Blobování aneb Kam s ní

Pražští zastupitelé začali řešit zásadní problém: Kam s ní? Mají přitom na mysli novou budovu Národní knihovny, všeobecně známou chobotnici neboli blob.

Blobwww.nkp.cz

Toto dilema již jednou řešili. Bylo to v březnu roku 2006. Tenkrát ovšem netušili, že má na Letné vyrůst neotřele architektonicky vyřešený blob. Co je ke změně názoru přimělo? Nejspíše zbabělost a populismus.

Svou roli sehrál i zatvrzelý odpůrce občanských iniciativ a nesouhlasného přivazování se k budovám (především k jaderné elektrárně Temelín). Nyní se však stylizoval do role přesně opačné. Dokonce tvrdil, že je „ochoten přivazovat se vlastním tělem a bránit, aby Národní knihovna v takové podobě na Letné byla.“ Ano – jedná se o našeho pana prezidenta. Svému čestnému předsedovi loajální zastupitelé se asi trošku polekali.

Jejich složitému rozhodování napomůžou pro blob negativní průzkumy veřejného mínění a v neposlední řadě i jeho oproti skutečnosti v médiích zkreslená brčálově zelená barva.

Když je někde postavena architektonicky odvážná a moderní budova, vždy to vyvolá velké rozpaky a odmítání. Vzpomeňme na Tančící dům nebo na Eiffelovu věž. Tu Pařížané zarputile nechtěli. Když měla být dle plánu zbourána, vyvolalo to opět obrovské vášně. A nyní? Eiffelovku zná celý svět.

Vážení zastupitelé, seberte prosím zbytky své odvahy a nepodlehněte lacinému populismu a strachu z hradčanské autority. Buďte pokrokoví a dopřejte Pražanům i Čechům dominantu, na kterou budou po pár letech hrdí a na kterou se budou s úctou jezdit dívat turisté z celého světa. Nenechte toto unikátní a funkčně dokonalé dílo „odblobovat“ někde na bezvýznamný okraj Prahy. Věřím, že to dokážete.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Jakob | čtvrtek 11.10.2007 16:10 | karma článku: 30,80 | přečteno: 3738x
  • Další články autora

Jan Jakob

Stát nehodlá dostát svým závazkům

31.1.2014 v 10:23 | Karma: 27,91

Jan Jakob

I ty si můžeš koupit svůj článek

14.11.2013 v 11:42 | Karma: 30,09

Jan Jakob

Rozvoji obcí brání levicová ODS

10.9.2011 v 15:40 | Karma: 19,27