Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naše bezpečnost v rukou ČSSD

Včera brzy ráno explodovaly bomby sebevražedných atentátníků v moskevském metru. Počet zraněných a mrtvých se počítá na desítky. Ruská "velmoc" se otřásla v základech. Jaké je však poučení pro nás všechny a pro naši politickou scénu?

Na začátku bychom si měli položit otázku: Je nějaký rozdíl mezi čečenskými černými vdovami a afghánskými sebevražednými teroristy? Odpověď je nasnadě: samozřejmě, že není. Ač pohnutky mohou být různé, výsledek je bohužel vždy stejný. Tedy desítky mrtvých a zraněných civilistů a strach o vlastní bezpečnost.

Jaký byl rozdíl mezi útoky v Istanbulu, Madridu, Londýně či v Moskvě? Kromě místa žádný. Byl to útok teroristů proti bezbranným civilistům, které má stát chránit. Neboť má-li stát na něco monopol, pak je to právě výhradní právo na legitimní násilí, tj. monopol na to, aby nás chránil např. před mezinárodním terorismem.

Součástí takové ochrany jsou i zahraniční mise Armády České republiky. Pro naši bezpečnost je v současnosti nejdůležitější boj proti terorismu na půdě Afghánistánu. Česko má v současné době v Afghánistánu přibližně 450 vojáků, kteří bojují proti světovému terorismu, ale také zároveň pomáhají afghánskému lidu v rekonstrukci jejich země. Česko si ukrojilo pořádný "krajíc chleba", když si vzalo na starost celý rekonstrukční tým v provincii Lógar. Vždyť ostatní rekonstrukční týmy mají země jako USA, Kanada, Německo či Francie.

Již dnes bylo v Lógaru vykonáno mnoho dobrého: rekonstrukce zavlažovacího systému (odbahnění vodní nádrže) a policejních stanic, výstavba škol a zdravotnických zařízení atd. Dále se naši civilní odborníci a vojáci snaží o budování pluralitní a demokratické společnosti. Aby to všechno nepřišlo vniveč, musí být Afghánistán stabilní a bezpečnou zemí. A toho můžeme dosáhnout pouze porážkou radikálů, rekonstrukcí země a vybudováním afghánských bezpečnostních sil.

V současnosti mají alianční vojska v Afghánistánu 90 000 vojáků z více než 40 zemí. K tomu, abychom dosáhli výše vytyčených cílů a rovněž mohli dostat naše vojáky bezpečně domů, musíme jejich počet nejprve navýšit a urychlit tak výcvik afghánských bezpečnostních sil. To není z mé hlavy, jedná se o oficiální plán Baracka Obamy z Demokratické strany (Demokratickou stranu lze v evropských podmínkách srovnávat se socialistickými stranami) a Severoatlantické aliance. Prezident USA rozhodl o navýšení počtu vojáků v Afghánistánu o 30 tisíc, na Slovensku socialistická vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) rozhodla o navýšení svého vojenského kontingentu na cca 400 vojáků z 230, v Česku se politické strany kvůli ČSSD handrkují o navýšení o pouhých 55 vojáků. Přitom v možnostech České republiky je vyslání až 900 mužů (současný stav 455 vojáků).

Obecně lze říci, že otázky bezpečnosti státu by neměly být předmětem politického sporu. U nás tomu tak bohužel není. Proč? Protože Jiří Paroubek dělá politikum úplně ze všeho, nejde mu o bezpečnost státu a jeho obyvatel, jde mu pouze o sebe a o vítězství ČSSD ve volbách.

