Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč bychom měli přijmout Turecko do EU?

Aby nevznikla mýlka, jsem jasným zastáncem vstupu Turecka do EU, ale protože možný vstup s sebou přináší mnoho emocí, chtěl bych jasněji vysvětlit svůj názor.

Turecko podalo žádost o členství v EU již v roce 1959! A pořád nebylo přizváno. Vrcholní představitelé EU neustále odsouvají přístupové rozhovory  s Tureckem a čekají, jestli se věc sama nevyřeší.

 

Proč by Turecko mělo být členem EU? Mnozí z vás namítnou, že vlastně ani neleží v Evropě, a proto bychom ho tam ani neměli posouvat. Turecko však do Evropy patří, nejméně od 14. století jsou dějiny Turecka úzce spjaty s Evropou(byť je nevnímáme kladně, události se staly a nemůžeme jedním mávnutím proutku přetrhat několik století vzájemné koexistence). Z geografického hlediska Turecko v Evropě sic jen kousíčkem, ale přece leží, takže je  formánlě splněna podmínka, že každý člen EU musí ležet na evropském kontinentu.

Pokles ekonomické úrovně EU po vstupu Turecka by mohl být dalším argumentem proti. Je pravda, že tamní životní úroveň dosahuje přibližně třiceti procent průměru EU, ale řešení tohoto problému naskýtá více výhod než nesnází. Turecko si udržuje slušný růst HDP, který vždy přesahuje pět procent a trh, který tato obrovská a velmi lidnatá země nabízí, dává EU šanci stát se daleko silnějším hráčem na poli světové ekonomiky. Ne nadarmo má EU s Tureckem od roku 1996 uzavřenou celní unii.

Největší nesnáze by přinesl připadný vstup Turecka do EU v otázce současné politiky a náboženství. Většina lidí se obává toho, že Turecko je islámský stát, který by s sebou mohl přinést náboženský radikalismus. Tohoto problému si bojí lidé asi nejvíce. A po 11. září je tato obava opravdu důvodná. Turecko je však sekularizovaná země, takže náboženství nehraje v zemi ústřední roli. Turecko jako jediná země na Blízkém Východě(vyjma Izraele) nikdy nezavedlo režim, který by se podobal diktaturám strany Baas v Iráku či v Sýrii, iránské demagogiii, egyptskému panarabismu či fanatikům z hnutí Taliban, Hizballáh a Hamás. Turecko je  jako  oaza v poušti, které se horko těžko snaží udžet prozápadní směr a zadržovat náboženský radikalismus. V současnosti, kdy teroristé vyhlásili Západu válku a kdy se snaží přesvědčit všechny muslimy, aby se přidali na jejich stranu, by přijetí muslimkého státu do křesťanského spolku, dalo jasný signál, znamení a poselství umírněné muslimské většině, že Západ chce s islámem žít v míru a ve spolupráci. Toto je podle mě nejdůležitější důvod, proč bychom měli Turecko přijmout do EU.

Dodržování lidských práv v Turecku není na evropském standardu, popírání arménské genocidy a neuznávání Kypru, to vše jsou velké problémy, které by však měly vyřešit tvrdé přístupové rozhovory. A nebylo-by to obrovské vítězství, kdyby Turecko podpisem smlouvy o přistoupení k EU uznalo nezávislost Kypru a omluvilo se Arménii za jejich zločiny proti lidskosti? Nebo je lepší nechat všechny strany rozhádané a pěstovat v nich vztek a nenávist tím, že se jich budeme stranit. Jaký by mohl být výsledek tohoto chování za deset, dvacet či padesát let?

Přístup osmdesáti milionového Turecka by přinesl řadu změnu v rozhodování samostatné EU. Turecko by se stalo brzy nejlidnatější zemí spolku a hlasovací síla věšch státu by se zmenšila, ale není to v našem zájmu jako České republiky. Dnes se stejně musí vytvářet bloky a koalice malých státu pokud chtějí něco prosadit proti vůli Francie a Německa, a proto Turecko by přineslo větší rovnováhu sil do rozhodování. I dotační politika EU by se musela radikálně změnit, protože Turecko jako agrární země bude potřebovat obrovskou pomoc. Ale opět není to v našem zájmu? Dnes je přeci Fracie největším přijemcem zemědělských dotací a zemědělská politika tvoří polovinu unijního rozpočtu. Po přistupu Turecka by muselo dojít ke změně struktury rozpočtu, což by vyhovovalo více nám(České republice) jako neagrární zemi.

Islám a křesťanství mohou spolu žít společně. Nevěřil-li bych tomu, pak by nemělo cenu psát ani tento článek. Říkam: "Pojď Turecko do EU a pomoz nám proti teroristům, byrokracii a odpůrcům trhu."

Autor: Marek Jáč | neděle 16.9.2007 10:27 | karma článku: 14,33 | přečteno: 875x
  • Další články autora

Marek Jáč

Konec Putina

Vladimír Putin mohl být doživotním vládcem ruské federace, ale jeho útok na Ukrajinu znamená, že si své místo v Kremlu již moc dlouho neužije. Ukrajinský konflikt zapříčíní jeho pád. Do dějin se zapíše jako zločinec a diktátor.

2.3.2022 v 1:14 | Karma: 25,48 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Marek Jáč

Komentář k výsledkům amerických voleb v roce 2020

Joe Biden se stal 46. americkým prezidentem. Stal se americkým prezidentem proto, protože proti němu kandidoval slabý protivník – 45. americký prezident Donald Trump!

7.11.2020 v 22:16 | Karma: 17,36 | Přečteno: 912x | Diskuse| Politika

Marek Jáč

Dědictví Donalda Trumpa

Za 43 dní se Donald Trump dozví z televizní obrazovky Fox News, že nebyl podruhé zvolen americkým prezidentem.

20.9.2020 v 23:09 | Karma: 11,82 | Přečteno: 651x | Diskuse| Politika

Marek Jáč

Zamyšlení k prezidentským volbám 2018

Prezidentské volby 2018 podaly zajímavou výpověd o stavu české společnosti a české politické scény.

25.3.2018 v 1:18 | Karma: 20,17 | Přečteno: 762x | Diskuse| Společnost

Marek Jáč

Čapí hnízdo – otázka, na kterou se nikdo neptá!

ANO, Andrej Babiš společně se svými spolupracovníky z Agrofertu účelově vyvedli společnost ZZN AGRO Pelhřimov (později Čapí hnízdo) mimo vlastnickou strukturu skupiny Agrofert.

20.8.2017 v 20:22 | Karma: 33,03 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1363x
Marek Jáč,
student VŠ

Seznam rubrik