Lidovci doporučili volit Klause. Správně!

KDU-ČSL je jedinou tradičně konzervativní stranou u nás. Programově se v ekonomické oblasti opírá o teorii sociálně tržního hospodářství a v oblasti zásad chování o etické principy, které vycházejí z křesťanství. KDU-ČSL se musí ptát, který ze dvou kandidátů je jim z hlediska ideového a programového bližší. Nepochybně je to Václav Klaus.

www.flickr.com

1.                  Liberální přístup

Oba dva kandidáti jsou zastánci liberálního přístupu k ekonomice. Na první pohled mají k sociálně tržnímu hospodářství KDU-ČSL stejně daleko. Praktická politika Václava Klause jako ministra financí i jako předsedy vlády však měla k liberalismu daleko, ba naopak výrazně respektovala sociální rozměr. V této oblasti je KDU-ČSL bližší Václav Klaus.

2.                  Čitelnost

Současný prezident je výrazným kritikem Evropské unie a teorií globálního oteplování. Z mezinárodního hlediska to nejsou myšlenky hlavního proudu a v podstatě nejsou ani příliš blízké KDU-ČSL. Jedná-li se ale o kritiku bobtnajícího byrokratismu a růstu vlivu enviromentálního podnikání, musí být jeho názory lidovcům bližší. Navzdory tomu je Václav Klaus mnohem čitelnější než Jan Švejnar, jehož politické postoje jsou zastřeny mlhou a jeho chování nelze bez křišťálové koule odhadnout. Konzervativní strana by se měla přiklonit k názorově čitelnému kandidátovi.

3.                  Křesťanské hodnoty

KDU-ČSL reprezentuje tvrdý postoj k hodnotovým tématům. Jan Švejnar jasně deklaruje, že je v těchto otázkách otevřený až liberální. Naproti tomu Václav Klaus odmítl podepsat zákon o registrovaném partnerství. I toto kritérium pro lidovce hovoří zcela jasně.

4.                  Navrhovatel

Václava Klause přirozeně navrhuje ODS. Pravicově a liberálně zaměřeného Jana Švejnara nepochopitelně navrhuje levicová a socialistická ČSSD a zelená Strana zelených. Je to paradox, který si konzervativně smýšlející člověk dovede vysvětlit jen stěží. Populistický a iracionální koncept antiklause by měl být konzervativnímu politikovi také na hony vzdálen.

Sečteno a podtrženo, je zcela logické, že lidovci doporučili svým poslancům a senátorům volit za prezidenta Václava Klause.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Jakob | středa 16.1.2008 16:24 | karma článku: 23,11 | přečteno: 1800x
  • Další články autora

Jan Jakob

Stát nehodlá dostát svým závazkům

31.1.2014 v 10:23 | Karma: 27,91

Jan Jakob

I ty si můžeš koupit svůj článek

14.11.2013 v 11:42 | Karma: 30,09

Jan Jakob

Rozvoji obcí brání levicová ODS

10.9.2011 v 15:40 | Karma: 19,27