Jíte maso? Oteplujete planetu!

Pokud jíte maso, způsobujete globální oteplování planety. A „každý, kdo mluví o ekologii a o životním prostředí a není vegetarián, nemluví vážně, ale kecá!“ To není vtip, pan Ing. Richard J. Barták, CSc. to myslí naprosto vážně.

www.flickr.com

Když jsem si pročítal webové stránky nejrůznějších ekologických aktivistů a jiných enviromentalistů, nalezl jsem tam poměrně hodně odkazů na stránky vegetariánů a veganů. Nejdříve mě to překvapilo, ale se slovy z extrému do extrému jsem si jeden odkaz proklikl. Má původní zvědavost a očekávání, jak vegetariáni obohacují veřejnou debatu o globálním oteplování, však bylo nadmíru překonáno a s chutí jsem se začetl do článku Nebezpečí lidem, životnímu prostředí, klimatu i planetě z chovu zvířat (http://www.vegspol.cz/view.php?cisloclanku=2008020001).

Autor zde vědeckopopulárně vyčísluje všechny možné i nemožné ekologické a ekonomické náklady chovu zvířat na maso i na mléko. Dochází k jednoznačnému závěru, že tento chov je značně neefektivní a nešetrný k životnímu prostředí. Kdyby však byla produkce masa a mléčných výrobků tak ekonomicky nevýhodný, jak tvrdí autor, dávno by k ní nedocházelo a jejich producenti by přešli k výrobě něčeho jiného, možná i oněch výhonků a semínek. Autor se velmi plete v tom, že by byl masný a mléčný průmysl hluboce neefektivní jak ekonomicky, tak ekologicky. Všechny tyto aspekty výroby a produkce jsou samozřejmě obsaženy v nedotované ceně. Místo apelu na nekonzumaci masa apelujme na to, aby konzument při nákupu jídla v obchodě či v restauraci platil skutečnou cenu, apelujme na to, aby nebyly neefektivní producenti nesmyslně dotováni z veřejných rozpočtů. Jen tak dosáhneme skutečných cen, které si reálně uvědomí i spotřebitelé.

Autor se také vyjadřuje ke globálnímu oteplování: „Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) OSN vydala v roce 2006 zprávu, z níž vyplývá, že nejméně 16 až 20 % celosvětové produkce plynů (což je více, než emise z resortu dopravy), způsobujících skleníkový efekt (…), je emitováno ze zažívacího traktu přežvýkavců, z rozkladu výkalů, hnoje, kejdy a močůvky všech druhů hospodářských zvířat …“ Z toho jasně vyplývá, že to s globálním oteplováním nebude až tak žhavé jak nám do hlav za pomoci masmédií vtloukají enviromentalisté. Dle autora z toho však vyplývá jiný závěr a přikládá své řešení: „Snižte podstatně spotřebu masa, nebo ji úplně anulujte a staňte se vegetariány! Nežijeme v době ledové a proto vraždění zvířat, pojídání mrtvol a s tím spojené ničení planety tedy není nutné – je věcí naší osobní volby!“ Autor se navíc děsí toho, že do roku 2050 se má spotřeba masa a mléčných výrobků zdvojnásobit. Já se naopak děsím toho, že díky enviromentalistickým aktivitám zabráníme svobodnému rozvoji technologií, které nepochybně budou ekologicky i ekonomicky efektivnější!

Autor svůj článek končí tvrzením: „Vegetarián jsem proto, že mám zdravý rozum!“

Já svůj článek zakončím jiným tvrzením: Mám zdravý rozum, a proto jím maso i sýry a piji mléko!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Jakob | neděle 18.5.2008 12:45 | karma článku: 26,74 | přečteno: 2570x
  • Další články autora

Jan Jakob

Stát nehodlá dostát svým závazkům

31.1.2014 v 10:23 | Karma: 27,91

Jan Jakob

I ty si můžeš koupit svůj článek

14.11.2013 v 11:42 | Karma: 30,09

Jan Jakob

Rozvoji obcí brání levicová ODS

10.9.2011 v 15:40 | Karma: 19,27