Šéfredaktoři, zakažte svým podřízeným číst noviny!

Údolím Berounky vedly odedávna prastaré cesty. Dříve, než vůbec vznikla Praha. Není proto divu, že třeba zdejší obec Horní Mokropsy je poprvé písemně zmíněna už roku 1088 a vedlejší Všenory roku 1205. Byly prostě na ráně.

 

Dnes už jsou dávno spojené (název si zabrala mladší z nich) a  na ráně jsou pořád. Ve starém mlýně si slavný muzikant Jiří Stivín zřídil studio a v tom studiu se od prvních dnů letošního roku moří kapela Folimanka Blues s nahráváním svého nového alba.

Pro mne to má i několik výhod. Například každodenní cestu právě tím krásným berounským údolím. Ale hlavně: od začátku roku jsem nečetl noviny. Ach, to je úleva! Ne, že bych to dosud nevěděl, ale člověk si tak ještě líp uvědomí, že život je jinde. Že to, o čem píší novináři, je náhražková realita.

Stohy stránek různých analýz už bylo popsáno o fenoménu takzvaného „nastolování agendy“. Nějaká silná zájmová skupina pocítí potřebu, aby se jisté téma dostalo do popředí pozornosti médií a tam se tvářilo, že kolem něj se točí svět. Někdy s takovým tématem přijdou sami novináři či spíše jejich šéfové. Nepotřebují se koukat po světě, nepotřebují zkoumat, co se opravdu děje. Prostě se rozhodnou, že psát se teď bude právě o tomhle, a hotovo. A také vysílat v rádiích a televizích.

Ostatní média si toho všimnou a okamžitě získají pocit, že „to“ musejí mít také. A tak po pár dnech života nového tématu je úplně jedno, které noviny vezmete do ruky. Všechny píší totéž. A dokonce ze stejného úhlu pohledu.

Přitom je to jen shodou různých okolností, že se o něčem píše právě v tuto chvíli a právě ve zvolených dimenzích a interpretacích. Hlavním tématem mediálních dnů mohlo být klidně cokoli jiného, než co na nás křičí z prvních stránek novin.

Je to nakažlivé. Porady redakcí začínají četbou „konkurence.“ A tak líní novináři opisují jeden od druhého, přejímají prefabrikované vidění i strukturu a hierarchii témat. Být já šéfredaktorem novin či televizního zpravodajství, zakážu svým lidem noviny číst. Hybaj do terénu, mazej mezi lidi! Tam jsou témata!

Jenže to žádný šéfredaktor neudělá. A tak mi ani není líto, že ty noviny nebudu číst ještě dalších pár dnů.  

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Jakl | úterý 11.1.2011 10:24 | karma článku: 33,87 | přečteno: 4093x
  • Další články autora

Ladislav Jakl

Divé činy v pozadí divočiny

2.5.2024 v 15:46 | Karma: 27,22

Ladislav Jakl

EU: léčba otevřených ran solí

26.4.2024 v 16:41 | Karma: 35,25

Ladislav Jakl

Nesouhlasíš? Nekandiduj!

25.4.2024 v 17:23 | Karma: 38,26

Ladislav Jakl

Minuty pro Hitlera

24.4.2024 v 10:01 | Karma: 39,02

Ladislav Jakl

Íránské střely a Praha

18.4.2024 v 22:12 | Karma: 41,21