzvláště pokud chtěli bohatší Češi investovat své české koruny, než jim je státní banka začala znehodnocovat, do ropného průmyslu.

  Zvyšování devizových rezerv z takového pofiderního důvodu, jakým je chybně stanovený inflační cíl, je navíc vábničkou pro zahraniční spekulanty, kteří se mohou pokusit nakupovat české koruny a donutit naši státní banku, aby se přestala snažit o předem vyhlášený kurz.

  Členové bankovní rady tvrdí, že postup, který zvolili, je poměrně běžný. Ano, mají pravdu. Je běžné, že nás vlády nehorázně zadlužují. Je běžné platit nehorázně vysoké daně. Jak říká významný překladatel Antona Pavloviče Čechova Leoš Suchařípa v roli Karla Fauna, všechno je to zvyk. My jsme si zvykli na neblahé zásahy státních bank.

  Chcete-li se dozvědět více o působení státní centrální banky, zvu vás na svůj předchozí článek „Naše banka, česká národní“ z 12. 11. 2013.

  Na závěr bych chtěl vyjádřit přesvědčení, že všichni členové bankovní rady nehlasovali špatně. Uvidíme za šest let, až bude jmenovité hlasování zveřejněno. Tipuji, že přinejmenším prof. Kamil Janáček hlasoval proti. Vyplývá to mimo jiné z jeho slov v rozhovoru poskytnutém jen pár dní před onou nešťastnou intervencí.  

 

     

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Černý | neděle 17.11.2013 4:30 | karma článku: 16,73 | přečteno: 655x
  • Další články autora

Jakub Černý

Pokud Babiš prohraje volby, policie se začne zajímat o jeho finty se společností Imoba

Jako bývalý (a dosud externí, sporadický) novinář (Forum 24, Reflex, ČRo Plus, .týždeň, Skutečnosti) jsem zjistil, že kriminalisté zřejmě budou v případě Babišovy prohry okamžitě prověřovat jeho zjevné další podvody.

8.10.2021 v 13:54 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Šéf ČT24 Mrzena: Za mlčení o některých Babišových kauzách nesou odpovědnost podřízení

ČT dlouhodobě odmítala zveřejnit mj. informaci, že se Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zajímá o premiéra Babiše v případu Profrost. Obdržel jsem od ČT odpověď se snahou o vysvětlení.

5.10.2021 v 19:24 | Karma: 16,64 | Přečteno: 879x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Výbuch ve Vrběticích: Václav Moravec zásadně ohrozil vyšetřování, vyzradil tajné informace

Moderátor ČT V. Moravec vyzradil v přímém přenosu 7. 12. 2014 a 8. 2. 2015 utajované informace ohledně skladů ve Vrběticích, čímž upozornil mimo jiné i ruské tajné služby na zájem BIS o tyto sklady a aktivitu kolem nich.

18.4.2021 v 2:00 | Karma: 45,28 | Přečteno: 26434x | Politika

Jakub Černý

Urgentní: Pomozme vědcům zdarma z obýváku s vývojem léků či vakcín: COVID-19, malárie...

Nechte zdarma svůj počítač pomáhat najít vhodné léky či vakcínu na „čínskou chřipku“ COVID-19, malárii, rakovinu, AIDS, Alzheimerovu chorobu i na další zlo útočící v podobě virů či genových mutací na vaše rodiny nebo kamarády.

30.12.2020 v 23:10 | Karma: 8,52 | Přečteno: 431x | Diskuse| Věda

Jakub Černý

Pět Babišových a vládních problémů aneb O čem ČT odmítla a ještě má šanci informovat

Přináším pět svých dosud nikde nezveřejněných námětů, které jsem zpracoval během své (bezplatné) stáže ve zpravodajství ČT. Zjevně přichází poslední šance pro ČT obdobné Babišovy či vládní kriminální případy a problémy rozšířit.

29.12.2020 v 23:10 | Karma: 20,27 | Přečteno: 1447x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1331x
Jsem jeden kluk - Slovan.