Prezident USA nás žádá o podporu, alianční spojenci nás žádají o podporu, generální tajemník NATO nás žádá o podporu. Chceme-li skutečně bezpečnou Českou republiku bez drog a hrozby teroristického útoku pro nás a naše děti, měli bychom je vyslyšet!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Čermák | úterý 30.3.2010 10:00 | karma článku: 29,87 | přečteno: 2218x
  • Další články autora

Jakub Čermák

Plzeň očima cizince

Jak vnímáte město Plzeň? Většina odpovědí bude znít dost podobně: „Plzeň je městem piva.“ „V Plzni hrajou dobrej fotbal.“ „V Plzni vaří skvělou dvanáctku.“ „Plzeň má dobrý hokejisty.“„Plzeň je vynikající...pivo“. „V Plzni vyrábí tramvaje, ne?“ Takto nebo nějak podobně budou znít pravděpodobně odpovědi drtivé většiny obyvatel České republiky na výše zmíněnou otázku. Ovšem mě by více zajímalo, jak by na tuto otázku odpověděl cizinec?

22.4.2015 v 12:30 | Karma: 11,47 | Přečteno: 607x | Diskuse| Plzeň

Jakub Čermák

ČSSD a David Rath nám zruší volby

ČSSD s Jiřím Paroubkem a jejími hejtmani Jiřím Běhounkem, Stanislavem Eichlerem, Lubomírem Francem, Michalem Haškem, Radko Martínkem, Stanislavem Mišákem, Josefem Novotným, Jaroslavem Palasem, Martinem Tesaříkem, Janou Vaňhovou, Jiřím Zimolou v čele s Davidem Rathem a Miladou Emmerovou nám chtějí podruhé zrušit volby.

28.4.2010 v 13:00 | Karma: 40,80 | Přečteno: 3219x | Diskuse| Politika

Jakub Čermák

"Roko" a "Guma" dobývají sněmovnu

Jiří Paroubek ("Roko") se rozhodl do podzimních předčasných voleb do poslanecké sněmovny nasadit těžký kalibr, populárního hokejového obránce Jiřího Šlégra ("Guma") z Litvínova. Stává se, tak jednou z dalších cenných posil, které se rozhodl Jiří Paroubek pro svůj tým draftovat. Pokračuje tak ve své veleúspěšné kariéře "skauta" hledače politických talentů.

28.4.2010 v 11:47 | Karma: 43,06 | Přečteno: 4661x | Diskuse| Politika

Jakub Čermák

Všichni Paroubkovi muži

V neděli 16. dubna proběhl první střet lídrů dvou nejsilnějších politických stran, Petra Nečase z ODS a Jiřího Paroubka z ČSSD. Jak dopadl nebo nedopadl tento střet, posuďte sami. Avšak je tu jiná věc, která jistě stojí za povšimnutí. Jiří Paroubek nám představil nejen své nejbližší spolupracovníky, jichž si nejvíc váží - Petra „Špínu“ Dimuna, Jaroslava „ČSA“ Tvrdíka či Jiřího „Marxe“ Havla, ale také budoucí ministry své vlády Davida „Chameleona“ Ratha, Lubomíra „Hysterického Žvanila“ Zaorálka, Bohuslava „Developera“ Sobotku či Martina „Špicla“ Pecinu.

20.4.2010 v 10:00 | Karma: 36,83 | Přečteno: 2351x | Diskuse| Politika

Jakub Čermák

Nesnesitelná lehkost zneužití moci

Krajské úřady vyčištěny, vedení krajských nemocnic vyčištěna, ředitelé škol na Vysočině vyčistit, ministerstva pod naším vedením vyčistit, řadového rotmistra - spojaře Jiřího Hrbáčka zlikvidovat a takto bychom mohli pokračovat dále.

1.4.2010 v 13:00 | Karma: 30,01 | Přečteno: 1871x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  12:17

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Našli jsme odposlech, mysleli Poláci před jednáním vlády. Omyl, šlo o ozvučení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:05

Zařízení, které našly polské bezpečnostní služby v Katovicích v sále, kde se sejde polská vláda,...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  11:46

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Rusko přestalo používat Kerčský most, armádu radši zásobuje po nových tratích

7. května 2024  11:44

Rusko k dodávkám vojenské techniky invazním jednotkám na Ukrajině přestalo používat Kerčský most,...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2189x
Politolog a zastupitel města Plzně

 

www.jakubcermak.cz