Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bavme se o programu

Jiří Paroubek, předseda ČSSD, nás děsí. Jakožto lídr v Ústeckém kraji má program pro každého z nás, resp. pro každý okres. Pro každý ze sedmi okresů v Ústeckém kraji si vytipoval dva aktuální problémy, které nás trápí. A nebyl by to snad ani Jiří Paroubek, kdyby neměl i své návrhy řešení.

Nejvíce mě samozřejmě zaujal nejpalčivější problém Ústeckého kraje, kterým je bezesporu nezaměstnanost. Nejpostiženějšími městy jsou z tohoto pohledu okresní města Chomutov, Teplice, Ústí nad Labem, Děčín a Most. Největší míra nezaměstnanosti z celé ČR je právě v Mostě (16,3%). Paroubkovým lékem na tento problém je vytvoření 100 000 nových pracovních míst. Jak toho chce dosáhnout? Lepším čerpáním z evropských fondů a fiskálními stimuly. Na účelnějším čerpání z evropských fondů nespatřuji nic špatného, pravděpodobně se o to bude s větší či menší úspěšností pokoušet jakákoliv vláda. Avšak co si máme představit pod fiskálními stimuly v podání ČSSD? Na to je celkem jednoduchá odpověď. Bývalá vláda ČSSD kladla velký důraz na investiční pobídky v podobě daňových prázdnin a přímé finanční podpory za každé vytvořené místo. Z mého pohledu to byla právě tato neuvážená politika vlád ČSSD, která nám v současné době způsobuje a ještě dlouho bude způsobovat mnoho problému. Díky této politice se z ČR stala montovna zboží bez vyšší přidané hodnoty, naše ekonomika není dostatečně diverzifikována a o to hůře odolává neblahým dopadům současné krize, která nejvíce zasáhla průmyslovou výrobu (v našem případě automobilový průmysl a na něj navázaná odvětví). Investiční pobídky bohužel nebyly zrušeny, ani vládou Mirka Topolánka, ale byla alespoň upravena pravidla pro jejich získávání tak, aby na ně mohli dosáhnout i české firmy, výroba byla moderní a investice byly soustředěny do nejvíce potřebných regionů - tj. Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Z mého pohledu by ovšem nejlepším řešením bylo zrušení investičních pobídek a snižování daní právnickým osobám. Právě nízká daňová zátěž by byla společně s kvalitní infrastrukturou hlavním motivačním faktorem k investicím českých i zahraničních firem v ČR. Díky systémovému kroku vlády ODS se v příštím roce snižují právě daně právnickým osobám z 20 na 19 procent. Dalším systémovým krokem pro podporu zaměstnanosti je také výstavba infrastruktury. Vláda ODS postavila v letech 2007 a 2008 celkově 96 km nových dálnic a rychlostních silnic, což je téměř jedna pětina všech postavených dálnic a rychlostních silnic od roku 1990. V těchto letech vynaložila vláda ODS rekordní částky 70 a 88 mld. Kč na dopravní infrastrukturu v ČR. Tímto krokem nepřímo podpořila vznik 100 tisíc pracovních míst. Výstavba dopravní infrastruktury má obecně pozitivní dopady do dalších sfér podnikání a národní ekonomiky. Klíčovou záležitostí pro Ústecký kraj tak zůstává dostavba dálnice D8 a rychlostní silnice R7, které již v současné době spolufinancuje Evropská unie a budou tedy dokončeny.

Dalšími problémem, na který se Jiří Paroubek soustředí, je například dlouhodobý problém přeplněnosti českých věznic, konkrétně věznic Drahonice a Nové Sedlo v okrese Louny. Tento problém je skutečně dlouhodobý, avšak nikoliv neřešený. Bývalému ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi, do jehož gesce vězeňství spadalo, se v letech 2007 až 2009 podařilo navýšit kapacitu věznic o více než 1000 míst a také vybudovat zcela nový typ věznice - tzv. detenční ústav (zařízení pro nebezpečné a nenapravitelné agresory). Jiří Paroubek se chce dále zaměřit na zlepšení životního prostředí, některé sociální aspekty a rovněž na boj proti kriminalitě a extremismu. O jeho prioritách v oblasti bezpečnosti a experimentech v oblasti sociálních věcí jsem psal již ve svém předchozím blogu. Tudíž poslední nezmíněnou oblastí zájmu Jiřího Paroubka v Ústeckém kraji, které jsem se ještě nevěnoval, je životní prostředí. Předseda ČSSD tvrdí, že vláda promarnila příležitost čerpat z evropských fondů 120 mld. Kč ročně. Ovšem zde předseda Paroubek zcela populisticky generalizuje. Oblasti životního prostředí se dotýká zejména Operační fond životní prostředí, v němž je alokováno pro celou ČR na roky 2007 až 2013 cca. 120 mld. Kč (záleží na směnném kurzu koruny vůči euru). Z těchto 120 mld. bylo již vyčerpáno přibližně 38 mld., což je jedna třetina všech prostředků Operačního programu životní prostředí. Vzhledem k tomu, že nám zbývají 2/3 prostředků a 2/3 času k jeho vyčerpání, se domnívám, že k žádnému promarnění příležitosti čerpat z tohoto fondu nedošlo.

