Podílí se KSČM na sestavování nové vlády?

Vše tomu nasvědčuje: snahy o rušení lustračního zákona a církevních restitucí, 151 hlasů pro Filipa.

iDnes.cz

Na výsledku říjnových voleb jsem ocenil především to, že voliči moudře rozhodli, že komunisti se nebudou přímo či nepřímo podílet na budoucí vládě. Z událostí posledních dní mám však opačný pocit.

Snahy o rušení církevních restitucí

Ve volebním klání měla ČSSD a právě KSČM jako svou vlajkovou loď rušení církevních restitucí. Byl to samozřejmě planý a zcela nereálný slib, kterým tyto strany nečistě nalákaly voliče. To dokazuje i vyjednávání předsedy ČSSD Sobotky s církvemi. Snahou levicových vyjednavačů je závazek státu, který je dán zákonem a smlouvami, snížit. Je víc než evidentní, že s takovým postupem by musely souhlasit i církve. Nebudu se nyní pitvat v obsahu církevních restitucí, které představují velmi složitý a křehký kompromis. Na ten přistoupil stát a církve po několikaletém vyjednávání. Je bláhové myslet si, že by svůj postoj církve měnily. Můžou však dosáhnout jen kosmetických změn (např. výplata části prostředků formou státních dluhopisů). Jedinou možností, jak církevní restituce zrušit, je vydání nového zákona. Ten by ovšem byl téměř jistě protiústavní a měl by charakter druhého znárodnění majetku církví. ČSSD (a KSČM) v tomto svém zájmu získala na svou stranu, možná trochu překvapivě, hnutí ANO, které se těchto jednání už také aktivně účastní.

Snaha o zrušení lustračního zákona

Od začátku vyjednávání o nové vládě má s lustračním zákonem zásadní problém předseda hnutí ANO Babiš. Nemohl by se totiž stát ministrem financí, ale „pouze“ vicepremiérem pro ekonomiku a ministerstvo by řídil někdo jiný. Jak bylo překvapující, že KSČM přišla s návrhem na zrušení tohoto zákona. To by Babišovi a asi i vyjednavačům nové vlády vytrhlo trn z paty. Komunisti by se tím zbavili dalšího břímě své minulosti. Zrušení tohoto zákona může poslaneckou sněmovnou projít hladce, protože ČSSD, ANO a KSČM mají dohromady 130 hlasů. Dokonce si může Babiš dovolit ten luxus, že pro tento pro něj očišťující návrh nebude muset hlasovat. Není náhodou hnutí ANO vstřícné k restrikcím církevních restitucí právě proto, že projde zrušení lustračního zákona?

Důsledkem těchto politických handlů ovšem bude významná „drobnost“. Budou rehabilitováni všichni příslušníci a spolupracovníci zločinecké organizace StB, která zničila nespočet lidských životů a mnohé lidské osudy zásadně pokřivila.

151 hlasů pro Filipa

Čerstvým a zatím posledním kamínkem do této mozaiky je skutečnost, že předseda komunistů Filip byl zvolen místopředsedou poslanecké sněmovny s mimořádně silným mandátem 151 hlasů. Volili ho evidentně poslanci KSČM, ČSSD, hnutí ANO, a z části okamurovci a lidovci. Tento zisk hlasů v tajné volbě je faktickým a evidentním potvrzením toho, co naznačuji výše.

Závěr

ČSSD a ANO dělají jasné ústupky směrem ke KSČM. Patrně se domnívají, že podporu komunistů budou dříve či později potřebovat. A to je logické, protože je možné, že postupem času ČSSD nebude mít díky rebelům kolem dočasně zpacifikovaného Haška všech svých 50 poslanců. Na budoucí jednotnost nesourodých a hodnotově nesvázaných poslanců hnutí ANO by si nevsadili snad ani oni sami. Lidovce potřebují do počtu, ale zdá se, že se na jejich názory a postoje příliš neohlížejí, takže jejich podpora taky není úplně jistá. A konečně populističtí okamurovci a jejich poslanci za Věci veřejné také nenabízejí žádnou jistotu. Shrnuto a podtrženo, ČSSD a ANO budou poslanecké hlasy KSČM potřebovat. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem, mám velkou obavu, že komunisti už jsou  nebo brzo budou buď neviditelně, a nebo dokonce viditelně u moci a budou mít mnohem větší vliv, než jsme si mysleli.

Autor: Jan Jakob | čtvrtek 28.11.2013 12:01 | karma článku: 38,71 | přečteno: 5242x
  • Další články autora

Jan Jakob

Stát nehodlá dostát svým závazkům

31.1.2014 v 10:23 | Karma: 27,91

Jan Jakob

I ty si můžeš koupit svůj článek

14.11.2013 v 11:42 | Karma: 30,09

Jan Jakob

Rozvoji obcí brání levicová ODS

10.9.2011 v 15:40 | Karma: 19,27