Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Topolánkova obrana

Tak nám ODS po dlouhé době prohrála volby a hned je velké haló. Jiří Paroubek v čele ČSSD má radost jako malé dítě, protože se mu konečně podařilo něco vyhrát. Proč by také ne, hrál totiž o všechno. Podle toho také vypadala předvolební kampaň, ČSSD utratila suveréně nejvíce peněz a prezentovala volby jako celorepublikové. Tak jsem si říkal, jestli by nebylo lepší nechat sociální demokracii ještě jednou či dvakrát vyhrát, aby pak sama finančně zkrachovala, ale bohužel problém je v tom, že ČSSD má velký sklon brát si ze státního (někdy hodně okatě, jindy méně), takže by to přišlo draho nakonec každého z nás. To že ČSSD vsadila vše na laciný populismus a negativní kampaň mě nepřekvapuje, překvapuje mě, že tolik lidí bylo ochotno dát sociálním „demokratům“ svůj hlas. Opravdu nechápu, jak regionální zastupitel splní svůj slib „Zastavíme zdražování“, když světová inflace se pohybuje okolo 4 %. Asi bude ceny dotovat lidem ze svého. Dále pak budu chtít vysvětlení, jak „Zrušíme poplatky“, budu první, kdo podá stížnost k Ústavnímu soudu, že mé krajské zastupitelstvu jedná v rozporu se zákonem. Dále by mě pak zajímalo, jak krajské zastupitelstvo zruší poplatky ve fakultních nemocnicích, když na ně nemá žádný vliv. Je to vše celé podfuk na voliče, škoda, že spousta lidí uvěřilo. Ale to je na delší debatu. Ještě jedna mi věc, která mi silně vadí je, že ČSSD zavedla nebezpečný precedent do budoucna, kdy krajské volby budou pojímány centrálně a budou sloužit jako nástroj opozice k boji s vládou. Krajské volby by měly být o regionálních tématech, o prioritách krajů o osobnostech schopných řídit samosprávu a atd. Myslím, že „znásilnění“ krajských voleb ČSSD diskvalifikuje zavedení přímé volby prezidenta, protože potom bychom tu měli už opravdu pernamentní kampaň.

Teď konečně k nadpisu. Daleko nebezpečnější pro pozici Mirka Topolánka se zdá být pnutí uvnitř ODS než namlsaná opozice. Pavel Bém, Petr Bendl a další tzv. klausovci vyzývají premiéra nepřímo k demisi. Tak se mi trochu zdá, že někteří straníci ODS ztratili postupně smysl pro realitu. Mirek Topolánek jako jediný z top vedení ODS pochopil potřebu udělat z ODS tzv. „catch all party“ a také začal výrazně pracovat na zvýšení koaličnímu potenciálu své strany, což se po volbách 2006 ukázalo jako klíčové. Projekt koaliční vlády je dílem Mirka Topolánka, on s ním uspěl u voličů a má právo vést kabinet po celé období. Byl-li by předsedou ODS v r. 2002 zvolen Pavel Bém a ne Mirek Topolánek, byla by dnes ODS již 3. období v opozici. Po volbách 2006 se v parlamentu nachází většina levicově uvažujících poslanců (100+L. Hovorka, O. Zubová, V. Jakoubková), je téměř kuriózní, že vznikla a funguje pravicová vláda.

Podezírat a obviňovat Mirka Topolánka z nějaké programové zrady (viz komentáře V. Tlustého, spíš bych podezíral právě V. Tlustého, že zrazuje program strany, viz jeho návrh nesystémově snížit spotřební daň, podpora neadresných sociálních dávek, odpor k církev. restitucím...) je, řekl bych, téměř smrtící pro ODS. Myslím si, že o programových zásadách Mirka Topolánka není třeba pochybovat-viz jeho přístup k radaru, jednaní na půdě EU, energetické bezpečnosti země, euroatlantické vazbě, uměřené fiskální politice a atd. Pro kritiky - je sice hezké mít vyhraněné názory, jasně stanovené a nepřekročitelné linie, neprůstřelné ideologie, ale pak se Vám může stát, že tyto názory budou oslovovat pouze 15% voličů. Osobně pak také nechápu chování Václava Klause, který za obě své zvolení vděčí jen a jen Mirku Topolánkovi.

Mediální obraz vlády a jejího předsedy je podle mého názoru opravdu skutečný problém. Někdo může Mirku Topolánkovi vyčítat jeho občas nevhodné chování, ale mně je tisíckrát milejší, když někdo řekne svůj názor někdy i ostřejšími výrazy a stojím si za ním (reformy), než když bude každý rok říkat o 180 stupňů něco jiného (viz Rath (také Dryml), ODS (KSČM) pak ČSSD, zaveďme poplatky, zrušme poplatky; Paroubek: radar, CzechTech, přeběhlíci). Mirek Topolánek se naštěstí svůj mediální obraz snaží reflektovat a řekl bych, že při summitech EU dokonce našel svůj státnický rozměr.

Závěrem: ODS může být v české společnosti vládní stranou pouze, pokud bude široce názorově otevřená a také osobnostně důvěryhodná. Otázkou je, zda si toto uvědomí prosincový Kongres, pokud ne, bude cesta levici otevřena k moci na nejméně 2 období dopředu.

Zdá se mi, že někdy je to v naší zemi všechno na Kočku.

Autor: Marek Jáč | pátek 24.10.2008 20:12 | karma článku: 26,59 | přečteno: 1412x
  • Další články autora

Marek Jáč

Konec Putina

Vladimír Putin mohl být doživotním vládcem ruské federace, ale jeho útok na Ukrajinu znamená, že si své místo v Kremlu již moc dlouho neužije. Ukrajinský konflikt zapříčíní jeho pád. Do dějin se zapíše jako zločinec a diktátor.

2.3.2022 v 1:14 | Karma: 25,48 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Marek Jáč

Komentář k výsledkům amerických voleb v roce 2020

Joe Biden se stal 46. americkým prezidentem. Stal se americkým prezidentem proto, protože proti němu kandidoval slabý protivník – 45. americký prezident Donald Trump!

7.11.2020 v 22:16 | Karma: 17,36 | Přečteno: 912x | Diskuse| Politika

Marek Jáč

Dědictví Donalda Trumpa

Za 43 dní se Donald Trump dozví z televizní obrazovky Fox News, že nebyl podruhé zvolen americkým prezidentem.

20.9.2020 v 23:09 | Karma: 11,82 | Přečteno: 651x | Diskuse| Politika

Marek Jáč

Zamyšlení k prezidentským volbám 2018

Prezidentské volby 2018 podaly zajímavou výpověd o stavu české společnosti a české politické scény.

25.3.2018 v 1:18 | Karma: 20,17 | Přečteno: 762x | Diskuse| Společnost

Marek Jáč

Čapí hnízdo – otázka, na kterou se nikdo neptá!

ANO, Andrej Babiš společně se svými spolupracovníky z Agrofertu účelově vyvedli společnost ZZN AGRO Pelhřimov (později Čapí hnízdo) mimo vlastnickou strukturu skupiny Agrofert.

20.8.2017 v 20:22 | Karma: 33,03 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1363x
Marek Jáč,
student VŠ

Seznam rubrik