Bavme se o programu

Jiří Paroubek, předseda ČSSD, nás děsí. Jakožto lídr v Ústeckém kraji má program pro každého z nás, resp. pro každý okres. Pro každý ze sedmi okresů v Ústeckém kraji si vytipoval dva aktuální problémy, které nás trápí. A nebyl by to snad ani Jiří Paroubek, kdyby neměl i své návrhy řešení.

Nejvíce mě samozřejmě zaujal nejpalčivější problém Ústeckého kraje, kterým je bezesporu nezaměstnanost. Nejpostiženějšími městy jsou z tohoto pohledu okresní města Chomutov, Teplice, Ústí nad Labem, Děčín a Most. Největší míra nezaměstnanosti z celé ČR je právě v Mostě (16,3%). Paroubkovým lékem na tento problém je vytvoření 100 000 nových pracovních míst. Jak toho chce dosáhnout? Lepším čerpáním z evropských fondů a fiskálními stimuly. Na účelnějším čerpání z evropských fondů nespatřuji nic špatného, pravděpodobně se o to bude s větší či menší úspěšností pokoušet jakákoliv vláda. Avšak co si máme představit pod fiskálními stimuly v podání ČSSD? Na to je celkem jednoduchá odpověď. Bývalá vláda ČSSD kladla velký důraz na investiční pobídky v podobě daňových prázdnin a přímé finanční podpory za každé vytvořené místo. Z mého pohledu to byla právě tato neuvážená politika vlád ČSSD, která nám v současné době způsobuje a ještě dlouho bude způsobovat mnoho problému. Díky této politice se z ČR stala montovna zboží bez vyšší přidané hodnoty, naše ekonomika není dostatečně diverzifikována a o to hůře odolává neblahým dopadům současné krize, která nejvíce zasáhla průmyslovou výrobu (v našem případě automobilový průmysl a na něj navázaná odvětví). Investiční pobídky bohužel nebyly zrušeny, ani vládou Mirka Topolánka, ale byla alespoň upravena pravidla pro jejich získávání tak, aby na ně mohli dosáhnout i české firmy, výroba byla moderní a investice byly soustředěny do nejvíce potřebných regionů - tj. Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Z mého pohledu by ovšem nejlepším řešením bylo zrušení investičních pobídek a snižování daní právnickým osobám. Právě nízká daňová zátěž by byla společně s kvalitní infrastrukturou hlavním motivačním faktorem k investicím českých i zahraničních firem v ČR. Díky systémovému kroku vlády ODS se v příštím roce snižují právě daně právnickým osobám z 20 na 19 procent. Dalším systémovým krokem pro podporu zaměstnanosti je také výstavba infrastruktury. Vláda ODS postavila v letech 2007 a 2008 celkově 96 km nových dálnic a rychlostních silnic, což je téměř jedna pětina všech postavených dálnic a rychlostních silnic od roku 1990. V těchto letech vynaložila vláda ODS rekordní částky 70 a 88 mld. Kč na dopravní infrastrukturu v ČR. Tímto krokem nepřímo podpořila vznik 100 tisíc pracovních míst. Výstavba dopravní infrastruktury má obecně pozitivní dopady do dalších sfér podnikání a národní ekonomiky. Klíčovou záležitostí pro Ústecký kraj tak zůstává dostavba dálnice D8 a rychlostní silnice R7, které již v současné době spolufinancuje Evropská unie a budou tedy dokončeny.

Dalšími problémem, na který se Jiří Paroubek soustředí, je například dlouhodobý problém přeplněnosti českých věznic, konkrétně věznic Drahonice a Nové Sedlo v okrese Louny. Tento problém je skutečně dlouhodobý, avšak nikoliv neřešený. Bývalému ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi, do jehož gesce vězeňství spadalo, se v letech 2007 až 2009 podařilo navýšit kapacitu věznic o více než 1000 míst a také vybudovat zcela nový typ věznice - tzv. detenční ústav (zařízení pro nebezpečné a nenapravitelné agresory). Jiří Paroubek se chce dále zaměřit na zlepšení životního prostředí, některé sociální aspekty a rovněž na boj proti kriminalitě a extremismu. O jeho prioritách v oblasti bezpečnosti a experimentech v oblasti sociálních věcí jsem psal již ve svém předchozím blogu. Tudíž poslední nezmíněnou oblastí zájmu Jiřího Paroubka v Ústeckém kraji, které jsem se ještě nevěnoval, je životní prostředí. Předseda ČSSD tvrdí, že vláda promarnila příležitost čerpat z evropských fondů 120 mld. Kč ročně. Ovšem zde předseda Paroubek zcela populisticky generalizuje. Oblasti životního prostředí se dotýká zejména Operační fond životní prostředí, v němž je alokováno pro celou ČR na roky 2007 až 2013 cca. 120 mld. Kč (záleží na směnném kurzu koruny vůči euru). Z těchto 120 mld. bylo již vyčerpáno přibližně 38 mld., což je jedna třetina všech prostředků Operačního programu životní prostředí. Vzhledem k tomu, že nám zbývají 2/3 prostředků a 2/3 času k jeho vyčerpání, se domnívám, že k žádnému promarnění příležitosti čerpat z tohoto fondu nedošlo.

Na jednu stranu se v nás předseda ČSSD Jiří Paroubek snaží vyvolat pocit, že je vševědoucí a se vším si dokáže poradit. Na druhou stranu si dovolím tvrdit, že o Ústeckém kraji neví téměř nic, nepřichází s žádným efektivním řešením jím nastíněných problémů a rozhodně si nezaslouží být zvolen poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za tento kraj.

Autor: Jakub Čermák | středa 12.8.2009 8:45 | karma článku: 32,54 | přečteno: 1680x
  • Další články autora

Jakub Čermák

Plzeň očima cizince

22.4.2015 v 12:30 | Karma: 11,47

Jakub Čermák

Všichni Paroubkovi muži

20.4.2010 v 10:00 | Karma: 36,83