Na jednu stranu se v nás předseda ČSSD Jiří Paroubek snaží vyvolat pocit, že je vševědoucí a se vším si dokáže poradit. Na druhou stranu si dovolím tvrdit, že o Ústeckém kraji neví téměř nic, nepřichází s žádným efektivním řešením jím nastíněných problémů a rozhodně si nezaslouží být zvolen poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za tento kraj.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Čermák | středa 12.8.2009 8:45 | karma článku: 32,54 | přečteno: 1680x
  • Další články autora

Jakub Čermák

Plzeň očima cizince

Jak vnímáte město Plzeň? Většina odpovědí bude znít dost podobně: „Plzeň je městem piva.“ „V Plzni hrajou dobrej fotbal.“ „V Plzni vaří skvělou dvanáctku.“ „Plzeň má dobrý hokejisty.“„Plzeň je vynikající...pivo“. „V Plzni vyrábí tramvaje, ne?“ Takto nebo nějak podobně budou znít pravděpodobně odpovědi drtivé většiny obyvatel České republiky na výše zmíněnou otázku. Ovšem mě by více zajímalo, jak by na tuto otázku odpověděl cizinec?

22.4.2015 v 12:30 | Karma: 11,47 | Přečteno: 607x | Diskuse| Plzeň

Jakub Čermák

ČSSD a David Rath nám zruší volby

ČSSD s Jiřím Paroubkem a jejími hejtmani Jiřím Běhounkem, Stanislavem Eichlerem, Lubomírem Francem, Michalem Haškem, Radko Martínkem, Stanislavem Mišákem, Josefem Novotným, Jaroslavem Palasem, Martinem Tesaříkem, Janou Vaňhovou, Jiřím Zimolou v čele s Davidem Rathem a Miladou Emmerovou nám chtějí podruhé zrušit volby.

28.4.2010 v 13:00 | Karma: 40,80 | Přečteno: 3219x | Diskuse| Politika

Jakub Čermák

"Roko" a "Guma" dobývají sněmovnu

Jiří Paroubek ("Roko") se rozhodl do podzimních předčasných voleb do poslanecké sněmovny nasadit těžký kalibr, populárního hokejového obránce Jiřího Šlégra ("Guma") z Litvínova. Stává se, tak jednou z dalších cenných posil, které se rozhodl Jiří Paroubek pro svůj tým draftovat. Pokračuje tak ve své veleúspěšné kariéře "skauta" hledače politických talentů.

28.4.2010 v 11:47 | Karma: 43,06 | Přečteno: 4661x | Diskuse| Politika

Jakub Čermák

Všichni Paroubkovi muži

V neděli 16. dubna proběhl první střet lídrů dvou nejsilnějších politických stran, Petra Nečase z ODS a Jiřího Paroubka z ČSSD. Jak dopadl nebo nedopadl tento střet, posuďte sami. Avšak je tu jiná věc, která jistě stojí za povšimnutí. Jiří Paroubek nám představil nejen své nejbližší spolupracovníky, jichž si nejvíc váží - Petra „Špínu“ Dimuna, Jaroslava „ČSA“ Tvrdíka či Jiřího „Marxe“ Havla, ale také budoucí ministry své vlády Davida „Chameleona“ Ratha, Lubomíra „Hysterického Žvanila“ Zaorálka, Bohuslava „Developera“ Sobotku či Martina „Špicla“ Pecinu.

20.4.2010 v 10:00 | Karma: 36,83 | Přečteno: 2351x | Diskuse| Politika

Jakub Čermák

Nesnesitelná lehkost zneužití moci

Krajské úřady vyčištěny, vedení krajských nemocnic vyčištěna, ředitelé škol na Vysočině vyčistit, ministerstva pod naším vedením vyčistit, řadového rotmistra - spojaře Jiřího Hrbáčka zlikvidovat a takto bychom mohli pokračovat dále.

1.4.2010 v 13:00 | Karma: 30,01 | Přečteno: 1871x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2189x
Politolog a zastupitel města Plzně

 

www.jakubcermak.cz